mobil haber uygulaması
Türkçe Konuş
haber oku

Uzanlara AİHM yolu kapandı

Editör ~ 05 Temmuz 2011 ~ Dünya, Tüm Manşetler ~ 1277 Kez Görüntülendi. A- A+

Uzan Ailesi’nin Güney Kıbrıs merkezli şirketleri Libananco üzerinden Türkiye aleyhine açtığı 10.1 milyar dolarlık tahkim davasında sona gelindi. Enerji kulislerinde dolaşan bilgilere göre; tahkim mahkemesi, Uzan Ailesi’nin ÇEAŞ ve Kepez’e el konulmasına karşı açtığı tahkim davasını reddetti. Mahkeme kararının bu ay açıklanması bekleniyor. Söz konusu davanın reddedilmesi ile birlikte Uzan Ailesi, el konulan şirketlerle ilgili açtığı tüm tahkim davalarını kaybetmiş olacak. Avrupa İnsan Haklara Mahkemesi ve tahkim mahkemeleri, Telsim, çimento şirketleri, ÇEAŞ ve Kepez ile ilgili açılan davalarda Türkiye’nin lehine karar vermişlerdi.
AİHM’DEN DE KÖTÜ HABER VAR

Türkiye, Libananco’nun açtığı 10.1 milyar dolarlık tahkim davasının sonucunu beklerken sevindirici bir haber de AİHM geldi. AİHM, Kemal Uzan’ın ardından Çukurova (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik’in küçük ortakları tarafından Türkiye aleyhine açılan tazminat talepli davalarını da reddetti. Böylece, ÇEAŞ ve Kepez’in AİHM yolu kapanmış oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2003 yılında el konulan Uzanlar’a ait ÇEAŞ ve Kepez ile ilgili AİHM’de iki ayrı dava açılmıştı.

Star’ın haberine göre, bu davalardan ilki, firarda bulunan baba Kemal Uzan tarafından açılan davalardan oluşuyor. İkinci dava ise ÇEAŞ ve Kepez Elektrik’in küçük ortakları tarafından açılmıştı. 157 ÇEAŞ ve Kepez küçük hissedarı, öncelikle Danıştay’da dava açmış, Danıştay’daki davaların kaybedilmesinin ardından ise konuyu AİHM’e taşımıştı.
UZANLAR YENİ TAZMİNAT TALEP EDEMEYECEK

Söz konusu davalarla ilgili AİHM kararını verdi. Mahkeme, ÇEAŞ ve Kepez’e el konulmasının ‘hukuki aykırı’ olmadığını belirterek, küçük yatırımcıların tazminat taleplerini reddetti. Böylece, ÇEAŞ ve Kepez’in AİHM’deki tüm davaları sonuçlanmış oldu. Bu davanın sonucuyla firardaki Uzan Ailesi, yeni tazminat talebinde bulunamayacak.


Etiketler:

habere yorum yapın

Yorum yapın: