mobil haber uygulaması
Türkçe Konuş
haber oku

Şehir yaşamı hastalığı: Sinir sıkışması

Editör ~ 14 Temmuz 2013 ~ Sağlık ~ 2657 Kez Görüntülendi. A- A+

Ağrı, uyuşma ve karıncalanma ile kendini gösteren bu hastalık günümüzde birçok insanın hayatını olumsuz etkilemektedir. Aşırı zorlama, uzun süreli masa başı çalışmaları ve duruş bozuklukları sinir sıkışmasını tetiklemektedir. Memorial Hizmet Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özgül Esen Öre, sinir sıkışması ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

SİNİR SIKIŞMASI NASIL OLUŞUR

Sinirlerin beyinden aldığı emirleri vücuttaki organlara, kollara ve bacaklara taşırlar. Bu sinirler aynı zamanda deriden aldıkları dokunma, soğuk, sıcak gibi duyuları da üst merkezlere iletirler. Her bir sinirin içinde milyonlarca sinir lifi vardır. Bu sinir lifleri sinyalleri omuriliğe ve omurilikten de beyne taşırlar. Sinyal iletimi elektriksel bir akımla yapılır. İletimin aksamadan devam etmesi için sinir liflerinin sağlam olması gerekir. Herhangi bir nedenle sinirin üzerine dıştan bir baskı olursa ya da sinirin bütünlüğü herhangi bir nedenle bozulursa ( kesilme, ezici yaralanmalar gibi) sinirin içindeki iletim aksar ya da durur. Sinirin beslenmesi bozulur, sinir hücreleri ve lifler ölür. Sinir liflerindeki kaybın büyüklüğüne göre kasların çalışması bozulur, yeterince kuvvet üretemez, duyu iletimi aksar.

VÜCUDUN HERHANGİ BİR BÖLGESİNDE GÖRÜLEBİLİR

Sinirler vücutta yol alırken kas-kemik arasında, etrafı bağ dokusu ile çevrili bazı tünellerin içinden geçerken oluşan sinir sıkışmalarına tuzak nöropatiler denilmektedir. Tuzak nöropatilerin yaklaşık %90 ‘ını elde “Karpal Tünel Sendromu” oluşturmaktadır. Ayrıca dirsek düzeyinde tekrarlayan travmalar “Ulnar Oluk Sendromu”na neden olabilir. Ameliyat, alçılar, kırık iyileşmesi ile ortaya çıkan hipertrofik dokular sinir sıkışması ile sonuçlanabilir. Omurgada fıtıklar, kemik çıkıntıları ve omurilik kanalında daralma sinirlerin omurilikten çıkarken sıkışmasına neden olabilir.

Sinir sıkışması ağrı ve uyuşma ile kendini gösterir

En sık yakınma ağrı ve uyuşmadır. Ayrıca sıcak-soğuktan aşırı etkilenme, kaslarda kuvvetsizlik ve terleme bozuklukları oluşabilir. Sinir sıkışması parmaklarda uyuşma ve karıncalanma kavrama ya da ayıklama işlemi sırasında güçsüzlük gibi belirtiler görülüyor. Uzun süre kolların dirseklerden kıvrılmış pozisyonda durmasıyla artan sinir sıkışmasının hafife alınmaması gerekmektedir. Aşırı zorlama uzun süreli masa başı çalışmaları ve duruş bozuklukları sinir sıkışmasını tetiklemektedir. Rahatsızlığın en önemli belirtileri dirseğin arkasının bir yere çarptığında elektriklenme hissinin çoğalması ve ellerde yanıcı ağrıların yaşanması şeklinde olmaktadır.

Sinir sıkışmasının teşhisinde EMG çok önemlidir

Sinir sıkışmasının tanısı klinik muayene, elektrofizyolojık inceleme ve bazı durumlarda (örneğin omurilik hastalarında) görüntüleme yöntemleri ile konulur. Elektromiyografi (EMG)’de dışardan elektrik uyarı verilerek sinirin sağlamlığı; eğer iletimde bir bozukluk varsa bunun yeri ve derecesi saptanır. Ayrıca elektrik uyarının kasa ulaşıp ulaşmadığı, kasın bu uyarılara yanıtı değerlendirilir. EMG tetkiki iki kısımda yapılır.

-Sinirlerin incelemesi: kol,bacak ve diğer vücut kısımlarında seçilen bazı sinirler, deri üzerine yerleştirilen bir elektrod aracılığı ile elektrik akımı verilerek yapılır.

-Kasların incelenmesi: iğne şeklinde bir elektrod kol, bacak veya diğer vücut kısımlarında seçilen bir kas içine yerleştirilerek kastaki elektriksel aktiviteler incelenir. Kullanılan elektrod enjeksiyon iğnelerine benzer boyut ve görünümdedir. Bu elektrodlar tek kullanımlıktır, her hastada yeni bir elektrod kullanılır ve bu iğne inceleme bittikten sonra atılır. Tanıya göre her ikisinin veya yalnızca birinin yapılması gerekmektedir. Sinir iletimlerinin ölçümünü doktor veya doktorun belirlediği bir EMG teknisyeni, kasların incelenmesi, işlemi ise sadece doktor tarafından yapılır. EMG, hem teşhisi koymak hem de tedavinin nasıl olacağını belirlemek için önemli yeri olan tetkiktir.


Etiketler:

habere yorum yapın

Yorum yapın: