Hoşgeldiniz  
satılık haber domainleri

Türk doktordan hayat kurtaran buluş

Editör | 01 Ocak 2013 | Sağlık A- A+

Türk doktordan hayat kurtaran buluş

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bilge, “mitraclip” yani mandallama yöntemini kullanarak bir ilke imza attı.

İlk defa Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyon ile hasta Kıymet Altay hayata döndü.

Hem kanser, hem böbrek hem de kalp hastası, ağır hastalıkları olan Kıymet Altay, kalp krizi geçirdi.

Artık ölecek gözüyle bakılan Altay, gelişen tıp teknolojisi ile hayata tutundu. Kriz esnasında sol kalp kapağı yırtılan şoktaki hastanın göğüs kafesi açılmadan “mandallama” tekniği ile ilk defa tedavisi yapıldı.

Türk doktordan hayat kurtaran buluş

DÜNYADA EŞİ OLMAYAN BİR VAKA

Hayat kurtaran yöntemle ilgili bilgi veren Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bilge, şunları söyledi:

“Hasta önce kalp krizi geçiriyor, bir gün sonra kapağın yırtık olduğunu görüyoruz. Onkoloji ve diyaliz hastası olduğu için açık cerrahi yapılamıyordu. Tek çıkış klip uygulamaydı. Dünyada da böyle bir vaka yoktu. Risk almak zorundaydık, çünkü hastanın başka seçeneği yoktu. Mükemmel bir sonuç elde ettik. “

YÖNTEM İLK KEZ UYGULANDI

İlk defa Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyon ile Kıymet Altay hayata döndü.

Altay, “Çok şükür ‘ağrım sızım var’ dersem yalan olur. Çok şükür iyim. Beni hayata çevirdiler, çocuklarım görebildim” dedi.

MANDALLAMA YÖNETMİ NASIL YAPILIYOR

“Mandallama” yöntemi ile göğüs kafesi açılmadan kasıktan küçük bir kesiyle girilerek hastanın kalp kapakçığına müdahale ediliyor.

Açık cerrahi ameliyatı tarihe gömen bu yöntem hastaya büyük kolaylık sağlıyor.

Prof. Dr. Mehmet Bilge, bu konuda, “Açık cerrahide hastanın normal hayatına dönüşü 6 ay sürüyor. Ağırlık kaldırması, sağına soluna dönemez 6 ay, ama burada ertesi gün hasta ayağa kalkıyor sonrasında taburcu ediyoruz” şeklinde konuştu.

70 bin Türk lirasına mal olan bu yöntemin masraflarını Sosyal Güvenlik Kurumu ödüyor.

Kaynak: ensonhaber.com
8095 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

web tasarımı

firma rehberi
© 2017 HaberMatik V2 ~ Site içeriği örnek olarak hazırlanmıştır, sitede yer alan logoların telif hakları kendi markalarına aittir.
HaberMatik, Marka Tescili ve 5846 sayılı "Fikir ve Sanat. Eserleri Kanunu" ile korunmaktadır.
Tasarım ve kodlar tescillidir, izinsiz kullananlar telif haklarından doğan bedeli peşinen ödemeyi kabuletmiş sayılır.
Reklamı Gizle
  Ayarları Gizle  
Haber Yazılımı

 Tasarım Rengi: