Hoşgeldiniz  
satılık haber domainleri

Sigara tiryakilerine iftar uyarısı

Editör | 21 Temmuz 2012 | Sağlık A- A+

Sigara tiryakilerine iftar uyarısı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Kardiyolog Prof. Dr. Ramazan Akdemir, iftardan hemen sonra içilen sigaranın kalp krizi riskini artırdığını söyledi.

Prof. Dr. Akdemir, yaptığı açıklamada, sigaranın, tek başına bir kalp krizi riski oluşturduğuna işaret ederek, ”Yemekten önce ya da sonra içilmesi bir şey değiştirmez. Bu anlamda sigaranın kullanımı, kalp krizi için büyük bir etken” dedi.

İftarla birlikte aşırı besin alımı yapıldığına dikkati çeken Akdemir, bu şekilde hipertansiyonun ortaya çıkacağını anlatarak, bu durumda içilen sigaraların da kalp krizini tetiklediğini bildirdi.

İFTARDAN SONRA İÇİLEN SİGARANIN ETKİSİ ÇOK DAHA FAZLA

Akdemir, iftardan sonra içilen ilk sigarayla kandaki karbonmonoksit oranının arttığına vurgu yaparak, ”İftardan sonra içilen sigaranın kalp krizi tehdidi gerçekten çok fazla. Tiryakiler, iftardan sonra arka arkaya sigara içme yoluna gidiyor. Bu nedenle kandaki karbonmonoksit seviyesi bir anda yükseliyor ve kalp krizi riski ortaya çıkıyor. Bu şekilde içilen sigaranın etkileri normalden çok daha fazla oluyor” diye konuştu.

İftardan birkaç saat geçtikten sonra sigara içilmesi gerektiğini belirten Akdemir, kanın iftarın etkisiyle midede toplandığını ve bunun da tek başına vücutta bir hipertansiyon nedeni olduğunu vurguladı.

Akdemir, böyle bir durumda arka arkaya sigara içilmesi halinde kalp krizi riskinin daha fazla arttığını anlatarak, özellikle iftardan sonra içilen sigara konusunda tiryakilerin çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

RAMAZAN AYINDA SİGARAYI BIRAKIN

Akdemir, tiryakilerin ramazan ayını fırsat bilerek sigarayı bırakmaları gerektiğini dile getirerek, ”Tiryakilere uyarılarda bulunuyoruz fakat sigara bırakma konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Tiryakilere önerim, iftarın hemen arkasından sigaraya sarılmamaları ve mümkünse Ramazan ayını fırsat bilip sigarayı bırakmaları” ifadesini kullandı.

Sigara içmek isteyen vatandaşların iftarda daha az yemek yemesi gerektiğini vurgulayan Akdemir, şunları kaydetti:

”Sigara içmek istiyorlarsa yemeği az az yiyip aralıklarla karınlarını doyurmaları gerekir. Ya da yemeğin ardından birkaç saat sonra sigara içmeleri gerekir. Tiryakilerin bu noktada Ramazan ayında dikkatli olmaları gerekir çünkü kalp krizi riski onlar için artıyor.”

Kaynak: ensonhaber.com
4669 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

web tasarımı

firma rehberi
© 2017 HaberMatik V2 ~ Site içeriği örnek olarak hazırlanmıştır, sitede yer alan logoların telif hakları kendi markalarına aittir.
HaberMatik, Marka Tescili ve 5846 sayılı "Fikir ve Sanat. Eserleri Kanunu" ile korunmaktadır.
Tasarım ve kodlar tescillidir, izinsiz kullananlar telif haklarından doğan bedeli peşinen ödemeyi kabuletmiş sayılır.
Reklamı Gizle
  Ayarları Gizle  
Haber Yazılımı

 Tasarım Rengi: