Hoşgeldiniz  
satılık haber domainleri

TSK’da kanun değişikliği!

Editör | 26 Kasım 2012 | Son Dakika A- A+

TSK’da kanun değişikliği!

Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu Tasarısı’yla ordudaki cezalandırma sistemi tümüyle değişiyor. Yeni düzenlemeyle birlikte “disco” denilen oda hapislerine son verilecek. Komutanlar, astlarına istediği cezayı veremeyecek. Eşcinsel ilişki ordudan atılma nedeni sayılacak

Saliha ÇOLAK/ANKARA

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi’nin, “disco” diye bilinen oda hapsi cezalarıyla ilgili uyarıları üzerine ilk kez asker için bir disiplin yasa tasarısı hazırlandı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanun Tasarısı Başbakanlık’a gönderildi. Bakanlar Kurulu’nda bugün ele alınması beklenen yasa tasarısı ile Disiplin Kurulları ve Yüksek Disiplin Kurulu oluşturulurken, komutanların kişisel değerlendirmelerinin geçerli olmayacağı bir ceza sistemi kuruluyor. Tasarının ayrıntıları şöyle:

SUÇ PUANI

Kime hangi eylemler sonucunda nasıl ceza verileceğini gösteren puan tablosuna göre her suçun bir puanı olacak. Bu puanların birikmesi sonucunda bazı barajlar olacak. Belli puanı doldurana uyarı, kınama gibi cezalar verilecek. En yüksek puanı toplayan ise doğrudan ordudan atılacak.

DİSCO KALKACAK

Disiplin Koğuşu olarak bilinen oda hapsi ise tarihe karışacak. Ölümlere kadar varan oda hapsi ve kötü muamele gibi olayları önlemeye dönük bu sistemde puan tablosu dışında cezalar verilemeyecek. Böylece komutanların, oda hapsinin yanı sıra verdiği, ‘bank bekleme cezası’ gibi yaratıcı ceza türleri de tarihe karışacak.

YAŞ DEVRE DIŞI

Özellikle 28 Şubat sürecinde irticacı subayların YAŞ kararları nedeniyle çıkarılması yüzünden yaşanan tartışmalar da tarihe karışacak. Mağdurların yargıya götürememesi yüzünden “atma kararlarını YAŞ vasıtasıyla veren TSK, yeni tasarı yasalaşırsa bu yola başvuramayacak. Zira “disiplin ve ahlaki durum” nedeniyle ordudan atılma kararları YAŞ’a gelmeyecek.

AİHM’YE KADAR YOLU VAR

Disiplin cezaları için bir üst amire itiraz edilebilecek. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvuru yapılabilecek. Bunlardan sonuç alınamazsa kararlar AİHM’ye götürülebilecek.

GAYRİ TABİ MUKARENET

Tasarı ile doğrudan ordudan atılma nedeni olarak 5-6 suç sayıldı. Bunlardan biri de, “gayri tabi mukarenet” olarak tasarıya girdi. Bu tanımın “eşcinsel ilişkiyi” tanımladığı öğrenildi. Böylece eşcinsel ilişkide bulunanlar herhangi bir puan verilmeden ve puan doldurması beklenmeden doğrudan ordudan atılacak.

Kaynak: haberturk.com
5745 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

web tasarımı

firma rehberi
© 2017 HaberMatik V2 ~ Site içeriği örnek olarak hazırlanmıştır, sitede yer alan logoların telif hakları kendi markalarına aittir.
HaberMatik, Marka Tescili ve 5846 sayılı "Fikir ve Sanat. Eserleri Kanunu" ile korunmaktadır.
Tasarım ve kodlar tescillidir, izinsiz kullananlar telif haklarından doğan bedeli peşinen ödemeyi kabuletmiş sayılır.
Reklamı Gizle
  Ayarları Gizle  
Haber Yazılımı

 Tasarım Rengi: