Hoşgeldiniz  
satılık haber domainleri

Kılıçdarıoğlu’ndan sanatçılara övgü

Editör | 20 Haziran 2012 | Kültür & Sanat A- A+

Kılıçdarıoğlu’ndan sanatçılara övgü

Ahmet Adnan Saygun tarafından bestelenen Özsoy Operası’nın Ankara Türk Ocağı Sahnesi’nde sanatseverlerle ilk kez buluştuğu 19 Haziran’ı ”Sahne Sanatları Bayramı” olarak kutlayan Semiha Berksoy Opera Vakfı, sezonda başarılı olan opera sanatçılarına da ödül verdi.

Devlet Resim Heykel Müzesi Operet Sahnesi’ndeki Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın himayesinde gerçekleştirilen etkinliğe, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile eski Kültür Bakanı Talat Halman ile çok sayıda davetli katıldı.

Tören, Hakkari’deki terör saldırısında şehit olanlar için saygı duruşunda bulunulmasından sonra başladı.

“MUSTAFA KEMAL’İN ÇİZGİSİNDE DÖNMELİYİZ”

Bestekar Ahmed Adnan Saygun ve Opera Sanatçısı Semiha Berksoy ile ilgili sinevizyon gösterimlerine yer verilen etkinlikte konuşan Bakan Günay, Semiha Berksoy ile tanışmasını anlattı.

Konuşmasında, törenin gerçekleştirildiği bina ve Etnoğrafya Müzesi hakkında bilgi veren Günay, bu mekanları cumhuriyetin özel hatıraları olarak ifade ederek, bu yerlerin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Atatürk’ün İran Şahı Rıza Pehlevi’nin ziyareti sebebiyle yazılmasını istediği ”Özsoy Operası”nın önemli olduğunu vurgulayan Günay, ”Bizden olanı, bizim kültürümüzden olanı, özü bizden olanı ulusala, oradan da evrensele çıkarmak konusunda bir gayret sarf edilmiş. Eğer o yoldan devam etseydik bugün sanıyorum ki gerçekten bir Türk operası ve bir Türk balesinden söz edilebilirdi” dedi.

Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Şimdi var elbette, arkadaşlarımın emeğine katiyen saygısızlık etmek istemiyorum. Ama Atatürk’ün gösterdiği gibi bizden olanı evrensele çıkarma konusundaki çabayı eğer ısrarlı biçimde sürdürseydik bugün dünya sahnelerinde bizim sanatçılarımız Batı eserlerini en iyi biçimde icra eden sanatçılar olarak tanınmaz, bizim eserlerimiz de Batı sahnelerinde bizim eser sahiplerinin isimleriyle daha fazla bilinebilirdi. Bence oraya dönmeliyiz, yani Mustafa Kemal’in gösterdiği çizgiye.”

TÜRKİYE’NİN İLK OPERASI

Semiha Berksoy’ın kızı Vakıf Başkanı Zeliha Berksoy da konuşmasında 78 yıl önce ismi Türk Ocağı Sahnesi olan bu yerde ilk Türk operası olan ”Özsoy Operası”nın aynı saatlerde sahnelenmesi dolasıyla önemli bir gece yaşadıklarını kaydetti.

Berksoy, annesinin Atatürk’ün yanına çıktığı bir olay sonrası babasına gönderdiği mektubu paylaştı.

ÖDÜLLER

Ahmed Adnan Saygun’un 105. doğum yıl dönümünün de kutlandığı etkinlikte, ”Ahmed Adnan Saygun Büyük Ödülü” Prof. Dr. Gürer Aykal’a verildi. Aykal’a ödülünü Bakan Günay verdi.

”Semiha Berksoy Özel Ödülü”nü ise Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü adına Genel Müdür Rengim Gökmen’e CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu verdi. Kılıçdaroğlu, bir örnek vererek yaptığı konuşmada sanatın ve sanatçının gücüne değinerek, ”Sanat ne yargıç dinler, ne cumhurbaşkanı… Onlar bildiği kararlı yolda ilerlerler. Ben bütün sanatçılara saygı duyuyor, onları saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

”En İyi Opera Orkestra Şefi Ödülü”nü de Rengim Gökmen alırken,

”Ferhan Onat Onur Ödülü”ne İzmir Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü sanatçısı Evren Işık,

”Mustafa İktu Onur Ödülü”ne sanatçı Burak Bilgili,

”En İyi Rejisör Ödülü”ne İzmir Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Mehmet Ergüven,

”En İyi Kadın Opera Sanatçısı Ödülü”ne Pervin Çakar,

”En İyi Erkek Opera Sanatçısı Ödülü”ne Mersin Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı Bülent Bezdüz,

”En İyi Genç Kuşak Opera Sanatçısı Ödülü”ne İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Deniz Yetim,

”Saadet İkesus Altan Onur Ödülü”ne sanatçının oğlu Can Altan layık bulundu.

Gecede, ”Muazzez Gökmen Onur Ödülü”nü de sanatçının oğlu Rengim Gökmen aldı.

Kaynak: ensonhaber.com
5615 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

web tasarımı

firma rehberi
© 2017 HaberMatik V2 ~ Site içeriği örnek olarak hazırlanmıştır, sitede yer alan logoların telif hakları kendi markalarına aittir.
HaberMatik, Marka Tescili ve 5846 sayılı "Fikir ve Sanat. Eserleri Kanunu" ile korunmaktadır.
Tasarım ve kodlar tescillidir, izinsiz kullananlar telif haklarından doğan bedeli peşinen ödemeyi kabuletmiş sayılır.
Reklamı Gizle
  Ayarları Gizle  
Haber Yazılımı

 Tasarım Rengi: