Hoşgeldiniz  
satılık haber domainleri

Atatürk’ün 90 yıl önce verdiği röportaj

Editör | 05 Temmuz 2013 | Tüm Manşetler A- A+

Atatürk’ün 90 yıl önce verdiği röportaj

ataturkun_90_once_verdigi_roportaj

Avusturya gazetesi Die Presse, Mustafa Kemal Atatürk ile 23 Eylül 1923’te yaptığı röportajı 90 yıl sonra tekrar yayımladı.

Die Presse’nin o dönemki Türkiye muhabiri Hans Josef Lazar tarafından yapılan röportaj, gazetenin 165’inci kuruluş yıldönümü vesilesiyle internet sitesinde yayımlandı.
1923: “Yüzyıllardır düşmanlarımız biz Türklere karşı kin duyguları besliyorlar”
Ankara’ya gönderdiğimiz özel muhabirimiz Josef Hans Lazar’ın (die Presse) röportajı.
Atatürk ile röportaj. Çağdaş Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Paşa, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve o dönemde zor olan Avrupa ilişkileri üzerine.
23 Eylül 1923. Yeni Türkiye’nin kurucusunu görmek pek de kolay değil, onunla konuşmak daha da zor. Uzun ve zorlu bir yolculuktan sonra Ankara’ya gidip, Hiçbir şey yapmadan geri dönmemek için şans ve tesadüflere bağlıdır.
Yazar, Türk basın bürosunun çabaları sayesinde yeni Türkiye’nin iktidar sahibinin makamında kabul edilmeyi başardı. Röportaj TBMM’nin Başkanlık odasında gerçekleşti.
Güçü ve içine dönüklüğüne rağmen Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın kişiliği sade, özgür ve kibirsiz. Çok az zamanı olmasına rağmen, heyecan ve feyiz veren açıklamalarına 45 dakika ayırdı.
Kelime iyi seçilmiş, sakin ve iyice düşünülmüş bir fikir zincirinin sonucu. Yüzünde zayıf,lık, bezginlik, hedefsizlik ve bir şeyleri saklı tuttuğu izi yok.
Yüzünde zayıflıkların ve sıradanlığın hakim olduğumu dönemimizde, çok iyi gelen olgunlaşmış, konsantre olmuş bir enerji, gerilmiş bir güç var.
Mustafa Kemal tarihi önem taşıyan açıklamalarda bulundu: Milli Türk hareketinin başlangıcından bu yana titizlikle kullanılmayan Cumhuriyet kelimesini kullandı:
“Size Türk Anayasası’nın ilk maddesini tekrarlamak istiyorum. ‘Egemenlik, sınırsız ve koşulsuz halkındır. Yönetim tarzı, halkın geleceğini bizzat kendisi ve gerçekten belirlemesi ilkesine dayanır’. Bu iki cümlenin yorumu bir kelimenin şüpheye yer bırakmayan tanımlanmasıdır: Cumhuriyet!

67604 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

web tasarımı

firma rehberi
© 2017 HaberMatik V2 ~ Site içeriği örnek olarak hazırlanmıştır, sitede yer alan logoların telif hakları kendi markalarına aittir.
HaberMatik, Marka Tescili ve 5846 sayılı "Fikir ve Sanat. Eserleri Kanunu" ile korunmaktadır.
Tasarım ve kodlar tescillidir, izinsiz kullananlar telif haklarından doğan bedeli peşinen ödemeyi kabuletmiş sayılır.
Reklamı Gizle
  Ayarları Gizle  
Haber Yazılımı

 Tasarım Rengi: