Hoşgeldiniz  
satılık haber domainleri

Asker darbe yaptı Mursi darbeyi reddetti

Editör | 05 Temmuz 2013 | Dünya A- A+

Asker darbe yaptı Mursi darbeyi reddetti

Mısır’da Emniyet Müdürlüğü’ne roketli saldırı

00.45 Mısır’ın Marsa Matruh kentinde emniyet müdürlüğüne yönelik düzenlenen roketli saldırıda ilk belirlemelere göre 6 polis hayatını kaybetti.

İskenderiye’de Mürsi taraftarlarıyla karşıtları arasında çatışma başladı23.30 Munifiye kentinde ise Müslüman Kardeşler’e ait ev ve iş yerlerine yönelik saldırı yapılıyor

Mısır’da ordunun yönetime el koymasının ardından ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye’de Mursi’yi destekleyenler ile karşıtları arasında çatışmalar başladığı bildiriliyor.

Munifiye kentinde ise bazı protestocuların, Müslüman Kardeşler’e ait ofis ve evlerine yönelik saldırı gerçekleştirdikleri kaydedildi.

 

Ordu bazı TV kanallarının yayınını durdurdu

23.15 Mısır’da ordunun yönetime el koymasının ardından ülkede yayın yapan bazı televizyon kanallarının yayınları kesildi.

AA muhabirine konuşan Kanal 25 yetkilisi, yayınlarının Nil Sat uydusu tarafından kesildiğini söyledi.

 

Mısır’da Hürriyet ve Adalet Partisi, Müslüman Kardeşler ve Vasat Partisi mensubu bazı kişilerin tutuklandığı bildirildi. Birçok yerde Müslüman Kardeşler’e (İhvan) ait ofis ve bürolarda polisin arama yaptığı belirtilirken, gözaltına alınanların sayısına dair kesin bir bilgi bulunmuyor.

 

Ordunun yönetime el koymasına karşı Mursi’den tepki

22.20 Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Muhammed Mursi’nin söz konusu askeri darbeyi kabul etmediği ve Mısırlıları darbeye karşı durmaya çağırdığı bildirildi. Açıklamada Mursi’nin “Şu anda Cumhurbaşkanıyım, aynı zamanda ordunun komutanıyım” dediği ifade edildi.

Mısır’da yönetime el koyan ordudan ilk açıklama

22.00 Mısır Genelkurmay başkanı ve Savunma Bakanı Sissi,  ülkede huzurun sağlanması için çağrıda bulunduklarını ancak Cumhurbaşkanı Mursi’nin bunu dikkate almadığını söyledi. Yol haritası oluştururak istikrarı yeniden sağlamak için çaba gösterdik, Ulusal uzlaşma çağrısı yayıp istikrarı amaçladık.  Kimseyi dışarda bırakmayacak bir yol haritası yapmaya çalışıyoruz. 

-Anayasa geci olarak askıya alındı. Anayasa mahkemesi taslak kanunları hazırlayacak, teknokrat ve ulusal bir yönetim oluşturulacak. Karar verme aşamasında ana unsurlar bir araya gelip çalışmalarını yaptıktan sonra yeni bir seçim yapılacak.

Mısır Genelkurmay Başkanı Sisi, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın, seçim yapılana kadar Cumhurbaşkanlığı görevini yürüteceğini söyledi

Mısır Genelkurmay Başkanı Sisi, Anayasanın askıya alındığını, geçici teknokratlar hükümeti kurulacağını açıkladı

Mısır Ordu Sözcüsü Muhammed: “Mısır ordusu, tüm Mısırlılarındır. Ülkenin farklı yerlerinde konuşlanan güçler, ayrım yapmadan tüm Mısırlıların canının korumak içindir” 

21.50 Mısır’da ordunun TSİ 20.00’den itibaren Cumhurbaşkanı Olmadığı’nı ilettiği belirtildi.

BBC, Mısır’da öncelikle seçim yapılacağını anayasanın askıya alınacağını duyurdu.

21. 40 Mısır’da Cumhurbaşkanı Mursi’nin asker tarafından güvenli bir bölgeye götürüldüğü açıklandı. 

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin, Cumhurbaşkanlığı Muhafızlığına ait Salah Salim’de bulunan misafirhanede kaldığı bildirildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin, Cumhurbaşkanlığı Muhafızlığına ait Salah Salim’de bulunan misafirhanede kaldığı bildirildi.

Müslüman Kardeşler tarafından  Mısır’da resmen askeri bir darbenin yapıldığı açıklaması yapıldı.

Müslüman Kardeşler teşkilatı üyelerinin tutuklandığı iddia edildi.

21.30 Mısır devlet televizyonu, Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Kardinal Tovadros ve muhalefet liderlerinden Muhammed Baradai’nin yol haritasını açıklayacağını duyurdu.

Mısır devlet televizyonu, Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Kardinal Tovadros ve muhalefet liderlerinden Muhammed Baradai’nin yol haritasını açıklayacağını duyurdu.

20.45 Mursi ile ilgili şaibeler gerilimi daha da artırdı

Mısır’da yaşanan gelişmelerle ilgili iddialar ve bilgi kirliliği, meydanlarda gösteri yapan Mursi taraftarlarını ve karşıtlarının daha fazla gerilmesine yol açıyor.Akşam saatlerinde ortaya atılan “Mursi kaçtı, Ordu yönetime el koydu, Müslüman Kardeşler liderleri Ürdün’e gitti, Asker Mursi’yi tutukladı, Bardey yeni hükümetin başı olacak” şeklindeki iddiaların hiçbiri ne ordu ne de Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca doğrulanmadı.

Ülke genelinde yayılan bu tür iddialar, zaman zaman medyanın da gündemine girdiği için daha fazla yayılma imkanı buluyor ve her iki taraf için de psikolojik savaş olarak yorumlanıyor.

Genellikle muhalefet kaynaklarından yayılan bu bilgilerin doğrulanması da zaman alıyor. Tarafların sözcüleri de kendi görüşlerine ilişkin açıklama yapmaktan çok karşılıklı iddiaları çürütmek için çaba sarfediyor.

Kahire’de Mursi taraftarları ile karşıtları arasında çatışmalar yaşanıyor. Devlet televizyonu, marşlar eşliğinde askeri filmler yayınlamaya başladı.

Mısır’ın başkenti Kahire’de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi destekleyenler ile karşıtlarının başlattığı gösteriler kentin değişik alanlarında devam ediyor. Kahire Üniversitesi’ndeki metro istasyonu ile şarkiye vilayetine bağlı Kafrı Şeyh’te, Mursi taraftarlarıyla karşıtları arasında çatışmalar yaşanıyor. Göstericilerin etrafına konuşlanmış durumdaki askerlerin her an müdahale etmesi bekleniyor.

Bu arada Mısır Devlet Televizyonu, marşlar eşliğinde askeri filmler yayınlamaya başladı.

20.20 Mısır’da Radyo ve Televizyon binası önünde güvenlik önlemleri

Mısır’da Radyo ve Televizyon binası önünde güvenlik önlemleri arttırıldı. Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhamme Mursi yandaşları ile karşıtları arasına olası çatışmaların devlet televizyonuna yansımaması için bina önünde güvenlik önlemleri arttırıldı.

Mısır’da orduya ait tanklar, başta Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Devlet Televizyonu, Tahrir ve Nahda meydanları olmak üzere gösteri yapılan alanların çevresinde konuşlanmaya başladı.

Tankların, mısır ordusunun “30 Haziran öncesi açıkladığı stratejik yerler korunacak, göstericilerin güvenliği sağlanacak” açıklamasının mı, yoksa darbe hazırlığı için mi konuşlandığı konusunda henüz resmi açıklama yapılmadı.

Tankların meydanlara inmesiyle bazı grupların sevinç gösterileri yaptıkları gözlendi.

Bu arada havalanı kaynakları, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve üst düzey yetkililerin yurtdışına çıkışlarıyla ilgili yasak getirildiği iddia edildi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı liderlerinden Bedii’nin 6 koruması gözaltına alındı

 Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed el-Bedii’nin 6 korumasının gözaltına alındığı iddia edildi.

Güvenlik kaynakları, Bedii’nin korumalarının Kahire el-Cedide bölgesinde gözaltına alındığını ileri sürdü. İçişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır’ın da korumaları önceki gün gözaltına alınmıştı.

Kaynak: haber7.com
5266 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

web tasarımı

firma rehberi
© 2017 HaberMatik V2 ~ Site içeriği örnek olarak hazırlanmıştır, sitede yer alan logoların telif hakları kendi markalarına aittir.
HaberMatik, Marka Tescili ve 5846 sayılı "Fikir ve Sanat. Eserleri Kanunu" ile korunmaktadır.
Tasarım ve kodlar tescillidir, izinsiz kullananlar telif haklarından doğan bedeli peşinen ödemeyi kabuletmiş sayılır.
Reklamı Gizle
  Ayarları Gizle  
Haber Yazılımı

 Tasarım Rengi: