mobil haber uygulaması
Türkçe Konuş
haber oku

Meclis Başkanı Belli Oldu

Editör ~ 05 Temmuz 2011 ~ Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler ~ 1207 Kez Görüntülendi. A- A+

Çiçek, Genel Kurul’a yönelik konuşmasında tarihi mesajlar verdi. Çözüme odaklı umut veren sözler kullanan Cemil Çiçek, yumruk sıkmayı değil el uzatmayı, sorunların mecliste çözümünü öne çıkaran, uzlaşmacı ve kapsayıcı bir konuşma yaptı.

İşte Cemil Çiçek’in konuşması:

”Hepimiz biliyoruz ki bu Meclis büyük bir meclistir. Çünkü, büyük milletimizin meclisidir. Bu Meclis, Gazi Meclis’tir ve bu sıfatı fazlasıyla hak eden dünyadaki tek meclistir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere hepsini rahmetle ve şükranla andığımız ilk Meclis’te görev yapanlar bir taraftan istiklal mücadelesini yürütmüş, Polatlı’dan top seslerinin geldiği o sıkıntılı anlarda bile çalışmalarını sürdürmüş, inisiyatifi elden bırakmamış, bir taraftan bize o büyük zaferi armağan etmenin gereklerini yerine getirirken öbür taraftan da milletimizin her türlü meselesini o şartlar altında o yüce Meclis’te konuşmuşlardır. Dolayısıyla, o Meclis’in üyeleri azmin, inancın, kararlılığın en kahramanca örneklerini vermişlerdir. O nedenle bu Meclis kahraman bir meclistir, kahramanların görev yaptığı bir meclistir. En zor günlerde bile milletimizin ümit kaynağı, güç kaynağı olmuştur, bugün de öyle olmalıdır.

Yine bugün de bu Meclis milletimizin iradesinin tecelli ettiği kutsal bir mekan, sorunların çözümü için ümit bağladığı yüce bir kurumdur. Devletimizin teminatı, demokrasinin kalbidir. Şimdi bize düşen en öncelikli görev bu kahramanlara layık olmaktır, Meclis’in itibarını en yukarıda tutmaktır, bu kutsal mekanı çatışmanın merkezi değil çalışmanın ve çözümlerin merkezi yapmaktır, vuruşmanın değil uygarca konuşmanın ve tartışmanın merkezi yapmaktır. Çünkü yapacak çok işimiz var. Kat etmemiz gereken çok mesafe var, çözüme kavuşturmamız gereken çok sorunlarımız var. Faydasız, sonuçsuz tartışmalarla tükettiğimiz zamanın en değerli kayıplarımız olduğunu hiçbirimizin unutmaması gerekir. Çok sayıda sorunumuz var. Bunların başında yeni bir anayasa sorunumuz var. Yaşadığımız her türlü sıkıntının temelinde bu anayasanın olduğunu hepimizin kabul etmesi gerekir. O nedenle 24. Dönem milletvekilleri olarak milletimize insan hakları ve özgürlükler açısından çağdaş değerler içeren yepyeni anayasayı armağan etmek hem hepimizin taahhüdüdür, hem de bu dönem milletvekilleri olarak milletimize borcumuzdur.”

”BU SORUNLARI ÇÖZMELİYİZ”
Cemil Çiçek, milletvekillerinin, bu sorunu çözmek için Anayasa’nın amir hükümlerini kısa sürede yerine getirerek, Meclis’i tam anlamıyla çalışabilir bir noktaya taşımaları gerektiğini söyledi.

Kürt sorunu ve terör sorununun ülkenin önemli sorunlarından olduğunu belirten Çiçek, siyaset hukukunun bu manada yeniden tanziminin, Meclis’in öncelikli görevleri arasında olduğunu kaydetti.

AB ve Kıbrıs sorunu ile bölgede cereyan eden yıkıcı sorunların herkesin birlikte çalışmasını zaruri kıldığını anlatan Çiçek, şöyle konuştu:

”Bu sorunları biz çözeceğiz, birlikte çözeceğiz ve çözmeliyiz. Aynen çağdaş ve ileri demokrasilerde uygar toplumlarda olduğu gibi Parlamento’yu sorunun parçası, hatta sorunun kaynağı yapmadan çözümün parçası, çözümün en meşru zemini ve adresi haline getireceğiz. Bu, elimizdedir ve mümkündür.

Sorunları soğuk savaş dönemlerinden kalan bir alışkanlıkla yumruk sıkarak değil, birbirimizin elini sıkarak çözebiliriz. Böyle bir siyaset dönemini başlatabiliriz. Milletimizin beklentisi budur. Adres de burasıdır.”

Çiçek, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Meclis’te başkanlık yapmış, üye olarak bulunmuş bütün devlet ve siyaset adamlarının ölenlerine rahmet, hayatta kalanlarına sağlık ve esenlik diledi.

Çiçek, ”Allah milletimizin ve hepimizin yardımcısı olsun” diyerek konuşmasını tamamladı.

Cemil Çiçek, konuşmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ile iktidar ve muhalefet sıralarının ön bölümünde bulunan milletvekillerinin ellerini sıktı.

Konuşmasının ardından Çiçek’i, AK Parti’li milletvekilleri ile CHP ve MHP’li bazı milletvekilleri alkışladı.

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve CHP Genel Başkan’ı Kemal Kılıçdaroğlu, Cemil Çiçek’i kutladı.

TBMM Geçici Başkanı Oktay Ekşi, Lübnan’da görev yapan Türk askerlerinin görev sürelerinin bir yıl daha uzatılması konusunda hükümete yetki veren tezkerenin görüşülmesi için yarın saat 15.00’te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

EKŞİ DEVRETTİ
TBMM Geçici Başkanı Oktay Ekşi, görevi yeni seçilen TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e devretti.

Meclis Başkanlığı makamında gerçekleşen devir teslim töreninde konuşan Ekşi, ”24. Dönem Geçici Başkanı sıfatıyla onur duyarak taşımaya çalıştığım görevi, son derece değerli, son derece saygıya değer bulduğum, kemaliyle yani olgun kişiliği, hukukçu niteliğiyle bugüne kadar parlamentoda pek çok önemli hizmetler ifa etmiş olan; eğer kabul buyururlarsa dostum Sayın Cemil Çiçek’e devretmekten özellikle mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum” dedi.

Çiçek’in TBMM Başkanı sıfatıyla hizmet vereceği bütün dönem boyunca demokrasinin gelişmesi, hukuk düzeninin oturması, ülkenin geleceğinin daha huzurlu olması için elinden geleni her şeyi yapacağına inancını dile getiren Ekşi, ”Bizlere bugüne kadar getirdiği o saygı değer ismi, daha da saygı değer noktalara taşıdığını ispat edecektir. Bu düşünceyle Sayın Çiçek’e, üzerimde taşıdığım onurlu görevi ve prosedürel gereğini yerine getirerek Meclis Başkanlığını devrediyorum, takdim ediyorum ve kendilerine saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

Ekşi, Çiçek’e, Meclis mührü ile birlikte çiçek sundu. Cemil Çiçek, ”Ben de diyecektim ki ben çiçeksiz geldim, soyadım Çiçek” diyerek, görevlilerin kendisine uzattığı çiçeği Ekşi’ye verdi.

”YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR”
Çiçek, yaptığı konuşmada, Meclis Başkanlığı görevini, ”bakanlık ve basın mensubu olarak geçmişte çok iyi ilişkileri olan” Ekşi’den devralmanın kendisi için önemli ve anlamlı olduğunu söyledi.

24. Dönem Parlamentosu’nun bir kısım sıkıntılarla başladığını hatırlatan Çiçek, ”Sıkıntılı dönemde çok şükür kazasız belasız seçimleri yaparak bugüne gelmiş olduk. Kendisinin bugüne kadar gösterdiği dirayetten ve içtüzük hükümlerini uygulamadaki başarısından ötürü kendisine çok teşekkür ediyorum. Ümit ediyorum bu süreçte yaşadığımız hususlar bir daha Türkiye’de yaşanmaz. Bunu arzu etmiyoruz” dedi.

TBMM’nin milletin ümidi olduğunu vurgulayan Çiçek, şöyle konuştu:

”Her türlü sorunu burada konuşacağız, tartışacağız, sonuç itibarıyla da burada karara bağlayacağız. Milletimizin ümidini boşa çıkarmamak, milletimizi üzecek davranışlarda bulunmamak bu Meclis çatısı altında görev yapan milletvekilleri bakımından öncelikli bir görevdir. Yapacağımız çok iş var. Bu dönem parlamentosu, vatandaşımızın yüzde 95’ini temsil etmek gibi yüksek seviyede temsil gücüne sahip. Vatandaşımız yüzde 83 katılımla bizi Meclise gönderdi. Ümit ediyorum bu yüzde 95’in hakkını verecek çalışmaları birlikte yapacağız, yapmalıyız. Çünkü bunları yaptığımız müddetçe TBMM, vatandaşımızın her türlü sorununu çözüleceği adres olduğu noktasındaki inanç daha da kuvvetlenecektir. Bunları yaparken, vuruşarak değil, bunu önemsiyorum. Çünkü bizde bir vuruşma kültürü var; vuruşarak çekilme, vuruşarak sorun çözmek…Vuruşarak sorun çözülmüyor, bana göre tam tersi…Vuruşarak sorun daha da artıyor. Çözdüğümüzü zannettiğimiz sorun, daha büyük sorun olarak milletimizin önüne geliyor. Aynen ileri demokrasilerde, uygar toplumlarda olduğu gibi burada konuşacağız, görüşeceğiz. Ümit ediyorum ki bugünlerde yaşadığımız sıkıntıları bir daha yaşamayacağız. Ülkemizin ne gibi sorunları varsa bunların en evvel konuşulacağı yer burasıdır. Burada konuşarak, burada konuşmalıyız ki işi kedi mecrasında götürebilmiş olalım.”

”ÖZEL DESTEK BEKLİYORUM”
Görevi yaparken Anayasa, İçtüzük ve Meclis teamülleri neyi gerektiriyorsa, tarafsız bir başkan olmaya azami gayret göstereceğini belirten Çiçek, bu noktada teker teker tüm milletvekilleri, Meclis’te grubu bulunan partilerden ve grup yöneticilerinden özel destek beklediğini ifade etti.

”İnsan olarak bizler de eksik, yanlış yapabiliriz. Ama iyi niyetle bunları birlikte telafi ederek demokrasiyi daha kökleştirmek, kurumsallaştırmak noktasında bir çabanın, gayretin içinde olacağız” diyen Çiçek, yeni dönemin herkese hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Çiçek, gazetecilerin soru sorma isteğine, ”Hayır bu tür şeylerde soru-cevap olmaz. Teamüller dedik lütfen siz de teamüllere uyun. Bundan sonra bu işi teamüllere uygun götürelim. Bu bir devir teslim törenidir. Sizlerle zaten beraber olacağız. Bugünlük mesajlar yeter diye düşünüyorum” dedi.

Devir teslim törenine, AK Parti Grup başkanvekilleri, bazı milletvekilleri ve Meclis bürokratları katıldı. Çiçek, Ekşi’yi aracına kadar uğurladı.
HaberTürk


Etiketler:

habere yorum yapın

Yorum yapın: