mobil haber uygulaması
Türkçe Konuş
haber oku

Doların ateşini düşürecek formül

Editör ~ 14 Temmuz 2013 ~ Ekonomi ~ 1907 Kez Görüntülendi. A- A+

Merkez Bankası, bir taraftan döviz satıp diğer taraftan talebin altında nakit para vererek piyasayı dolar satmaya zorluyor. Ancak piyasa, belirsizlik nedeniyle pozisyonunu bozup dolar satmayınca kur düşmüyor…

Bugün’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Merkez Bankası, bir taraftan döviz satıp diğer taraftan talebin altında nakit para vererek piyasayı dolar satmaya zorluyor. Ancak piyasa, belirsizlik nedeniyle pozisyonunu bozup dolar satmayınca kur düşmüyor.

Merkez Bankası son 4 günde 3,5 milyar, 11 Haziran’dan bu yana da 6,1 milyar dolar satmasına rağmen doların bir türlü dizginlenememesinin perde arkasında “pozisyon koruma” kaygısı olduğu belirtildi. Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası’ndan gelen olumsuz sinyallerin etkisiyle dövize olan talebi dizginleyebilmek için iki ayrı koldan önlem aldı. Döviz cephesinde, doları düşürmek için piyasaya satışa başladı. Ancak bu satışlara rağmen dolar kurundaki düşüş 2 kuruşla sınırlı kaldı.

DOLARI SATIŞINA ZORLUYOR

Banka piyasaya verdiği TL’yi kıstı. Bu yolla piyasanın, Merkez’den bulamadığı TL için döviz bozdurmak zorunda kalacağı hesap edildi. Likidite kısıldığı için piyasa her gün “eksi”de açıldı. Örneğin dün piyasanın 36,6 milyar liraya ihtiyacı olduğu halde, Merkez bunun sadece 21,9 milyar lirasını karşıladı.

BONO PİYASASINI ETKİLEDİ

Ancak, Merkez’in beklentisinin aksine, belirsizlik nedeniyle pozisyonlarını bozmak istemeyen piyasa oyuncuları döviz satmaya yanaşmadı. Gelişmeleri takip eden uzmanlar, bu durumun doğrudan bono piyasalarına yansıdığını, bono alımının durma noktasına geldiğini belirtirlerken, “Merkez Bankası bono almak isteyenlerin dolar satarak piyasaya girmesini istiyor. Ancak şu ana kadar sonuç alamadı” dediler. Merkez’in elinde farklı müdahale araçları bulunuyor. Banka örneğin döviz karşılık oranlarını düşürerek piyasaya farklı yoldan döviz girişi sağlayabilir. Ancak bunun etkisinin sınırlı kalacağını belirten uzmanlar, dengenin korunabilmesi için bir süre daha doğrudan döviz satışının gerekebileceğini belirtiyorlar.

İNCELEME YORUMU

Merkez’in sattığı dövizleri kimlerin aldığına ilişkin olarak BDDK inceleme başlatmıştı. Uzmanlar, serbest piyasada her isteyenin istediği kadar döviz alıp satabileceğine işaret ederken, spekülatif ya da manüpülatif işleme ilişkin sürpriz bir sonuç beklemediklerini belirttiler. Merkez’in sattığı dövizi hangi bankaların satın aldığı piyasada görülüyor. Ancak bu alımların hangi yatırımcılar adına yapıldığı piyasa ekranlarından görülemiyor.

1.85 LİRAYA ÇEKİLEBİLİR

Uzmanlar, döviz, borsa ve faizlerdeki bu durumun geçici olduğunu belirtiyorlar. Sıcak paranın Türkiye’ye girmek için gelişmeleri yakından izlediğini belirten bir fon yöneticisi, “Faizler biraz daha yükselsin, borsa biraz daha düşsün diye bekliyorlar. Merkez’in dövizle ilgili kararlılığını gördüler. Girişler başlayınca dolar yeniden 1.85’ler seviyesine düşecek, faiz yüzde 8”lerin altına gerileyecektir” dedi.

BERNANKE RAHATLATTI

İş Portföy Yönetimi Genel Müdürü Dr. Gürman Tevfik, şunları söyledi: “Fed Başkanı Bernanke’nin parasal genişlemenin daraltılması için güçlü verilerin bekleneceği ve acele edilmeyeceğine yönelik açıklamaları piyasaları rahatlattı. Doların gerileyeceği tahmin ediliyor. Şu anda piyasalardaki tansiyonun düştüğünü söyleyebiliriz.”


Etiketler:

habere yorum yapın

Yorum yapın: