logo

hosting
10 Nisan 2013

İnterneti taklit ürünler bastı!

İnterneti taklit ürünler bastı!

834714_detayİnternetteki taklit furyasından şikâyet eden TMD Başkanı Özlenir, “4 bin taklit davası açtık; 10’dan fazla siteyle davalık olduk. Özel komisyon kurduk” dedi

Tescilli Markalar Derneği (TMD) başkanlığına geri dönen Diesel’in Türkiye distribütörü Tahsin Özlenir, internetten alışverişin yaygınlaşmasıyla paralel ithalatın arttığını; yurtdışından önemli miktarda taklit ve defolu ürünün internette satılmak üzere ülkeye sokulduğunu söyledi. Taklitle mücadelede Türkiye’de 4 bin dava açıldığının altını çizen Özlenir, “Hepsinden haberdar olup durdurmamız mümkün olmuyor ve bir kısmı da bazı private shopping sitelerinde satılıyor. Sürekli site açılıp kapanıyor. TMD markaları 10’dan fazla internet sitesiyle davalık oldu. Bizim markamızda incelediklerimizin yüzde 50’si taklit” dedi.

‘TÜRKİYE ÇÖPLÜĞÜ TEMİZLİYOR’
Paralel ithalatın kanunsuz olmadığını ifade eden Özlenir, şöyle devam etti: “Grey market, yani gri pazar denen bu alan soru işaretleriyle dolu; haksız rekabete neden oluyor. Çoğunlukla taklit, eski ve defolu ürün getiriyorlar. Bir komisyon kurarak mücadele etme kararı aldık.” TMD Yönetim Kurulu Üyesi Eren Holding Başkan Yardımcısı Mehmet Eren de 4-5 yıl önce piyasaya çıkmış ürünlerin Türkiye’de eritildiğine dikkat çekerek, “Türkiye, çöplüğü temizleyen pazar haline geldi. Pek çok private shopping sitesi var, biz ürün vermiyoruz” diye konuştu.

‘ŞİKÂYET GÖZETMEDEN TAKİP EDİLSİN’

Taklit ihbarı aldıklarında önce savcılığa şikâyet etmeleri gerektiğini ve en az 2 gün zaman kaybı yaşadıklarını dile getiren Tahsin Özlenir, “Daha kolay bir süreç olması için girişimlerimiz var. Bilmeden alanlar da çok. Tatil beldelerinde lüks otellerde bile taklit ürün satılabiliyor” dedi. Özlenir, “Marka haklarına tecavüz suçunun, şikâyete bağlı olmaktan çıkarılıp taklit markalı ürünlerde, tıpkı fikir ve sanat eserleri kanununda doğan haklara muhalefet suçunda olduğu gibi emniyet güçlerince resen takip edilebilir hale gelmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

‘Federasyona şartlar uygun olursa katılırız’

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu üyeliği konusunda da soruları yanıtlayan Özlenir, “Federasyona üye olmayacağız demedik. TMD bünyesine katılmamız teklif edildi ve kabul etmedik. Uygun şartlar oluşursa kendi kimliğimizle üye oluruz. İndirim yasası gibi konularda uzlaşma gerekiyor” dedi. Özlenir, yeni TMD yönetimi olarak indirim yasasıyla ilgili çalışmalar da yapacaklarını ifade etti.

TÜRKİYE’DE 1 MİLYAR DOLARLIK TAKLİT PAZARI VAR

* Uluslararası Taklitle Mücadele Komisyonu’na (IACC) göre, dünya ticaretinin yüzde 17’sini taklit ürünler oluşturuyor.

* Taklit pazarının dünyada 350 milyar, Türkiye’de ise 1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Ürün dağılımında Çin’i Türkiye izliyor.

* Taklit üreten illerde İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Aydın, Denizli, G.Antep, Adıyaman, Ş.Urfa, Diyarbakır ve Ağrı başı çekiyor.

* Taklit satılan illerde ise Ankara, Kırklareli, Edirne, Muğla, Antalya, Mersin, Adana, Sakarya, Samsun, Trabzon öne çıkıyor.

* Taklit ürünlerin çoğu Türkiye’den Uzakdoğu, Avrupa, K.Irak, İran, Türk cumhuriyetleri ve eski Sovyet ülkelerinden geliyor.

* Türkiye’de üretilen taklitler ise en çok Avrupa, Ukrayna, Rusya, Mısır, Kuzay Afrika ve Türk cumhuriyetlerine gönderiliyor.

Kurdele.com İŞ YAPMAYINCA KAPANDI

Paralel ithalat komisyonunu yönetecek Önder Öztarhan, duayen bankacı Burhan Karaçam’la ortak kurdukları kurdele.com’un iş yapmayınca kapandığını açıkladı.

Kaynak: Haber Türk

1116 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+6 = ?