logo

hosting
04 Mayıs 2013

Astım hastalığı her geçen gün artıyor

Astım hastalığı her geçen gün artıyor

Çevre kirliliği, modern yaşam biçimi, katkı maddeli gıdalar sebebiyle her geçen gün görülme sıklığı artan ve kronik bir hastalık olan astım 7’den 77’ye birçok kişiyi etkiliyor. 4 Mayıs Dünya Astımlılar Günü olarak ele alınıyor.

KONTROL ALTINA ALINMAZSA HAREKET ETMEK MÜMKÜN OLMAYABİLİR

Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, astımın özellikle kadınlar ve çocuklarda daha sık görülen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, “Astım ataklarla gelen kronik bir hastalık olduğu için onunla yaşamayı bilmek ve ilaçların düzenli kullanılması çok önemli. Çünkü astım kontrol altına alınmadığında hayat kısıtlayıcı bir hastalık oluyor. Yürümek, hareket etmek bile mümkün olmayabiliyor” dedi.

İLAÇLAR KONTROL EDİCİ VE NEFESE AÇICI OLARAK KULLANILIYOR

Astım, solunum yollarının mikrobik olmayan bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle ataklar halinde daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığı. Toz, duman, koku gibi uyaranlar öksürük, nefes darlığı ve göğüste sıkışma hissi gibi yakınmalara yol açıyor. Krizde hava yollarını saran kaslar kasılıyor, hava yollarının yüzeyleri iltihaplanıp şişmeye başlar, balgam oluşuyor. Tüm bu tepkimeler hava yollarının daha daralıp tahriş olmasına neden olur ve hırıltı, hışıltı ile kendini gösteriyor.

TETİKLEYİCİ RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT EDİLMELİ

Astım tedavisinde; belirtilerin kontrol altına alınması, kişilerin normal aktivitelerini sorunsuz yapabilmeleri, astım ataklarının önlenmesi, akciğer fonksiyonlarının normal ya da normale yakın seviyelerde tutulması hedefleniyor. Bu da tetikleyici risk faktörlerine maruziyetin ortadan kaldırılması ve astım tedavisinin düzenlenerek belirli aralıklarla takibi ile mümkün oluyor. Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar kontrol edici ve nefes açıcı olmak üzere iki gruba ayrılıyor.

Kaynak: ensonhaber.com
23957 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+6 = ?