logo

hosting

Empati yoksunu eleştiri sadece kırıcı olur

Mehmet Barlas

Mehmet Barlas
mehmet@barlas.yazar

barlas
Kendinizi hiç Fatih Terim’in yerine koymayı denediniz mi?
Galatasaray yenilince yerden yere vuruluyorsunuz.
Hatta kuşak altına da vuruyor bazıları.
Ama Galatasaray yenince bütün bunlar yok sayılıyor ve övgülerle uçuruluyorsunuz.
Üstelik bütün bu durumların doğması tam olarak sizin elinizde değil.
Takımınızı ne kadar ustaca bir strateji ile oynatsanız da, neticede 11 genç adamın o maçtaki performansına bağlıdır zafer de yenilgi de.
Bir önceki gece sevgilisiyle kavga eden veya maça gelirken ailesiyle ilgili kötü bir haber alan futbolcu, kaçırılması mümkün olmayan bir golü kaçırabilir.
Fatih Terim’i yorumlarınıza veya tepkilerinize konu ederken “Onun yerinde ben olsaydım sinirlerim buna ne kadar dayanabilirdi” diye düşündünüz mü hiç?

Empati ve uygarlık
Uygarlığın ve aklın bir gereği de “Empati” değil midir?
Empati yapmak gereğini sadece Fatih Terim veya Aykut Kocaman gibi kamuoyu önünde sınav veren spor adamları için değil, siyasetçiler için de zaman zaman hatırlamalıyız.
Kendi yaşam alanınızdaki sorumluluklarınızı, sorunlarınızı ve aldığınız riskleri bir düşünün. Bunlar ne kadar yoğun olsalar da her zaman için kaçış fırsatlarınız vardır.
En azından bir haftalık bir tatilde bu sorumluluklarınızı da, sorunlarınızı da, risklerinizi de dondurabilirsiniz.

Kaçış yok
Bir de kendinizi Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yerine koyun.
Ne sorumluluklarından ne aldığı risklerden kaçması, ne de bunları kısa bir süre olsa bile dondurabilmesi mümkün değildir.
Hastalansa bile kopamaz sorumluluklarından.
Bu durum dünyanın tüm ülkelerinde siyasi sorumluluk taşıyan ve vatandaşlarının can ve mal güvenliklerinin hesabı onlardan sorulan tüm seçilmiş yöneticiler için söz konusudur.
İki gün önce vefat eden İngiltere’nin eski Başbakanı Margaret Thatcher’in basın danışmanı, Thatcher’in günde dört saat uyuduğunu anlatıyordu BBC’de.
2’nci Dünya Savaşı’nın Başbakanı Churchill de günde dört saat uyurmuş ama öğleden sonraları da, zaman zaman oturduğu koltukta şekerleme yaparmış.
Churchill başarısız olsaydı, Hitler İngiltere’yi işgal edecekti.
Tabii ki bu sorumluluklar herkesin her siyasetçiyi beğenmesini veya desteklemesini gerektirmiyor. Tabii ki hamama girenler terleyecektir. İktidarın ve güç sahibi olmanın bedeli eleştirilmektir de.

Özenli davranmak
Ama bu arada “Empati”yi de unutmamalıyız. Empati içerikli eleştiri kesinlikle daha etkili olur eleştirilenin gözünde.
Ailemizin fertlerine, birlikte çalıştığımız iş arkadaşlarımıza gösterdiğimiz özeni, seçilmiş siyasetçileri veya tuttuğumuz takımın teknik yöneticisini eleştirirken de göstermeliyiz.
Veya “Barış”ı sivil toplum örgütlerine anlatmakla görevlendirilen “Akil İnsanlar”a karşı duygularımızı seslendirirken, kişisel saplantılarımızdan ve hatta komplekslerimizden arınmayı denemeliyiz.
“Kayıp Yıllarımız”ın takvimlerinde “Empati mevsimi”nin pek olmadığını unutmayalım.

1946 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Barlas’tan eylemcilere tarihi uyarı

    16 Haziran 2013 Köşe Yazıları

    Yılların deneyimi Mehmet Barlas, Gezi eylemcilerinin aldığı son direniş kararını yorumladı. Gezi Parkı direnişi 20. gününe girerken, eylemciler parktan çekilmeme kararı aldığını kamuoyuna açıkladı. Peki bu kadar eylemcilere mi yarayacak yoksa iktidara mı?Sayısız darbe gören deneyimli gazeteci Mehmet Barlas, yaşan olayları analiz ettiği yazısında direnişçilerin aldığı kararla kendilerini bitirme noktasına getirdiğini savunanlardan.Barlas Sabah Gazetesi'ndeki yazısında bu iddiasına gerekçe olarak şu örnekleri gösteriyor: Eve dönmek yeri...
  • Şok Şok Şok

    11 Nisan 2013 Köşe Yazıları

    Ünlülerin kansere yakalandıkları haberlerinin "şok... şok... şok" diye verilmesi tuhafıma gidiyor! Fakat durup düşününce... Belki de, diyorum, gazetelerin ve internet sitelerinin bu tavrı gerçekçi ve açık sözlüdür. Dünyada 25 milyon kanserli varmış, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı verilerine göre kanserli sayı- sı son yedi yılda yüzde yüzden fazla artmış... Kimse işin bu tarafıyla ilgilenmiyor zaten! Tedavide başarı oranlarının yüzde doksanlara yükselmesi ve kanserin olağan hastalıklar sınıflandırmasına girmesi de gündelik hayattaki kanser alg...
  • Trafiğin katili kim, İstanbul’da

    11 Nisan 2013 Köşe Yazıları

    Hafta sonları, hele de havanın güzel olduğu hafta sonları, İstanbul'da sahil yoluna inip keyif yapmayı düşünmek, günü piç etmek, öfkeden deliye dönmek, dünyanın en güzel baharı ve manzarasında cehennem azabı yaşamak anlamına gelir.. Bu senelerdir böyledir.. Ve senelerdir azap artarak ilerler, zerre rahatlama görülmeden.. Çünkü İstanbul halkının çektiği, yerel seçilmiş, ya da Ankara'dan atanmış hiç, ama hiçbir yöneticinin umurunda değildir. Çünkü onlar, eskortları ve onlar için özel önlem alınmış yollarından, beyzadeler gibi giderler. Onların...
  • Çalışma ekonomisi mezunu, iş güvenliği uzmanı olmak istiyor

    11 Nisan 2013 Köşe Yazıları

    Ali Bey, mühendislik, eğitim ve fen fakültesi mezunlarına vergi-SGK müfettişi ve buna benzer alan dışı birçok kadro veriliyorken; İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunlarına hâlâ kendi alanı olan iş güvenliği uzmanlığı verilmiyor. C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için ÇEKO'nun derslerinin yeterli olduğu bilinmektedir. Reel sektörde zaten bu işi yıllardır biz yapıyorduk, fakat yeni düzenlemeyle uzmanlık sertifikası için bizler sistem dışında bırakıldık. 6331 sayılı yasanın 4. maddesinde yer alan "İş Güvenliği Uzmanı" tanımında, "İş...