Editör ~ 09 Eylül 2013 ~ Son Dakika ~ 2136 Kez Görüntülendi. A- A+
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, üç yılda kırtasiye ürünlerine yönelik denetim sayısının 50 bin adet ürünü, uygulanan yaptırım miktarının da 700 bin lirayı bulduğunu kaydetti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, yeni eğitim öğretim yılının başlayacağına işaret ederek, kendilerinin de bu dönemde kırtasiye ürünleriyle ilgili denetimler yaptıklarını ve önlemler aldıklarını bildirdi.
Bu kapsamda; bakanlıkça yürütülen “Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ” gereğince kırtasiye ile okul kıyafet ve ayakkabılarında kullanımı kısıtlanmış tehlikeli kimyasal maddeler olan azo boyar ve fitalat denetimleri yapıldığı bilgisini veren Yazıcı, şunları kaydetti:
“Bakanlığımız, kırtasiye ürünlerine yönelik olarak 2011 yılından bu yana çeşitli illerde denetimler yapmakta ve sonuçta ürünü güvensiz bulunan üretici/ithalatçılara karşı çok ciddi yaptırımlar uygulamaktadır. Bu üç yıl sonunda bu kapsamda yapılan denetim sayısı 50 bin adet ürünü, uygulanan yaptırım miktarı da 700 bin lirayı bulmuştur. Bu konudaki kararlılığımız sektördeki firmalarca da anlaşılmış ve bu süreçte ciddi iyileşmeler olmuştur. Örneğin, ilk iki yıl verilerini karşılaştırdığınızda, güvensiz ürün sayısında yüzde 50’ye yakın azalma olmuştur. Bu da bizi sevindirmekte ve bütün yorgunluğumuzu unutturmaktadır.”
YAPTIRIMLAR SON DERECE CAYDIRICI OLUYOR
Güvensiz ürün üreten veya ithal eden firmalara yönelik yaptırımların, alışılmışın dışında sadece para cezası değil ürünün toplatılması, kamuoyuna ilanı ve imhasını da içerdiğini belirten Yazıcı, bu yönü ile yaptırımların son derece caydırıcı olduğunu ifade etti.
Yazıcı, “Bu seneki denetimlerimizde geçen yıldan farklı olarak, bu yıl başında yürürlüğe giren ‘Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’ gereğince ürünlerde bulunan ve kanserojen olan ağır metalleri de denetlemekteyiz” dedi.
“Okullar açılmadan önce denetim sürecini tamamlamayı ve yine denetim sonuçlarını en kısa sürede kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz” diyen Bakan Yazıcı, kırtasiye ürünlerinin taşıdığı risklerin genelde kimyasal nitelikte olduğunu bu nedenle basit el ve göz muayenesi ile tespit edilemediğini bildirdi.
Bakan Yazıcı, bunu tespit etmek için denetimlerde numuneler aldıklarını ve akredite laboratuvarlarda test ettirdiklerini belirterek, test sonucunda ürünlerin, limitlerin üzerinde kimyasal madde içerdiğinin tespit edilmesi halinde piyasadan toplatılmasını istediklerini ve ayrıca idari para cezası uyguladıklarını kaydetti.
TÜKETİCİLERİMİZE VE VELİLERİMİZE DE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR
Bu noktada, tüketicilere ve velilere de büyük iş düştüğünün altını çizen Yazıcı, “Kırtasiye ürünleri özelliği gereği küçük hacimli ve piyasada çok yaygın şekilde bulunan ürünler. Bu nedenle, bizim denetimlerimizin yanı sıra velilerimizin de ürünleri satın alırken seçici olmalarını ve kaliteli ürünleri tercih etmelerini tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Yazıcı, bu sayılanların, velilerin imkanları dahilinde yapabilecekleri basit kontroller olduğunu belirterek, bununla birlikte, satın aldıkları bir kırtasiye ürününün güvensiz olduğunu düşünenlerin, bakanlığın “tuketici.gov.tr” adresli sitesinden veya “ALO 175 Tüketici Hattı”ndan şikayette bulunabileceklerini ifade etti.
AA
Etiketler: