logo

hosting
11 Nisan 2013

Öğretmenin ölümünden buluş çıktı

Öğretmenin ölümünden buluş çıktı

Kahramanmaraş’ta, iki lise öğrencisi hazırladıkları TÜBİTAK projesi kapsamında, kapıda anahtarın unutulmasını önleyen sistem oluşturdu.

Kipaş Fen Lisesi öğrencisi Berkay Denizhanoğulları ve Mustafa Ramazan Ciğer, TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projesi Yarışması kapsamında “anahtar unutturmayan kapı” projesi hazırladı.

Elektrik devresi tasarlanarak hazırlanan ve her türlü kapıya uygulanabilen çalışmayla, anahtarı kapıda unutan kişi alarm sistemiyle uyarılıyor.

Öğrencilerden Denizhanoğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 Ocak 2013’te anahtarını evde unutan komşusuna yardım etmek isterken balkondan düşüp hayatını kaybeden öğretmen Nesimi Tayyarı Canpolat’ın komşusu olduğunu belirtti. Canpolat’ın ölümünden çok etkilendiğini ifade eden Denizhanoğulları, şunları kaydetti:

“Bu olay beni ve Mustafa Ramazan’ı gerçekten çok etkiledi. Bundan dolayı böyle bir proje fikri ortaya çıktı. Böylece, hem toplumsal bir mesaj vermek hem de TÜBİTAK yarışmasına katılmak amacıyla çalışma yaptık. Sistem aslında çok basit ve elektrik devresinden oluşuyor. Evinizden dışarıya çıktığınızda anahtarınızı kapının üzerinde unutursanız alarm devreye giriyor. Dolayısıyla anahtarınızı içeride unutmamış oluyorsunuz.”

Maliyeti 5 TL

Mustafa Ramazan Ciğer ise kendisinin de anahtarı kapının üzeride unuttuğunu ve 1 yaşındaki kardeşinin evde mahsur kaldığını dile getirdi.

Hem öğretmenin ölümü hem kardeşinin olayının kendisini etkilediğini ifade eden Ciğer, kapıda anahtar unutulmasının kimi zaman önemli sorunlara neden olabileceğine dikkati çekti. Sistemin maliyetinin ortalama 5 TL olduğunu vurgulayan Ciğer, “Hazırlanan basit bir sistem sayesinde anahtarımızı evde unutmamış oluyoruz. Hem benim yaşadığım olay hem de bir öğretmenimizin hayatını kaybetmesi bizi böyle bir projeye sevk etti. ‘Bir daha kimse bu nedenle ölmesin’ diye topluma bir katkı sağlamak istedik” diye konuştu.

Proje danışmanı Atilla Türkleş de çalışmanın TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projesi Yarışması kapsamında hazırlandığını söyledi.

Günümüzde anahtarın kapıda unutulmasına sıkça rastlandığını belirterek, ”Bu projenin vatandaşlarımıza faydalı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: haber7.com
1105 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+5 = ?