logo

hosting
02 Eylül 2013

NATO’nun Suriye açıklaması

NATO’nun Suriye açıklaması

esh-natoBaşta ABD ve İngiltere olmak üzere pek çok ülkeden tepki geldi. Suriye’ye operasyon düzenlenmesi uzun süredir gündemde. İngiltere Parlamentosu yaptığı toplantı sonrası müdahaleye hayır dedi. ABD Başkanı Obama da topu kısmi olarak Senato’ya attı. BM Güvenlik Konseyi’nde karar almadan müdahaleler gerçekleşemiyor. Daimi üye Rusya ise veto ediyor. Karar çıkmıyor. Alternatif olarak NATO Suriye müdahalesi seçeneği gündemde. Tam da bu noktada NATO’dan kritik bir açıklama geldi. Genel Sekreter Rasmussen yaptığı açıklamada, “Suriye’deki kimyasal saldırısı görmezden gelinemez.” dedi.

“Müdahale için hiçbir ülkede nihai karar verilmiş değil.” diyen Rasmussen, NATO’nun Suriye’ye müdahale edip etmeyeceğiyle ilgili net bir açıklama yapmaktan kaçınırken, “Türkiye’ye yapılmış saldırı NATO’ya yapılmış sayılır.” şeklinde konuştu.
“HAREKETSİZLİK DİKTATÖRLERE MESAJDIR”

Kimyasal saldırıya karşı Suriye’ye güçlü bir uluslararası cevap verilmesi gerektiğini vurgulayan Rasmussen, bu konuda NATO müttefiklerinin müzakereleri sürdürdüğünü hatırlattı. Rasmusssen, gelecekte de kimyasal saldırılar olmaması için sert bir uluslararası cevabın gerekliliğine vurgu yaptı ve “Hareketsiz kalırsak, tüm dünyadaki diktatörlere tehlikeli bir mesaj anlamına gelir.” dedi.

“HER ÜLKE KENDİ KARARINI KENDİ VERMELİ”

Ülkelerin kendi kararlarını kendileri vermesi gerekiyor. Kimyasal saldırıya karşı nasıl davranılacağını kendileri karar verir. Şunu umuyorum ki AB Bakanları bu saldırıyı en güçlü şekilde kınamalı. NATO’nun rolünün daha genişlemesini öngörmüyorum bu durumda. Ülkeler kendi kararlarını kendileri vermeli. Askeri olanaklar kullanılabilir. Daha önce de olmuştu bu. Açıkçası ben demokratik süreçleri destekliyorum. Her ülke kendi demokratik süreçlerini ortaya koymalı. Havada birçok soru var neden harekete geçmiyorsunuz diye. Şunu söyleyeyim ki bu çok komplike karmaşık bir soru. Çok zor kararlar alınması gerekiyor.
PATRİOTLAR YERLEŞTİRİLDİ, TÜRKİYE ÖNEMLİ”

NATO kendi rolünü oynamaya hazırdır. Patriotların yerlerine yerleştirilmesi sağlanmıştır. Çünkü Türkiye bizim için önemli. Ancak NATO’nun yaptırımı bundan öteye gidemez. Kimyasal saldırıların bir daha gerçekleştirilmemesi için ülkelerin karşılık vermesi gerektiğini düşünüyorum.
“TAM ÇÖZÜM İÇİN POLİTİK MÜZAKERE GEREKLİ”

Hiç kimse bir şey yapmazsa oradaki katliamın durabileceğine inanmıyorum. Kimyasal silahlar özel bir tehdir oluşturuyor insanlığa. Kimyasal silahlar kitlesel imha silahlarına dönüşebilir bu anda. Uluslararası toplum bunun kullanımını yasaklamıştı. Karşılık verilmeli ama uzun dönemli çözüm için politik müzakere gerekli.
“ÖNCELİK MÜTTEFİKLERİMİZİN GÜVENLİĞİDİR”

NATO kenarda durmuyor. Bir rol aramıyor Suriye’de. Bizim ana hedefimiz müttefiklerimizin Türkiye’nin korunmasıdır. Eğer bir karşılık verilecekse ve bu askeri operasyon olacaksa ben çok kısa ölçülü hedefli bir operasyon olması gerektiğini düşünüyorum.

Etiketler: »
3585 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+5 = ?