logo

hosting
24 Nisan 2013

Kredi kartında yeni dönem

Kredi kartında yeni dönem

Bankacılık işlem ücretleri ve komisyonlarına çekidüzen vermeyi amaçlayan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı’nın mayıs ayında Meclis’e gönderilmesinin planlandığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ücret ve komisyonların tamamen kaldırılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Yazıcı, “Bu konuda yeni bir formül geliştiriyoruz. Nasıl Merkez Bankası bankaların uygulayacağı faiz oranları konusunda belirleyici bir rol üstleniyorsa, faiz dışı ücretlerin belirlenmesinde de sektörün düzenleyici ve denetleyici kurumu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) bir yetki verilecek” diye konuştu.

BANKALAR BDDK’NIN TAVAN TARİFESİNİ AŞAMAYACAK

Bakanlık ve BDDK bünyesinde ücret ve komisyon alımına ilişkin düzenlemelerle ilgili çalışmalara başlandığını anlatan Bakan Yazıcı, “BDDK bir tavan fiyat tarifesi açıklayacak. Bankalar da bu fiyatların üzerinde ücretlendirme yapamayacak. Zaten böyle bir yetkinin var olması bankaların daha özenli davranmasına yol açabilir” dedi.

PUAN TOPLAMAK İSTEYEN KARTINA AİDAT ÖDEYECEK

Kredi kartı aidatlarıyla ilgili olarak da, iki çeşit kart anlayışının öne çıktığını dile getiren Bakan Yazıcı, “Bunlardan biri düz kart olacak; taksit, puan gibi bazı özellikleri olmayacak. Puan, taksit istemiyorum diyen bu kartı alacak ve aidat da ödemeyecek. Diğeri de özellikleri olan kart. ‘Taksit olsun, puan olsun’ diyorsa tükekici, o zaman bu avantajlar için kart aidatı ödeyecek” diye konuştu.

İNSANLARIN TÜYLERİNİ YOLACAK DEĞİLİZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, geçen yıl ‘Bankaların faiz dışındaki 31 kalemden aldığı ücretleri kaldıracağız’ şeklinde sert ve kesin bir dille basına yansıyan açıklamalarının ardından bugün söylemlerinde daha ılımlı bir tavır takınmasına ilişkin ise şunları söyledi: “Özensiz davrandığım için sürçü lisan da yapmış olabilirim. Faiz dışı ücretleri kaldıracağız gibi bir yaklaşım içerisinde olmadık. Takdir ederken belki kastımı aşan bir şey olabilir. Ama hak, hukuk, adalet, hakkaniyet önemli. Tüketiciyi korurken bir takım insanların tüylerini de yolacak değiliz. Yani onlar yolunacak kaz da değil. Elbette tüketiciyi bilinçlendireceğiz. Ancak verilen hizmetle alınan ücret makul olmalı.”

MAKETTEN KONUT SATIŞINA SİGORTA

Maketten satışlarda inşaat şirketinin taahhütlerini yerine getirememesi halinde tüketicilerin haklarını korumaya amaçlayan yeni düzenlemelerin de hayata geçirileceğini anlatan Bakan Hayati Yazıcı, şunları söyledi: “İnşaat sektörü ile mutabakat sağlandı. Orada sigorta sistemini devreye sokmak istiyoruz. Maketten satışlarda belli bir büyüklükteki inşaat şirketlerinin mutlaka tüketicini koruma noktasında sigortlandırma mekanızmasının devreye sokulmasını istiyoruz. Şirket, 100 konuttan fazla konut üretiyorsa taahhütlerini yerine getiremezse, zararı karşılayacak şekilde sigorta yapacak.”

AVM’LERİN PAZAR GÜNÜ KAPANMASINA KARŞIYIM

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tüketici Kanunu’nun ardından AVM Kanunu’nun hayata geçirilmesinin planlandığını söyledi. Yazcı, süpermarketlerin şehir dışına taşınmasında hala tartışmaların devam ettiğini, henüz tasarının son şeklini almadığını kaydeden Yazıcı, küçük esnafı korumak amacıyla AVM’lerin pazar günü kapanmasına ilişkin ise, ” Henüz bu konuyu tartışıyoruz. Ben şahsen insanların çalışmasına çok sınır getirilmesini doğru bulmuyorum. Gece mi çalışır, gündüz mü çalışır… Esas olan çalışmak, şeffaf olmasıdır. Ekonominin kayıtlı olmasıdır” görüşünü dile getirdi. Bir hamurdan 3100 oda çıkmış Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın gündeminin ilk sırasında Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’nun bulunduğunu belirten Hayati Yazcı, esnaf ve sanatkarların hukuku ile ilgili düzenlemeye de ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Yazıcı, şunları söyledi: “Türkiye’de 3100 tane oda var. Benim babam İstanbul’da fırıncı. Fırıncılar Odası var. Börekçiler Odası var. Tatlıcılar Odası var. Yufkacılar, Simitçiler Odası var… Bir hamurdan ne kadar oda çıkmış! Bunların küçültülmesi veya birleştirilmesi lazım.”

Kaynak: ensonhaber.com
1663 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+9 = ?