logo

hosting
15 Nisan 2013

Fazıl Say’a hapis kararına gelen tepkiler

Fazıl Say’a hapis kararına gelen tepkiler

Türkiye bugün dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’a verilen 10 aylık hapis cezasıyla sarsıldı.

Say’ın twitter hesabında yer alan Ömer Hayyam’a ait “Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cennet-i ala meyhane midir / Her mümine 2 huri vereceğim diyorsun cennet-i ala kerhane midir – Bilmem fark ettiniz mi nerede yavşak, adi, magazinci, hırsız, şaklaban varsa hepsi Allahçı” mesajlarıyla dini değerleri aşağıladığı öne sürülmüş ve hakkında İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’nde “Dini Değerleri Alenen Aşağılama” suçundan ceza davası açılmıştı.

MAHKEMENİN KARARI

İşte o davanın kararı bugün belli oldu ve Mahkeme, Fazıl Say’ın “… eylemi sabit olup suçun işleniş şekli, sanığın kastı, suç işlemesindeki ısrarı, suçun işlendiği zaman ve yeri, sanığın güttüğü amaç ve saiki nazara alınarak ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan 8 ay hapisle cezalandırılmasına” karar verdi. Fazıl Say’ın eylemini yayın yoluyla işlemiş olduğunu dikkate alan mahkeme, cezayı yarı oranında artırıp 12 aya çıkardı.

İYİ HALLE 10 AY HAPİS CEZASI

Say’ın duruşmalardaki tavır ve davranışları, yargılamaya yapmış olduğu katkı dikkate alınarak 1/6 oranında indirilerek “10 AY HAPİS CEZASIYLA CEZALANDIRILMASINA” hükmetti. Ancak mahkeme hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Yani Fazıl Say 5 yıl içinde bir suç işlemezse cezası düşecek, eğer işlerse 10 aylık hapis cezasını da yatacak.

FAZIL SAY: “YURDUM ADINA ÇOK ÜZÜLDÜM

Karar sonrası konuşan Fazıl Say “Mahkeme sonucu çıkan karar için yurdum adına çok üzgünüm. İfade özgürlüğü açısından hayal kırıklığına uğradım. Hiçbir suçum olmamasına rağmen ceza almış bulunmam şahsımdan çok, Türkiye’deki ifade ve inanç özgürlüğü adına kaygı vericidir.” dedi.

BABA SAY: “FAZIL’DAN ÇOK TÜRKİYE’YE ÜZÜLDÜM”

Say’ın müzik eğitmeni babası Ahmet Say da karara tepki gösterdi. Akşam’a konuşan Baba Say; “Oğlum hakkında haksız yere bir ceza verildiği için üzgünüm, kırgınım. Türkiye’nin ilerlemesi yönünde, tam bağımsız, demokratik olması yolunda mücadele eden nice gencimiz yakın tarihimizde öldürüldüler. Onların da babaları, anneleri çok ağladı. Benim fazla sızlanacak halim yok.

Bir tek şeye çok üzülüyorum. Fazıl uluslararası alanda tanınmış bir müzisyen. Avrupa kültürünün ve onun uzantısı ABD’nin yakından tanıdığı, sevdiği bir sanatçı. Şimdi, 11. yüzyıl şairinin dörtlüğünü başkalarına yolladı diye sanki suçmuş gibi hapis cezası verilmesi uluslararası arenada Türkiye’yi çok kötü gösterecek. Batı şimdi olayı çok tartışacak. Biz kendimize yazık ediyoruz. Fazıl’dan çok Türkiye’ye üzüldüm. Bu kadar düşüncesizce, cahilce davranılması bütün dünyada ciddi şekilde yankı uyandıracak.” dedi.

FAZIL SAY’A HAPİS KARARI DÜNYA BASININDA

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’a verilen 10 aylık hapis cezası dünya basınında da geniş yankı buldu.

BLOOMBERG: Türk Mahkemesi, New York Filarmoni ve Berlin Senfoni orkestralarında çalan dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’a nefreti körüklemek ve İslam’a hakaret ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme Say’ı 5 yıl içinde benzeri bir suç işlememesi koşuluyla serbest bıraktı. Telefonla görüşü alınan Say’ın avukatı, “Bu hepimiz için büyük bir tehdit ve düşünce özgürlüğü üzerinde büyük bir baskı. Adalet istiyoruz. Bu ülke için çok üzgünüm” dedi.

“Türk piyanist İslam’a hakaretten suçlu bulundu”

BBC: Türk piyanist İslam’a hakaretten suçlu bulundu. Dünya çapında ünlü piyanist Fazıl Say İslami değerlere hakaretten 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Duruşmaya katılmayan Say suçlamaları reddetti, bunların politik temelleri olduğu savunmasını yaptı. Bazı sanatçılar ve entelektüel çevreler Ak Parti hükümetini Türkiye’nin seküler değerlerinin altını oymakla suçluyor.

HUFFINGTON POST: Türk Mahkemesi piyanist ve besteci Fazıl Say’a Twitter’da yazdığı yorumlarla dini gözden düşürdüğü gerekçesiyle 10 ay ertelenmiş hapis cezası verdi…

HÜKÜMETTEN İLK YORUM KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ÇELİK’TEN

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, piyanist ve besteci Fazıl Say’ın 10 ay hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili, “Ben kuşkusuz hiç kimsenin söylediği bir sözden dolayı yargıyla muhatap olmasını istemem. Helesanatçıların, kültür adamlarının yargıyla muhatap olmasını, yargı kararlarıyla muhatap olması temenni etmediğim bir şeydir. Ama neticede ortaya çıkan bir yargı kararıdır” dedi.

SOSYAL MEDYADA DEPREM ETKİSİ YARATTI 

Say’a verilen hapis cezası, sosyal medyayı da salladı. 10 aylık cezaya ünlüler de büyük tepki gösterdi. Gelen tepkiler arasında Akil İnsanlar Heyeti’nde de bulunan Deniz Ülke Arıboğan’ın mesajı dikkat çekiciydi. Arıboğan, Erdoğan’a verilen ceza ile Say’ın cezasını karşılaştırdı.

Can Ataklı ‏@can_atakli_

Fazıl Say’a verilen cezadan sonra inşallah erdoğan’ın “başkasının yazdığı şiir için beni hapse attılar” mağduriyet edebiyatından kurtuluruz

Deniz Ülke Arıboğan ‏@DenizUlke

Fazıl Say’a verilen hapis cezası utanç verici. Başbakan Erdoğan’a verilen cezanın mantığı ile aynı. Ömer Hayyam’ı cezalandırsaydınız ya!

T.C. bedri baykam ‏@meettheturk

Dünya Sanat Gününde Fazıl Say’a verilen 10 ay hapis cezası, yalnız Türkiye’nin değil, evrensel açıdan insanlığın ayıbıdır!

FERHAT TUNC ‏@ferhatttunc

Fazıl Say’a hak görülen ceza,bu ülkede İfade özgürlüğünün olmadığına kesin bir kanıttır. Yargı,özgürlükler üzerinde tehdit olmaktan çıkmalı!

Melda Onur ‏@meldaonur

Fazıl Say’a hapis??? ŞŞŞŞ….. Barış sürecine zarar vermeyelim lütfen!!!!

Atılgan Bayar ‏@atilganbayar

1m Bırakın dinsel veya ahlaki değerleri, Fazıl Say’a hakaret etmenin bile cezası vardır.

Yekta Kopan ‏@yektakopan

Fazıl Say’a verilen ceza hukukun bir kez daha çöküşüdür. Akıl tutulması devam ediyor.

Dilara Gonder ‏@dilaragonder

31m Dini değerleri aşağılama suçundan verilen 10 ay hapis..100 yıllık bir şiirin paylaşımı sonucu oldu bu.yemin ediyorum gözlerim dolu su an! 

Kaynak: ensonhaber.com
932 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+10 = ?