logo

hosting
14 Temmuz 2013

Darbelerin yasal dayanağı olan o madde değişti

Darbelerin yasal dayanağı olan o madde değişti

TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinde değişiklik öngören kanun tasarısı Meclis’te kabul edildi.

Darbelere dayanak olarak gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinde değişiklik yapılmasını da içeren Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu Tasarısı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN HİZMET SÜRESİ

Kanuna göre sözleşmeli erbaş ve erler, hizmet süreleri 7 yılı geçmemek kaydıyla 32 yaşını bitirdikleri yılın Aralık ayı sonuna kadar görev yapabilecek. Sözleşmeli erbaş ve erler, her sözleşme süresinin sona erme tarihinden en az 3 ay önce sözleşmeyi yenileyeceklerine dair yazılı bildirimde bulunmamaları halinde, sözleşme kendiliğinden sona erecek.Terörle mücadele sırasında veya bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolanların sözleşme süreleri, akıbetleri açıklığa kavuşturulana kadar kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanı’nın göstereceği lüzum üzerine, durumun devamı süresince, Genelkurmay Başkanı’nın onayıyla talebe bakılmaksızın yaş haddini geçmemek üzere uzatılabilecek. Esir düşen, görevi sırasında harp gaibi olan veya enterne edilenlerle terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolan sözleşmeli erbaş ve erlerin özlük hakları ailelerine ödenmeye devam edilecek.

EN AZ 7 YILI DOLDURANLAR KAMUYA ALINABİLECEK

Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az 7 hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, gerekli şartları taşımaları halinde kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına atanacak. Sıkıyönetim, seferberlik, savaş veya terörle mücadeleden kaynaklanan zorunlu hallerde 7 yıllık hizmet süresi, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından uzatılabilecek.

VALİLERİN KUVVET TAHSİSİ

Kanunla, birden fazla ili içine alan olaylarda valilerin kuvvet istemesine ilişkin düzenlemede de değişikliği gidildi. Düzenlemeye göre, İl İdaresi Kanunu’nda, valilerin isteğiyle askeri birlik komutanlarından kuvvet tahsis edilmesi halinde iller veya kuvvetler arasındaki işbirliği, koordinasyon, kuvvet kaydırması, emir komuta ilişkileri ve gerekli görülen diğer hususlar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek esaslara göre yürütülecek. TSK birliklerinin bu kapsamdaki faaliyetleri, askerlik hizmet ve görevlerinden sayılacak.

35.MADDE

Kanuna göre Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nda ‘Türk vatanını, istiklal ve Cumhuriyetini korumak için harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyeti’ şeklinde yapılan askerlik tanımı, ‘Harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyeti’ olarak değiştirildi. Darbelere dayanak olarak gösterilen İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinde yer alan, ‘Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır” ifadesi ise, ‘Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır” olarak değiştirildi.Kanuna göre Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları siyasi faaliyette bulunamayacak.

ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ

Terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle, meskun mahal dışında, can ve mal güvenliğinin korunması bakımından girilmesinde sakınca bulunan yerlerde operasyonun devam ettiği süreyle sınırlı olmak üzere; Genelkurmay Başkanlığı veya İçişleri Bakanlığı’nın göstereceği lüzum üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla askeri veya özel güvenlik bölgesi ilan edilebilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde vali kararıyla 15 güne kadar özel güvenlik bölgesi ilan edilebilecek. Türk Silahlı Kuvvetlerine ait havaalanlarından sivil hava ulaşımına açık havaalanlarına ilişkin inşaat sınırlamalarına ait planların yapılması, yayımlanması, takip esasları ve sorumlu kuruluşlar Milli Savunma Bakanlığı’nın görüşü alınarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca belirlenecek.

ASKERİ MALZEMENİN TAŞINMASI

Madalya ve nişanlar, hak eden tarafından mirasçılarından birine bırakılmaması halinde, en büyüğünden başlamak üzere çocuklarına, çocukları yoksa babasına, o da yoksa annesine, baba ve annenin boşanmış olduğu durumlarda çocuğun velayetinde olduğu kişiye, anne ve babanın olmadığı durumda eşine, eşinin de olmaması halinde kanuni mirasçılarına intikal edecek. TSK’nın erbaş ve erlerle askeri malzemelerin havayoluyla taşınmasında ortaya çıkacak acil ihtiyaçlar, THY’den hizmet alımı yoluyla karşılanacak.

Kaynak: haber7.com
4647 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+8 = ?