Son Dakika
Uzmanlar, “Bebeklik döneminizden çocukluk çağınıza doğru ne zaman mutsuz olsanız, birisi sizi mutlaka bir bisküvi ya da çikolata ile yatıştırmaya çalışmıştır. Bu nedenle yemekler ve duygular ayrılmaz bir çift gibi oldular. Bunun yanı sıra yiyecekler beynimizin kimyasını da olumlu etkiler, küçük bir çiğneme hareketi bile mutluluk hormonunuzu yükseltir ve acınızı dindirir” diyor.
Stres Sürekli Açlığa Neden Olur
Uzmanlar sürekli açlığı ve stresin etkisini şu şekilde açıklıyor; “En önemlisi üzüntülüyken ortaya çıkan stres, alık hissine neden olarak şişmanlamanıza neden olabiliyor. Kronik stres sorunu yaşayanlar ise, iş yerinde sınırlarınızı zorlar, diğer ağrıları tetikler, hormonlarınızı yükseltir ve yağ depolamanıza neden olur. Buna bağlı olarak vücudunuzdaki adrenalin yükselerek kana karışır, pankreas insülin salgılar.”
Atıştırmanın Etkisi Kısa Sürüyor
Yemenin rahatlatıcı etkisinin sadece böcek ısırması kadar uzun sürdüğünü vurgulayan uzmanlar, bu davranışın açlık hissini daha da güçlendirdiğini kaydediyor.
Stresliyken Yememek İçin Ne Yapılabilir?
– Stresliyken yemekten önce bisiklet çevirin ya da step yaparak stresinizi azaltmaya çalışın. Sonrasında kendinizi favori yemeğinizle ödüllendirin. Göreceksiniz daha az yiyeceksiniz. – Sabah, öğle, akşam gibi ana öğünlerde yemeğinizi yiyin. Yemek tutkusu olanlar. Bazen yemek bir tutkudur, bazıları buna engel olamaz ve hep yemek ister. Uzmanlara göre, özellikle duygusal yapıya sahip yemeyi seven kişiler yakınların desteği ve hayata karşı umutları arttırılarak bu alışkanlıklarını bırakabilir.
Diyetsiz Kilo Vermek İçin Önemli Şart
Bunun için ilk önce kişi neden yediğini bilmelidir. Bunu çözdükten sonra diyet yapmadan tüm kilolarından kurtulabilir. Niçin acıktığınızdan emin değilseniz ufak teste göz atın!
a) Sıkıdığınızda b) Sinirlendiğinizde c) Mutlu olduğunuzda d) Uzun süre aç kaldığınızda
Test sonucunda diyet yapmadan kilo vermek için şu yolları deneyebilirsiniz…
– Önce ne kadar sık beslendiğinizi ve yediklerinizi bir haftalık programa yazın. Daha sonra kendinize haftalık beslenme programı hazırlayın. – Yürüyüş, koşu, egzersiz gibi faaliyetlerle stresinizi azaltın. – Yemekte ne yiyeceğinizi planlayın. – Basit ve lezzetli tariflerden yararlanın. – Alışveriş listesi markete gitmeden önce oluşturun ve sadık kalın. – Sıkıldığınızda çok yemek isterseniz tercihiniz mevsim sebze ve meyveleri olsun. – Bazı kişiler için yemek bir aşktır. Bu nedenle yemenizi önleyecek bir arkadaş ya da sevgili edinebilirsiniz. – Yeni hobiler edinin. Bir çok kişi boş zamanı fazla olduğu için çok yer. Örneğin TV programı izlerken yemek yemeyin. – Hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek için çalışın. Kariyerinizde başarılı olmanız sizin yemenizi önler. – Başarılarınızdan dolayı kendinizi yemekle ödüllendirmek yerine konser ya da filme bilet alın. – Diyet yapmadan kilo vermek için acılarını bir kenara bırakın, sakinleşmeyi öğrenin.
Kaynak: haber7.comBENZER HABERLER