Son Dakika
TİKA, Filistinli akademisyenlerin çağrısına sessiz kalmadı ve Kudüs ile Mescid-i Aksa’nın ve Kubbet üs-Sahra’nın önemini dünyaya anlatmak için kitapçıklar hazırladı. Akşam’dan Erhan Seven’in haberine göre, 1987’de Filistinli bir grup akademisyenin Filistin problemini uluslararası arenada duyurmak için Kudüs’te kurduğu düşünce kuruluşu PASSIA, TİKA’dan yardım talebinde bulundu. PASSIA’nın “Bizim haklılığımızı ve Kudüs’ün önemini Türkiye olarak siz anlatın. Biz yıllardır mücadele veriyoruz ancak Türkiye olarak bu haklılığı anlatacak bir kitapçık hazırlayın” talebi yanıtsız kalmadı.
ÜÇ DİLDE BROŞÜR HAZIRLANDI
Filistinli akademisyenlerin talebi TİKA’nın Filistin Program Koordinatörlüğü’ne iletildi. Bunun üzerine, Mescid-i Aksa’nın 150 dönümlük arazisinde bulunan kültürel ve tarihi eserlerin tümünün dahil edildiği; Kudüs’ün İslam algısındaki yeri ve öneminin ortaya konduğu Arapça, Türkçe ve İngilizce dillerinde broşürler hazırlanması kararlaştırıldı. Kitapçıkta İsrail’in bölgede yaptığı baskı ve zulümden de bahsedilirken genelde Kudüs’ün Müslüman dünyası için önemine vurgu yapıldı. İngilizce ve Arapça broşürlerin baskısı tamamlanırken Türkçe broşürler baskıya hazır hale getirildi. Hazırlanan broşürlerin dünya çapında dağıtımını da büyük oranda Türkiye gerçekleştirecek.
MÜSLÜMANLARIN İLK KIBLESİ
Kudüs, Yahudiliğin ruhani merkezi, Hıristiyanlığın kalbi, İslamiyetin ise, Mekke ve Medine’den sonra üçüncü kutsal şehri kabul ediliyor. Dünya üzerinde, üç semavi dinin kutsal kabul ettiği tek şehir olan Kudüs bu özelliğiyle sayısız savaşın odağında yer aldı, sık sık el değiştirdi. Kudüs’teki Mescid-i Aksa da Kâbe’den önce Müslümanların kıblesiydi.
BENZER HABERLER