Editör ~ 30 Mart 2012 ~ Sağlık ~ 3171 Kez Görüntülendi. A- A+
Dermatologlara göre, saçları erken yaşta boyatmak ciddi alerjik reaksiyonlara neden oluyor.
Saç boyasından kaynaklanan alerjilerin; yüzde, göz kapaklarında ve kulak arkasında kızarıklık, kabuklanma, sulantı, kaşıntı ve tüm vücutta ödeme yol açabileceğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, saç boyalarının sağlığa ciddi zararlar verebileceği uyarısında bulundu.
Son yıllarda saç boyalarından kaynaklanan alerjik hastalıklarda artış olduğunu belirten Dr. Okan, “Saç boyama işlemine erken yaşlarda başlamak bunun en önemli sebeplerindedir” dedi.
EN FAZLA KALICI BOYALAR ZARAR VERİYOR
Boyanın, saç üzerinde kalma süresine ve boyama mekanizmasına göre farklı tipleri bulunduğunu ifade eden Okan, kalıcı, geçici, doğal, yarı kalıcı ve progresif olmak üzere boya çeşitleri olduğunu belirtti. Alerjiye en fazla kalıcı boyaların neden olduğunu vurgulayan Dr. Gökhan Okan, şu bilgileri verdi:
“Saç boyaları bazen istenmeyen etkilere neden olabilmektedir. Bu yan etkiler, özellikle kalıcı boyalarda daha fazladır. Saç boyalarının deriden emilip, kana geçme ihtimali yok denecek kadar azdır. Çok sık aralıklarla ve uzun süre saçların boyatılması; saç köklerine zarar verip, saçların kırılgan, mat ve soluk görünmesine neden olur. Duyarlı kişilerde saç boyalarının içeriğindeki herhangi bir madde alerjik reaksiyonun gelişmesine yol açabilmektedir. Bu reaksiyondan sorumlu olan ise genellikle PPD (parafenilendimane) maddesidir. Duyarlı kişilerde, vücudun bu maddeyle ikinci kez teması, alerjik reaksiyonların başlamasına sebep olur.
KAŞINTI VE KIZARIKLIĞA DİKKAT
Alerjiye neden olan PPD maddesi, geçici dövmede de bulunur. PPD, güçlü bir deri duyarlaştırıcısıdır. Geçici dövme yapılan bölgelerde sulantılı, kızarık, kaşıntılı yaralar görülür. Kaşıntı sonrasında o bölgeler enfekte olabilir, lenf bezlerinde şişlikler görülebilir. Hikâyesinde geçici dövme sonrasında alerjik reaksiyon olanlarda saç boyalarına alerjik tepki görülme olasılığı yüksektir. PPD maddesi geçici dövmelerde de yer aldığından sonuçlar hakkında toplum bilgilendirilmelidir.”
ALERJİK MADDE YAMA TESTİYLE YAKALANABİLİR
Alerjik maddenin tespitinde yama testi yapıldığını belirten Dr. Okan, “Test, kişinin sırtına alerjik maddelerin yapıştırılıp 48-72 saat sonra değerlendirilmesi prensibine dayanır. Bu süre içinde test materyalleri sırttan çıkartılmamalı ve ıslatılmamalıdır. Yapıştırılan maddelerin 2. ve 3. günde vermiş olduğu tepkiye göre alerjik madde tespit edilmiş olur. Test sonucuna göre, boyanın içeriğinde yer alan alerjik madde hastaya belirtilerek, o maddeyi içeren saç boyalarını kullanmaması konusunda uyarılır. Yama testi sonrasında alerjik madde tespit edilmişse; saç boyası alırken ürünün etiket bilgisine dikkat edilerek, içeriğinde o madde bulunmayan boya tercih edilmelidir” dedi.
İLK DEFA SAÇINI BOYAYANLARA PRATİK TEST
İlk defa saçını boyatacaklara, boyayı test etmelerini öneren Okan, “Boya, dirseğin iç yüzü ve kulak arkasında test edilmelidir. İki gün boyunca kişi duş almamalıdır. Temas bölgelerinde kızarıklık, kaşıntı ve sulantı gibi bulgular oluşursa boya işlemi yapılmamalıdır. Saç boyama işlemi ilk defa yapılacaksa, evde olmamasına dikkat edilmelidir” diye konuştu.
ALERJİ OLURSA SAÇI BOL SUYLA YIKAYIN
Boya sonrasında alerjik bulgular hissedildiğinde, ilk iş olarak boyanın hemen saçtan uzaklaştırılması gerekiyor. Bunun için saçlar bol suyla yıkanmalı. Saç alerjisi durumunda; sulantıyı azaltacak kompresler, kaşıntı kesici özelliği olan antihistaminik tabletler ve kortizon içeren kremler kullanılıyor. Yaralar enfekte olmuşsa antibiyotiklere, ciddi ve yaygın vakalarda ise sistemik kortizon tedavisine başlanıyor. Bu tedavilerin uzman doktor kontrolünde yapılması gerekiyor.
Etiketler: