Fikir Tohumu ~ 28 Ağustos 2012 ~ Genel ~ 3632 Kez Görüntülendi. A- A+
http://www.bayanorkestra.gen.tr
Hizmetinizin bedeli ne?
Anne-kız şarkı söylemeye gidersek 500 TL alıyoruz. Ama fotoğrafçı, garson istenirse 3 bin beş yüz TL’ye ve üstüne kadar çıkıyor. Şehir dışıysa konaklama ve yol masraflarımızın karşılanmasını istiyoruz.
Eşiniz, aileniz bu işi yapmanızdan memnun mu?
Eşim Mecidiyeköy’de bir restoranın müdürü. O işimden çok çok memnun. Kadınlarla bir arada eğleniyoruz çünkü. Başını örtmeyen bir kesimden olsam da onun için fark etmiyor. Öncelikle kendimiz çok eğleniyoruz, çevreme de bu enerjiyi yansıtıyorum.
Organizasyonlar nasıl geçiyor?
Tahmin edemeyeceğiniz şıklıkta insanlar geliyor. Dışarıda giyemedikleri kıyafetleri bu kınalarda, düğünlerde giyebiliyorlar. Transparan giyenine bile rastladık! Markaları, modayı onlardan takip ediyoruz. Parfümlerinden ayakkabılarına, çantalarından saç modellerine kadar müthiş şıklar. Bu kadar senedir sahneye çıkıyorum, ben onların giydikleri kıyafetleri giymedim, saç modellerini yaptırmadım. Bir de kıyafet değiştirme adeti var ki… Sormayın, işte o zaman üzerlerinden gözlerimizi alamıyoruz.
Kıyafet değiştirmek derken?
http://www.bayanorkestra.gen.tr/
Bildiğiniz kıyafet değiştirmek… Gecede 24 kıyafet değiştiren gelin gördük. Kına seremonisi neredeyse yetişmiyordu. Gelinler ve yeni evlenen arkadaşları için ortalama 10-12 kıyafet değiştirmek adet oldu.İlk kına tuvaleti giyiliyor, sonra 3 adet tuvalet değiştiriliyor. Siyah kadife bir kıyafet mutlaka oluyor. ‘Çintiyan’ denilen Boşnak şalvarı, eskiden sadece göçmenler tarafından tercih edilirdi. Şimdi her kesimde moda oldu. Giydikleri kıyafetler saymakla bitmez.
Konuklar da kıyafet değiştirir mi?
Evet ama çoğunlukla evlenecek kız, ya da yeni evlenmiş kızlar değiştiriyor kıyafet. Göçmen gelinler için her şey çok şık ve rahat geçiyor. Kaynana gelinin her şeyini taşıyor, gelinler hiçbir şey ellerine almıyor.
Düğünlerde durum ne?
Kınalar düğünlerden daha gösterişli. Kadın kadına kınalarda gösteriş daha çok. Eğer gösteriş olacaksa düğünlerde de erkek kısmı kadın kısmı ayrılıyor.
Kıyafetlerin bir anlamı var mı?
http://www.bayanorkestra.gen.tr/
Boşnak şalvarı giyilince ‘temenna’ diye bir seremoni başlar. 15-20 yeni evlenmiş gelin, şalvarlarını giyip halay çeker. Her gelinin kocasının ismi temenna isimli şarkıyla söylenir. Damadın adı okunduğu anda, kız sıradan çıkar ve kayınvalidesinin eteklerini öpmeye başlar. 7 kere eteklerini öper ve başına koyar. Buna ‘temenna almak’ denir. Sonra kına kıyafeti giyilir ve kına yakılır. Bazen davetli yeni gelinler, kınaya gelinlikleriyle gelirler. Bazen gelinler kınaya tahtla getirilir. Tahtı da Yeniçeri kıyafetli kişiler taşır. Yaratıcılık bitmiyor.
‘Yüksek Yüksek Tepeler’ şarkısı da çaldı mı tamam…
Yoook, artık onun devri geçti… Anneler istese de kızlar o parçayı istemiyor. Geçen yıl Aşk-ı Memnu dizisindeki kına gecesi sahnesinden dolayı Slumdog Millionaire’in şarkısı ‘Ringa ringa’ çok modaydı. Herkes yüzüne damadın maskesini takar, öyle eğlenirdi. Şimdi ‘Hati Kadın’ adlı şarkı çok isteniyor. Acıklı bir göçmen şarkısı. Her kesimin hoşuna gidiyor, biz de söylüyoruz. Yeşim Salkım’ın ‘Kına Gecesi’ diye bir şarkısı var. O da isteniyor.
İşiniz için hangi şehirlere gittiniz? Tek başınıza mı gidiyorsunuz?
Şehir dışı olunca mutlaka eşim bizimle geliyor. Bursa,Adapazarı, Antalya, İzmir, Manisa’ya gittik.
İleride bu iş nereye gider?
http://www.bayanorkestra.gen.tr/
Ahh ahh keşke bu işe daha önce başlasaymışım. O kadar eğlenceli ki… Tef, Şakira kemeri dağıtıyoruz. İleride tahtı biz yaptıracağız. Güçlü kuvvetli kadınlar taşıyacak tahtı. Şalvar, kaftan ve kostüm kiralayacağız.
Sizi çağırmak isteyen ne zaman haber vermeli?
Arasınlar vaktimiz varsa ertesi gün de gidebiliriz. Ama önceden aranmalı. Şimdiden 2012’ye kına alan bile var, benden söylemesi!
Merve Gökçen Akar (24), vokal
Dedem nakkaş. Cami işleri yapıyordu. Ben de bu nedenle üniversitede restorasyon okudum. Hiç işimi yapmak istemedim. Çünkü biraz süslüyüm. Toz-toprak içinde yapamayacağımı anladım. Serap annem. Annemle birlikte gecelere gitmeye başladım. Sesim zaten hep beğenilirdi. Kınalarda benim işimin müzik olduğunu anladım. Şimdi annem ‘boynuz kulağı geçti’ diyor. Vokaldim, şimdi şarkıları söylüyorum. Arnavut organizasyonlarına çok gittiğimiz için Arnavutça kursuna yazıldım. İşimizi daha iyi yerlere getireceğim. İşimi çok seviyorum, ne gerekiyorsa yapacağım. İşimin tek dezavantajı hep kadın kadına olduğumuz için damat adaylarıyla eğlencelerde karşılaşamamam. Her ne kadar anneler beni oğullarına beğense de hiçbir zaman karşılaşma gerçekleşmiyor.
Zuhal Küçükparlak (48) fotoğrafçı
Ben senelerdir büfe işletiyorum. Hobi olarak fotoğraf çekiyordum. Kuzenim Serap kına işini ciddiye aldığını söyleyince ben de onlara katıldım. Hemen hemen 2 buçuk yıldır bu işin içindeyim. Gündüz büfedeyim, akşam da eğlencede tüm günün stresini atıyorum. Eşimi seneler önce kaybettim. Karışan da yok. Muhafazakar kadınlar için fotoğraf çok çok hassas bir konu. Fotoğraflarının hiçbir yerde yayınlanmasını istemiyorlar. Hatta bazen beni bile istemedikleri oluyor. Bazıları da benim dışımda başkalarının içeride fotoğraf çekmesine karşılar. Sosyal arkadaşlık sitelerine fotoğrafları yüklemiyorlar. Erkeklere fotoğraflarını göstermeyenler var. Yüzleri görülmese bile hoşlanmıyorlar. Organizasyonlarda çok eğleniyorum, keşke bu işe daha önce başlasaydım.
Büşra Akın (18), kameraman
Ben de merak üzerine kameramanlığa başladım. Serap Abla’yı düğün salonundan tanıyordum. Şimdi de organizasyonlarına isterlerse katılıyorum. Muhafazakar kesimin bazıları kameraya çektirtmiyor. Ben de isteyenleri çekiyorum.
Figen Çölgeçen (43) davulcu
2 yıldır Serap Abla’ylayım. Çocukluk arkadaşıyız. Güzellikuzmanıyım. Bu işin ortamını çok seviyorum. Hem parakazanıyorum, hem de eğleniyorum. İşe meraklı olunca Serap Abla davul çalmayı öğretti bana. İki kınada kapmışım, öyle anlatır beni Serap Abla. ‘Davulcu Figen’ diyor artık arkadaşlar aralarında. Beni tanımayanlara davulcu olduğumu söyleyince şaşırıyorlar. Davul kocaman ben küçücüğüm. Organizasyonlar her seferinde beni şaşırtıyor. Elbise değiştirmelerini merakla bekliyorum.
(04.12.2011 tarihli Pazar Postası’ndan alınmıştır.)
Etiketler: bayan müzisyen, bayan orkestra, bayan orkestra istanbul, bayan orkestrası