mobil haber uygulaması
Türkçe Konuş
haber oku

2011 ak mı, kara mı?

Editör ~ 14 Ekim 2011 ~ Gündem, Tüm Manşetler ~ 1496 Kez Görüntülendi. A- A+

Tarık Akan: ”2011 ak mı, kara mı siz karar verin!”
48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında, “Geç Gelen Altın Portakallar” ödül töreni yapıldı. 48. Festival kapsamında Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen “Geç Gelen Altın Portakallar” ödül töreninde, 1980 askeri darbesi nedeniyle yapılamayan 1980 yılı festivalinin ödülleri de dağıtıldı.

Cem Davran’ın sunuculuğunu yaptığı gecede “En İyi Film” seçilen “Sürü”nün Altın Portakal heykelciği, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak tarafından, filmin senaristi Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney’e verildi. Vali Altıparmak, yaptığı konuşmada, 12 Eylül askeri darbesinin yaşandığı yılları, “Akıl tutulmasının olduğu yıllar” olarak nitelendirerek, “Keşke sinemayı yasaklayanlar, sansür uygulayanlar sadece sinemayı yasaklamakla kalsalardı da o genç bedenler kurtulabilseydi” dedi.

Darbe yıllarında idam edilen gençlerin önder, zeki gençler olduklarına dikkati çeken Altıparmak, “O çocuklar bugün hayatta olsalardı, Türkiye’de sanat, ticaret, sanayi, bürokrasi ve siyaset çok farklı olacaktı diye düşünüyorum.

Onları rahmetle anıyorum. Ailelerine sabır diliyorum. Bu akıl tutulması bir daha ülkemde yaşanmaz diye diliyorum” diye konuştu. Fatoş Güney de, sinema ve düşünce alanında en büyük darbenin Yılmaz Güney’e yapıldığını söyledi. Güney’in yüzlerce filminin “katledildiğini” ifade eden Fatoş Güney, şöyle devam etti:

“On yıl boyunca yasaklandı ve yeni kuşağın onu tanıması engellendi. Türkiye’yi terk etmek zorunda bırakıldı. Onu bu gece sevgiyle anıyorum ve diyorum ki, eğer Yılmaz Güney olmasaydı ne ’Düşman’, ne ’Sürü’, ne ’Yol’ filmi olurdu. O karanlık günlerde bu zorlu göreve dayanışma gösteren, onun bütün sevgili arkadaşları, siz olmasaydınız o filmler var olmazdı. Bu ödülü ben Türkiye halklarına, tüm faili meçhullere, işkencelerde ölenlere, hapishanelerde yatanlara ve onların yakınlarına, analarına, babalarına, kardeşlerine, eşlerine, dostlarına, arkadaşlarına adıyorum.”


Etiketler: , , ,

habere yorum yapın

Yorum yapın: