Petrol piyasasının sürpriz üreticisi

14 Ağustos 2012
Petrol piyasasının sürpriz üreticisi

Irak’taki petrol üretimi geçen hafta bölgedeki rakibi İran’ı geçti. Bu durumun Irak’a devam eden yatırımlar ve İran’a karşı uygulanan yaptırımların etkisiyle olduğu belirtildi.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın son yayımladığı verilere göre, Irak’taki petrol üretimi Temmuz’da günde 3 milyon varili geçti. Ajans bu rakamın ülkenin 2011’deki toplam üretiminin 300 bin varil daha fazlası olduğuna işaret etti.

YENİ AÇILAN MERKEZDEN KAYNAKLANIYOR

IEA, Temmuz’daki üretim artışının büyük bir kısmının Basra Körfezi’nde yeni açılan off-shore tanker dolum merkezinden kaynaklandığını da belirtti.

İSTİKRAR KAZANDI

Irak’taki petrol üretimi Irak hükümetinin Exxon Mobile, Chevron ve Total gibi şirketlerle sürdürdüğü savaşı sonlandırıp, bu şirketlerin yeni petrol sahaları bulmalarına izin vermesinin ardından yavaş ve istikrarlı bir hızla arttı.

Petrolün varil fiyatının 90 dolar seviyesinde olduğu bu dönemde, üretimdeki artış Irak için yıllık 100 milyon dolar seviyesinde bir gelire denk geliyor.

GELİRİN BÜYÜK KISMI IRAK HÜKÜMETİNE GİDİYOR

Petrolden elde edilen gelirin büyük bir kısmı Irak hükümetine gidiyor. Irak’taki yabancı şirketler, bu şartla iş yapıyor. Aksi takdirde yüksek komisyon ücretleri ödemek durumunda kalıyorlar.

Irak’ın günde 11 milyon varil petrol üretme planı var. Bu rakam Rusya’nın mevcut üretiminin neredeyse aynısına denk gelirken, Suudi Arabistan’ın günlük üretiminin bir milyon varil fazlası anlamına geliyor.

Etiketler :

Kullanıcı Yorumları


Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?





Benzer Haberler


Öğretmene taciz suçlaması
14 Ağustos 2012, Yorum Yapılmamış
Rusya’nın başkenti Moskova’da PKK konseri
14 Ağustos 2012, Yorum Yapılmamış
Askerlere fuhuş cezası
14 Ağustos 2012, Yorum Yapılmamış
Esad Çin’den yardım isteyecek
14 Ağustos 2012, Yorum Yapılmamış
FT: Türkiye çiğneyeceğinden fazlasını ısırdı
14 Ağustos 2012, Yorum Yapılmamış