FT: Türkiye çiğneyeceğinden fazlasını ısırdı

14 Ağustos 2012
FT: Türkiye çiğneyeceğinden fazlasını ısırdı

David Gardner imzalı makalede, “Esad’a karşı isyanın örgütlenme merkezi haline gelen Türkiye’nin çiğneyebileceğinden fazlasını ısırdığı” iddia edildi.

İngiliz Financial Times yazarı David Gardner , Türkiye’nin Suriye politikasını irdeleyen makalesinde, Suriye’de Beşşar Esad sonrası dönemin, Ankara açısından yeni bir ikilem oluşturduğunu belirtti.

KÜRT VARLIĞI

“Uzun süredir Beşşar Esad’a karşı isyanın örgütlenme merkezi haline gelen Türkiye, çiğneyebileceğinden fazlasını ısırmış olabilir”, diyerek yazısına başlayan Gardner, şöyle devam etti: “Esad sonrası dönemin muhtemel sonuçlarından biri, Türkler’e aniden, kaygı verici derecede açıkça gözüktü: Ankara, ülkenin güneydoğusunda yeniden ateşlenen, rahatsız edici çatışmayı çözmenin yakınından bile geçmiyorken, hemen güneyinde oluşan bir diğer Kürt varlığı.”

Gardner, Esad rejimine bağlı güçlerin, Suriye’nin Kürt bölgelerinden çekilmesiyle, Suriyeli Kürtler’in buralardaki boşluğu doldurduğunu hatırlattı. Boşluğu dolduranların Demokratik Birlik Partisi PYD ve Kürt Ulusal Konseyi olduğunu belirten yazar, Konseyin pek çoğu kağıt üzerinde olmaktan öte gitmeyen ondan fazla gruptan oluştuğunu söyledi. Gardner, PKK’nın müttefiki PYD’nin ise, kökü daha derinlere dayanan, disiplinli bir hareket olduğunu savundu.

ANKARA’NIN ALGISI

Financial Times yazarı Gardner makalesine şöyle devam etti:

“Şimdi Ankara’nın algısı şu: PKK’ya bağlı bir örgüt Suriye’nin kuzeyinde yer ediniyor ve bu Kürt bölgelerinin konfedarasyonu ihtimalini akıllara getiriyor. Bu, Türk devletine, çoğunluğunu Kürtler’in oluşturduğu ülkenin güneydoğusundan parçalar kopartabilecek bir Kürt devletinin kuruluş aşaması olarak görünüyor.”

ESAD PKK’YLA YAKIN İŞBİRLİĞİNDE

Beşşar Esad’ın ülkedeki isyanın başlamasından bu yana, muhaliflerinin isteklerini yerine getirmek adına attığı tek somut adımın, Suriye’deki vatansız 2.5 milyon Kürt’ün 10’da birine vatandaşlık vermek olduğunu belirten Financial Times yazarı, Esad’ın PKK’yla yeniden yakın bir ilişki kurduğunu vurguladı.

Bu adımların, Kürtler’in devrime katılmasını önlemek için atıldığını vurgulayan David Gardner, bazı Türk yetkililerin Esad’ın Kürt bölgelerindeki güçlerini, PYD’yle koordineli bir şekilde çektiğine inandığını söyledi.

ERDOĞAN-BARZANİ İLİŞKİSİ

David Gardner, aynı dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘ın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’yle yakın bir ilişki geliştirdiğini de iddia etti.

Yazar, Ankara’nın Bağdat yönetimini kızdırmak pahasına, Kürt yönetimiyle Kerkük’ten Ceyhan’a petrol ve doğalgaz taşıma anlaşmaları yaptığını hatırlattı. Ancak yazar, PYD ve Kürt Ulusal Konseyi’nin Suriye’deki Kürt bölgelerini devralmasında Barzani’nin arabuluculuk görevi oynadığını belirterek, şöyle devam etti:

“Ankara’nın Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’yle ilişkilerini, kurnaz Barzani’nin büyük Kürdistan arzusu konusundaki algısı ve Türkiye’nin bundan duyduğu neredeyse patolojik derecedeki korku belirleyecek. Suriye’ye, İran’a ve Türkiye’ye yayılmış Kürtler Osmanlı İmparatorluğu sonrası dönemin en büyük kaybedenleri oldu. Avrupalı sömürgecilerin, Suriye ve Irak’ta ayrıcalıklı azınlıkları öne çıkarmak için çizdiği keyfi sınırlar değişecekse eğer, Türkiye net bir şekilde Kürtler’in bu tarihi fırsatı sonunda bir devlete sahip olmak için kullanacağına emin olacak.”

ERDOĞAN İÇİN SINAV ZAMANI

Peki, Türkiye’nin bu duruma tepkisi ne olmalı? diye soran yazar, bu soruya da şöyle yanıt verdi:

“Suriye sınırının ötesine saldırmanın cazibesi büyük olacak. Ama Erdoğan’ın vereceği yerinde tepki, yeni anayasada Türkiye Kürtleri’nin kültürel özgürlük ve bir tür otonomi isteklerini karşılamak olur. Erdoğan’ın yeni İslamcı hükümeti Kürtler’in şikâyetleri konusunda en ileri adımları atan hükümetti. Ama bu kadarı artık yeterli değil. Arap Baharı Erdoğan için iyi geçiyordu. Şimdi bunu hak edip, etmediğini gösterecek sınav zamanı geldi”

Etiketler :

Kullanıcı Yorumları


Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?





Benzer Haberler


Öğretmene taciz suçlaması
14 Ağustos 2012, Yorum Yapılmamış
Rusya’nın başkenti Moskova’da PKK konseri
14 Ağustos 2012, Yorum Yapılmamış
Askerlere fuhuş cezası
14 Ağustos 2012, Yorum Yapılmamış
Esad Çin’den yardım isteyecek
14 Ağustos 2012, Yorum Yapılmamış
Bu uçakla Londra New York arası 1 saat
14 Ağustos 2012, Yorum Yapılmamış