Omur­ga has­ta­lık­la­rına hücreyle tedavi

07 Aralık 2013
Omur­ga has­ta­lık­la­rına hücreyle tedavi

Ber­lin Avi­cen­na Kli­ni­k’­in ku­ru­cu­su ve omur­ga cer­ra­hi­sin­de dün­ya­ca ün­lü bir isim olan Dr. Munt­her Sa­ba­ri­ni; disk hüc­re üre­ti­mi­ni bo­yun omur­la­rın­da uy­gu­la­yan ilk dok­tor. Ay­rı­ca disk hüc­re trans­plan­tas­yo­nu ko­nu­sun­da­ki uz­man­lı­ğı ve ba­şa­rı­sı ne­de­niy­le, Av­ru­pa ve Ame­ri­ka­’da do­ku mü­hen­di­si ola­rak anı­lı­yor. Dr. Munt­her Sa­bari­ni omur­ga has­ta­lık­la­rın­da disk hüc­re üre­ti­mi­ni ve dün­ya­da ye­ni uy­gu­lan­ma­ya baş­la­yan te­da­vi yön­tem­le­ri­ hakkında konuştu.

Disk hüc­re üre­ti­mi ame­li­ya­tın al­ter­na­ti­fi mi?

Ame­li­yat ta­mam­la­yı­cı bir uy­gu­la­ma­dır. Ame­li­yat son­ra­sın­da ADCT uy­gu­la­ma­sı (ye­ni ya da ay­nı böl­ge­de olu­şan) fı­tı­ğın tek­rar­la­ma ih­ti­ma­li­ni dü­şü­rür. Vü­cu­da mi­ni­mum mü­da­ha­le içe­ren bu uy­gu­la­ma sa­bit­le­me ve disk de­ği­şi­mi gi­bi uy­gu­la­ma­la­ra gö­re da­ha iyi bir al­ter­na­tif­tir. Sırt ağ­rı­la­rı­nın en yay­gın se­be­bi disk de­je­ne­ras­yon­dur.

Disk de­je­ne­ras­yo­nu yıp­ran­ma ve yır­tıl­ma so­nu­cu omur­ga ke­mik­le­ri­nin ara­sın­da bu­lu­nan disk­le­rin da­ha az su, da­ha az hüc­re ve da­ha az elas­tik­li­ğe sa­hip ol­ma­sı an­la­mı­na ge­lir. Bu ye­ni me­tot sa­ye­sin­de omur­la­rın ara­sı­na la­bo­ra­tu­var­da üre­til­miş ye­ni hüc­re­ler ek­li­yo­ruz. Bun­lar has­ta­nın ken­di hüc­re­le­rin­den bü­yü­me hor­mo­nu vs. ek­len­me­den ço­ğal­tı­lan hüc­re­ler­dir. Ye­ni hüc­re­ler so­run­lu dis­kin içi­ne en­jek­te edi­li­yor. Böy­le­ce dis­kin için­de­ki hüc­re sa­yı­sı, su mik­ta­rı ve elas­tik­li­ği ar­tı­rıl­mış ve dis­kin da­ha faz­la ha­sar gör­me­si­nin önü­ne ge­çil­miş olur.

Disk hüc­re üre­ti­mi­ni, omur­ga­da na­sıl bir so­run­la kar­şı­laş­tı­ğı­nız­da uy­gu­lu­yor­su­nuz?

Ge­nel­lik­le disk de­je­ne­ras­yo­nu ol­du­ğun­da ve bel fı­tı­ğı ame­li­ya­tı son­ra­sın­da uy­gu­la­nı­yor. Bel fı­tı­ğı va­ka­la­rın­da cer­rah­lar ge­nel­lik­le sa­de­ce fı­tık­lı böl­ge­yi alı­yor­lar. Bu du­rum­da ön­ce­den dis­kin bu­lun­du­ğu böl­ge­de boş­luk olu­şu­yor, ki bu da is­tik­rar­sız bir ya­pı­ya yol aça­rak omur­la­rın bir­bi­ri­ne ya­kın­laş­ma­sı­nı, ara­da­ki me­sa­fe­nin azal­ma­sı­nı ve ağ­rı­nın tek­rar­la­ma­sı­nı sağ­lar. Disk hüc­re trans­plan­tas­yo­nu kay­be­di­len disk do­ku­su­nu ge­ri ka­zan­mak için ide­al bir te­da­vi al­ter­na­ti­fi­dir.

Bu yön­tem, ar­tık dün­ya­da yay­gın ola­rak kul­la­nı­lı­yor mu?

Ka­na­da, Ame­ri­ka, İn­gil­te­re­’den has­ta­lar bu te­da­vi için Ber­li­n’­e ge­li­yor­lar. Te­da­vi­nin bi­li­nir­li­ği ar­tı­yor.

Omur­ga ame­li­yat­la­rı­nın risk­li ol­du­ğu ka­nı­sı var­dır. Disk hüc­re üre­ti­mi­nin risk­le­ri var mı?

Bir risk ol­mak­la bir­lik­te di­ğer omur­ga ame­li­yat­la­rı­na kı­yas­la çok na­dir kar­şı­la­şı­lır. Ba­zen ka­na­ma gö­rü­le­bi­lir, an­cak böy­le bir komp­li­kas­yon hiç ol­ma­dı.

Ne ka­dar za­man son­ra has­ta tam ola­rak iyi­le­şe­bi­lir?

Has­ta­lar imp­lant uy­gu­la­ma­la­rı sı­ra­sın­da 3 gün has­ta­ne­de ya­tı­yor­lar, 3 gün de otel­de ge­çi­ri­yor­lar. Son­ra­sın­da uça­ğa bin­me­le­rin­de bir sa­kın­ca bu­lun­mu­yor.

RÖPORTAJIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN..

Etiketler :

Kullanıcı Yorumları


Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?





Benzer Haberler


Atanamayan hekimlere müjde
07 Aralık 2013, Yorum Yapılmamış
Bilgisayarı çok kullananlar dikkat!
25 Eylül 2012, Yorum Yapılmamış
Hiçbir şeyi unutmuyor
25 Eylül 2012, Yorum Yapılmamış
Kamyoncu lokantaları kalbe zarar
25 Eylül 2012, Yorum Yapılmamış
20 Eylül 2012, Yorum Yapılmamış