Bilgisayarı çok kullananlar dikkat!

Bilgisayarı çok kullananlarda ‘karpal tünel sendromu’ görülüyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Meftun Karataş, yaptığı iş gereği el ve bileklerini çok kullananların ‘karpal tünel sendromu’ tehlikesi altında bulunduğunu söyledi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Meftun Karataş, yaptığı iş gereği el ve bileklerini çok kullananların ‘karpal tünel sendromu’ tehlikesi altında bulunduğunu söyledi.

Karataş, bilgisayar kullanıcıları, marangoz, et ve tavuk paketleme işiyle uğraşanlar, müzisyen ve teknisyenlerin risk altında bulunduğuna dikkat çekti. Hastalığın bahçe işleriyle uğraşanlarla birlikte, hobi olarak iğne ve oya ile ilgilenenlerde de sıkça görüldüğünü vurgulayan Medical Park Ordu Hastanesi Ortapedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Karataş, sendromun, şeker hastalığı, romatizma, guatr gibi kronik hastalıkların seyri sırasında da ortaya çıktığını, gebeliğin son birkaç ayında da yaygın olarak görüldüğünü kaydetti.

YÜKSEK AĞRI VE GÜÇSÜZLÜKHastalığın el ve bileklerde yüksek ağrı ve güçsüzlüğe neden olduğunu ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Meftun Karataş, böyle bir sorunla karşılaşanların doktora başvurması gerektiğini söyledi. Opr. Dr. Karataş, “Günümüzde sık karşılaşılan el hastalıklarından biri de ‘karpal tünel sendromu’dur. Çünkü yaş ve iş ne olursa olsun ellerimiz sürekli çalışmaktadır. Ellerde ağrı ve uyuşma ile başlayan, uykudan uyandırma derecesine varan ağrılara neden olan sendrom, median sinirinin el bileğinden ele geçiş yaptığı bölgedeki mevcut tünel içerisinde sıkışması sonrasında oluşur. Elin parmaklarında hareket veren tendonların bir bölümü bu tünel içerisinde seyreder. Ellerimizde bu tip şikayetlerin ilk ortaya çıkmasının ardından, tedavi için zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak önemlidir. Tedavi olmak için ağrının aşırı artması, dayanılmaz hale gelmesi beklenmemelidir.” dedi.

Hafif vakaların, çeşitli bileklik veya ateller yardımıyla tedavi edilebileceğini söyleyen Op. Dr. Karataş, “Tünel içine kortizon uygulamaları da yapılabilir. Kortizon uygulaması tünel içerisindeki ödemi azaltacaktır, takibinde el bilekliği kullanımı uygun olur. Bu tedaviye yanıt alınamayan veya geç evrede tanı konmuş olan vakalarda cerrahi tedavi uygundur. Bu işlem hastanın hastaneye yatış yapmasını gerektirmeyen lokal anestezi ile yapılabilecek bir işlemdir.” ifadelerini kullandı.

CÄ°HAN

Etiketler :

Kullanıcı Yorumları


Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?





Benzer Haberler


Atanamayan hekimlere müjde
07 Aralık 2013, Yorum Yapılmamış
Omur­ga has­ta­lık­la­rına hücreyle tedavi
07 Aralık 2013, Yorum Yapılmamış
Hiçbir şeyi unutmuyor
25 Eylül 2012, Yorum Yapılmamış
Kamyoncu lokantaları kalbe zarar
25 Eylül 2012, Yorum Yapılmamış
20 Eylül 2012, Yorum Yapılmamış