mobil haber uygulaması
Türkçe Konuş
haber oku

Ukrayna’daki Türk öğrenciler tedirgin

Editör ~ 05 Mart 2014 ~ Dünya ~ 2911 Kez Görüntülendi. A- A+

Ukrayna’da yaklaşık 4 ay önce başlayan ve onlarca insanın ölümüne neden olan hükümet karşıtı gösteriler, ülkede eğitim gören Türk öğrencileri de tedirgin ediyor. Ülkenin Rusya sınırındaki Kharkiv şehrinde bulunan V. N. Karazin Kharkiv National University Tıp Fakültesi’nde eğitim gören Kahramanmaraşlı Yaşar Şişman ve İbrahim Çalışır isimli öğrenciler, olaylar nedeniyle eğitimlerine Türkiye’de devam etmek istiyor.

YARDIM İSTEDİLER

Özellikle hafta sonu şiddetini artıran ve şehirdeki hükümet konağına Rusya bayrağı asılmasıyla sonuçlanan eylemler nedeniyle hem maddi hem de manevi olarak büyük zorluklar çektiklerini ifade eden öğrenciler, ülkelerinden yardım istedi. Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Yaşar Şişman, geçen hafta metroda yaşanan patlama nedeniyle 3 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Şişman, “Şu an burada durumlar oldukça sıkıntılı. Cumartesi, pazar günü okulun önünde büyük eylemler oldu. Cumartesi günü hükümet binasına Rus bayrağı çekildi. Ayrıca geçen hafta metroda bir patlama oldu, 3 kişi öldü. Biz görmedik ama duyumlarımız bu şekilde. Tüm protestolar okulun önünde oluyor. Eyleme desteğe gidilmemesi için de metro hatlarını kapatıyorlar. Bu yüzden gidiş ve dönüşlerimizde sıkıntılar oluyor. Biz en azından konsolosluğun bizimle ilgilenmesini, telefonlarımıza cevap vermesini istiyoruz. Veya Türkiye’nin Irak gibi kendi öğrencilerini kendi ülkesine çekmesini istiyoruz. Yani bir şekilde bir çözüm üretilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

“HOCALARIN ÇOĞU DERSE GELMEDİ”

Şişman’la birlikte Tıp Fakültesi’nde eğitim gören İbrahim Çalışır da, okula giderken endişe yaşadıklarını ifade etti. Ulaşımlarını daha çok taksiyle yaptıklarını dile getiren Çalışır, “Bir tarafta Ukrayna yanlıları, bir tarafta Rusya yanlıları. Her an birbirlerine girecek gibiler. Geçen cumartesi günü de birbirlerine girdiler. Rus yanlıları hükümet binasına girdi ve bayrak çekti. Biz de tedirgin oluyoruz ister istemez. Metrodaki patlama yüzünden de metro hatları sürekli kapanıyor. Okul her gün uyarı yazıları yayınlıyor. Geçen pazartesi günü okula gittik, hocalarımızın çoğu derse gelmedi” ifadelerini kullandı.

‘KİM VURDUYA GİTMEK İSTEMİYORUZ’

“Kim vurduya gitmek istemiyoruz” diyen Çalışır, Türkiye’den yardım eli uzanmasını beklediklerini belirtti. Çalışır, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz okula yarım saat mesafede oturuyoruz. Rusya yanlılarından herhangi bir sıkıntı görmedik ama kim vurduya gitmek istemiyoruz. Irak gibi bir ülkenin bile kendi öğrencilerini çektiği bir zamanda Türkiye gibi büyük bir ülkeden de bunu bekliyoruz. Neyi bekliyorlar bilmiyoruz. Türkiye’ye dönmek istiyoruz. Tabi burada ilim öğrenmek, kendimizi yetiştirmek için geldik ama bu zorluklara da katlanmak istemiyoruz. Konsolosluğu arıyoruz bilgi almak istiyoruz ama ulaşamıyoruz. En yakın konsolosluk 10 saat. 200 öğrenci var. O nedenle burada da bir konsolosluk olması gerektiğine inanıyoruz.”

AİLELER DE ENDİŞELİ

Oğluyla internet ortamında iletişim kuran baba Ahmet Şişman da, gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyledi. Öğrencilerin maddi sorunlar yaşadığına dikkat çeken Şişman, bankaların kapalı olması nedeniyle çocukların Türk Lirası’nı Grivna’ya çeviremediklerini ve ev kiralarını ödeyemediklerini belirtti. Ahmet Şişman, “Devletimizden bu çocuklarımıza Mısır’da olduğu gibi yardım etmesini istiyoruz. Mısır’daki öğrencilere yapılan gibi bizim de öğrencilerimizin Türkiye’ye getirilmesini istiyoruz. Beğenmediğimiz Irak bile öğrencilerini çekmiş. Bizim devletimiz de onlara el uzatsın. Başbakandan yardım istiyoruz. Tek benim değil, en az bin tane öğrenci Ukrayna da eğitim görüyor. Bu çocuklara yardımcı olunmasını istiyoruz. Para göndermekte sıkıntı yaşıyoruz. Ziraat Bankası kanalıyla gönderdiğimiz parayı orada Ukrayna bankamatikleri vermiyor. Türk Lirası’nı bankada Ukrayna para birimine çevirmek istiyorlar ama bankalar kapalı. Para çekemedikleri için ev kirasını da ödeyemiyorlar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Devletimiz bize bir yardım etmeli” dedi.


Etiketler:

habere yorum yapın

Yorum yapın: