Editör ~ 28 Nisan 2015 ~ Gündem, Tüm Manşetler ~ 5791 Kez Görüntülendi. A- A+
Sabuncubeli Tünelini Yapan Şirket İflas Edince Masraf Vatandaşa Kaldı
Manisa-İzmir arasını karayoluyla 15 dakikaya indirmek için 9 Eylül 2011’de yapımına başlanan, hükümetin çılgın projeleri arasında yer alan Sabuncubeli Tüneli‘nde çalışmalar firmanın iflas etmesiyle 4 Kasım 2014’te tamamen durdu. Yeni alıcı çıkmadığı için proje tekrar ihale edilemedi. Anlaşmalar gereği Koçoğlu Şirketler Grubu’nun kullandığı dış finansman kredisini Karayolları Genel Müdürlüğü üstlenmek zorunda kaldı.
35 MİLYON DOLAR YURTTAŞIN CEBİNDEN ÇIKACAK
Yüklenici firmanın Ekim 2014 itibarıyla batmasının ardından tünel inşaatı durdu. Fakat anlaşmalar gereği Koçoğlu’nun kullandığı dış finansman kredilerini Karayolları Genel Müdürlüğü üstlenmek zorunda. Ödenecek miktar yaklaşık 35 milyon dolar. Bu para Hazine’den çıkacak. Eylül 2011’de temeli atılan çift tüp tünelin şu ana kadar bir tüpü 1.560, diğeri 1.486 metre ilerlemiş durumda. Yaklaşık 2.500 metresi eksik kalan tünel için yeni ihaleye çıkılacak. 110 milyon liralık maliyetin 150 milyonu bulması bekleniyor. Bu para hazinenin kasasından yani halkın ödediği vergilerden karşılanacak.
TEMELİNİ BAKAN ATMIŞTI
Sabuncubeli, keskin virajları sebebiyle ölümlü trafik kazalarının en fazla olduğu noktalardan biri. Bu sebeple çift tüp tünel inşaatı büyük önem arz ediyordu. Tünelin temeli 10 Eylül 2011 tarihinde atılmıştı. 110 milyon liraya mal olacak tünelin temel atma töreninde konuşan dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Kamu-özel sektör ortaklığı ile yapılan bir proje. Bu yönüyle kamu bütçesine ilave bir yük getirmiyor. Karar süreçlerini hızlandırıyor.” demişti. Koçoğlu İnşaat’ın patronu Mehmet Şükrü Koçoğlu ise, “Finansmanı bize ait, görüşmeler devam ediyor. İnşallah bu bölgeye yaptığımız beşinci proje olacak. Alnımızın akıyla 13 yıl işletiriz.” ifadelerini kullanmıştı.
PROJE ÇIKMAZA GİRDİ
Ancak temel atıldıktan sonra 7 ay tek bir çivi bile çakılamamasıyla gündem olan tünel inşaatı, her geçen gün çıkmaza girmişti. Aynı süreçte borç batağına saplanan inşaat şirketinin de iflası açıklanmıştı. Bunun üzerine yeni formüller üzerinde durulmaya başlanmış ama bir türlü ilerleme sağlanamamıştı. Şu ana kadar tünelin bir tüpünde 1.560 metre, diğerinde 1.486 metre ilerlenmiş durumda. Karayolları 2’nci Bölge Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, ocak ayında yaptığı konuşmada tünel için yeni ihaleye çıkılacağını belirterek, “Şu anda tünel inşaatında 2,5 kilometrelik bir eksik var. Maliyet, yaklaşık 150 milyonu bulacak.” bilgisini vermişti.
BORCU DEVLET ÜSTLENDİ
Kamu-Özel İşbirliği projelerine Hazine garantisi getirilmişti. 3996 sayılı kanuna göre yurtdışından sağlanan finansmana tamamen veya kısmen borç üstlenim taahhüdü veriliyor. Görevli şirketin kusuru sebebiyle sözleşmenin feshedilmesi halinde, borç bakiyesinin yüzde 85’inin üstlenilmesi yönünde taahhüt veriliyor
ONLARCA KÖİ PROJESİ YAPAN FİRMA BATMAYLA KARŞI KARŞIYA
Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) kapsamında ihale edilen ve AK Parti’nin ‘çılgın projeler’ olarak pazarladığı bu projeleri yürüten firmalarda tehlike çanları çalıyor. (Kaynak:Haberdar)
Etiketler: Çılgın Proje, Sabuncubeli Tüneli