Çocuklarda saç dökülmesinin nedenleri erişkinlerdekine benzer nedenler ancak çocukluk çağında özellikle alopesi areata dediğimiz bir saç dökülmesi varki bu beş yaştan küçük çocuklarda dahi olabilen bir dökülme şekli. Adeta birkaç santim yuvarlak para şeklinde dökülmeler; orada ani bir saç kaybı oluyor. Bununda kökeni daha çok psiklojik. Onun dışındaki sebepler hemen hemen erişkinlerdekine benzer sebepler. Bir diğeride enfeksiyon sebebiyle ki bu en çok çocukluk çağında mantar enfeksiyonları olarak karşımıza çıkıyor; o zamanda saçlarda minik siyah noktalar şeklinde gözüküyor. Kırılmış bir görüntü arz ediyor. Buda yine saçlı deri mantar hastalıklarının çocuklarda görülen en sık görülen şekillerinden bir tanesidir. Birde çocukluk çağında saç dökülmelerinin içinde genetik hastalıkları sayabiliriz. Genetik hastalıklar sadece saçı tutmuyor genelde saçlı deriyi tırnak bozuklukları ve diğer döküntüleri hatta bazen içi sıvı dolu deri döküntüleri şeklinde olabiliyor. Dolayısıyla çocukluk çağında saç dökülmelerini vitamin ve mineral eksikliklerine ve bir takım hematolojik kan hastalıklarını bir kenara bırakıcak olursak eğer herhangi bir hastalık sebebiyle değilse daha çok psikolojik saç dökülmeleri, özellikle mantar hastalıklarına bağlı saç dökülmeleri, ateşli hastalıklardaki yaygın saç dökülmeleri ve bunun dışında birde psikolojik nedenli yine çocuğun saçlarını çekerek yaptığı saç dökülmeleri şeklinde olabilir. Bunun dışında tabi bazı doğuştan olan tümörlerin o bölgede mevcutsa, damar tümörleri gibi lokal saç dökülmelerinde çok ender görülmekle birlikte bu nedenlere dahil edebiliriz.

Hangi çocuk hastalıkları saç dökülmesine neden olur? Çocuklarda demir eksikliği saçın dökülmesine neden olur mu? Çocuklarda saç dökülmesi her zaman bir hastalığa bağlı mı olur? Çocuklarda yetersiz beslenme saç dökülmesine neden olur mu? Çocuktaki psikolojik sorunlar saç dökülmesine yol açar mı? Tüm bu soruların cevabı aşağıdaki paragrafta.

Çocuklarda saç dökülmesi nasıl tedavi edilir? Saç dökülmeleri erişkinlerde de çocuklarda da aynı şekilde yani sebebe yönelik tedavi edilmelidir. Sebep ne ise hekimin tedavisi ve tanısı birlikte olucaktır. Eğer tamemen kozmetik bir saç dökülmesi sebebi varsa yani kullanılan saç temizleyici ajanlara bağlı olarak bir dökülme söz konusuysa o zamanda kullanılan ürünün değiştirilmesi yerine ya medikal onarıcı tedavi edici bir ürünün kullanılması ya da yıkama özelliklerinin değiştirilmesi alışkanlıkların doğru biçimde değiştirilmesi gerekir. Saç dökülme sebeplerini öncelikli olarak psikolojik nedenli olanlar, alopesi areate dediğimiz hastalığa bağlı olarak, bunun dışında besinlerle ilgili olarak besinlerdeki yetersizlikle ortaya çinko, demir eksikliği gibi olanlar hastalıklara bağlı olanlar olarak sayılabilir. Bunların hepsi sebebe yönelik olarak tedavi edilmelidir. Eğer bir mantar hastalığı saçlı derideki mantar hastalığı varsa yine mantar tedavisi sistemik olarak ağızdan yada lokal saç derideki hasta olan bölgeye kremlerin, losyonların sürülmesi şeklinde bir dermatolog tarafından yapılacaktır. Eğer altta yatan bir kanser hastalığı yada lösemi gibi bir durum söz konusu ise orada da hem hastalığın toksik etkisiyle hem de uygulanan tedavilerin örneğin bir kortizon tedavisinin veya bir takım antimetabolik dediğimiz kanser karşıtı tedavinin kematerapinin yapıcağı etkilerle saç dökülmeleri olucaktır. Bunların tedavisi de esas hastalığın tedavisinin bitiminde kolaylıkla yapılabilmektedir. Sebepler ortadan kaldığı zaman zaten saç dökülmesi kalıcı bir hasara neden olmamışsa mutlaka geri dönüşümlü bir saç dökülmesi olarak tedavi edilebilir.

Etiketler :

Kullanıcı Yorumları


Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?





Benzer Haberler


Çocuğunuzu ishalden korumak için
20 Eylül 2012, Yorum Yapılmamış
Öğrencilerin kullandığı eşyalardan kanser çıktı
20 Eylül 2012, Yorum Yapılmamış
Çocuklarınızı hayvan sevgisiyle büyütün
20 Eylül 2012, Yorum Yapılmamış
Öksürük hangi hastalıkların belirtisi
20 Eylül 2012, Yorum Yapılmamış
Şişmanlatmayan cips üretildi
20 Eylül 2012, Yorum Yapılmamış