Hoşgeldiniz  
satılık haber domainleri

YÖK üyeleri tarihinde ilk kez Gazze’ye gitti

Editör | 01 Temmuz 2012 | Eğitim A- A+

YÖK üyeleri tarihinde ilk kez Gazze’ye gitti

YÖK üyeleri, tarihinde ilk defa Gazze’ye gitti. Gazze İslam Üniversitesi’nin mezuniyet törenine katılacakları bildirilen YÖK üyeleri, Atatürk Havalimanı’ndan gece saat 00.25’te Kahire’ye hareket etti.

Filistin Beyaz Eller Derneği, Yeryüzü Doktorları Derneği ve TİKA’nın götürdüğü YÖK üyelerinin, Gazze’deki yüksek öğretimin durumunu yerinde inceleyecekleri belirtildi.

YÖK üyeleri, ambargo altındaki Gazze’de yüksek öğretimin geliştirilmesi ve Türkiye’deki üniversitelerle program ve öğrenci değişimiyle ilgili fikir alışverişinde bulunacak.

Mısır’ın Refah sınır kapısından Gazze’ye giriş yapacakları ve bölgede iki gün kalacakları belirtilen YÖK üyeleri, şu isimlerden oluşuyor:

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Üyesi Prof. Dr. Harun Cansız, YÖK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Maliye Bakanlığı Müsteşarı ve YÖK Üyesi Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı ve YÖK Üyesi M. Emin Zararsız.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Saraç, Atatürk Havalimanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun süreden beri zaten Filistin halkı ve yönetimiyle Gazze de dahil olmak üzere yüksek öğretim alanında bir işbirliğinin zayıf da olsa sürdürülmekte olduğunu fakat son yıllarda bunun güçlendiğini söyledi.

Saraç, 2002 yılında en üst düzeyde bir anlaşma yapıldığını anımsatarak, şöyle devam etti:

”Bu ziyaret, bu anlaşmanın daha geliştirileceği alanların belirlenmesi istikametinde yararlı olur diye düşünüyoruz. Bu bir yerinde inceleme gezisidir. Yüksek öğretim tarihinde son 5 yıldan beri pek çok ilki yaşadı Türkiye, bunu da o kapsamda değerlendirebilirsiniz. 4 yıl öncesinden başlayan, sadece İslam ülkeleriyle ilgili değil, Balkan ülkeleriyle, Türk Cumhuriyetleriyle de ilgili yüksek öğretim alanında gelişen bir ilişki görüyoruz. Dolayısıyla bunu da ilkler arasına dahil edebilirsiniz. Gazze’ye girişimizle ilgili sınır kapısında bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağını şimdiden kestirmek mümkün değil.”

Filistin Beyaz Eller Derneği Başkanı Dr. Ahmet Güneş de ambargo altındaki Gazze’de eğitim imkanlarının kısıtlı olduğunu vurguladı.

Filistinli yetkililerin, Türkiye’de daha fazla Filistinli öğrencinin eğitim görmesi için uzun zamandır talepleri olduğunu kaydeden Güneş, ”Bugün Gazze’nin en başarılı doktorları, Türkiye’deki tıp fakültelerinden mezun olanlar. Onun için Gazze’deki Hamas hükümeti doktorların, mimarların ve mühendislerin ağırlıklı olarak Türkiye’de eğitim almasını istiyor. Bu, Türkiye ile Gazze arasındaki ilişkiyi de her yönüyle güçlendiriyor. Bugün Gazze’de Türkçe konuşmasını bilen binlerce insan var. Türkiye’den evlenen Filistinli doktorlar var. Türkiye’deki Filistinli öğrenci kontenjanının artması iki ülke için de hayırlı olacaktır” diye konuştu.

Güneş, Filistin halkının gönlünde Türkiye’nin ayrı bir yeri olduğunu belirterek, ”Gazze’de bu yıldan itibaren ikinci resmi dil olarak okullarda Türkçe okutulacak. Bu da iki ülke ilişkilerinin geldiği noktayı göstermesi açısından çok önemlidir” dedi.

AA

Kaynak: haber7.com
7194 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

web tasarımı

firma rehberi
© 2017 HaberMatik V2 ~ Site içeriği örnek olarak hazırlanmıştır, sitede yer alan logoların telif hakları kendi markalarına aittir.
HaberMatik, Marka Tescili ve 5846 sayılı "Fikir ve Sanat. Eserleri Kanunu" ile korunmaktadır.
Tasarım ve kodlar tescillidir, izinsiz kullananlar telif haklarından doğan bedeli peşinen ödemeyi kabuletmiş sayılır.
Reklamı Gizle
  Ayarları Gizle  
Haber Yazılımı

 Tasarım Rengi: