Hoşgeldiniz  
satılık haber domainleri

Yenigün: Şartlar oluşursa otomobil de üretiriz

Editör | 01 Temmuz 2012 | Ekonomi A- A+

Yenigün: Şartlar oluşursa otomobil de üretiriz

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, yerli otomobil üretimi ile ilgili ‘İleriki zamanlarsa şartlar uygun olursa yaparız’ dedi.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan olarak mühendislik hizmeti ihraç etmeye başladıklarını belirterek, ”Geçtiğimiz yıl itibariyle mühendislik hizmetlerinden 50 milyon dolar civarında ihracat geliri elde ettik. Mühendislik merkezimizi 6 bin 200 metrekareye çıkardık. Şu an itibariyle 1.200 tane Ar-Ge mühendisi orada çalışıyor. 2013 yılı başına kadar da 1.300 kişi olacağız. Mühendislerimiz global Ford’un ürün projelerini motor geliştirmesi, şanzıman tasarımları, kalibrasyon sistemleri üzerinde çalışıyor” dedi.

Yenigün, düzenlenen basın sohbet toplantısında, geçen yılın otomotiv sektörü açısından çok kuvvetli geçtiğini, ancak yılın ikinci yarısından itibaren alınan önlemlerin etkisi ile otomotiv satışlarının yavaşlama trendine girdiğini anımsattı.

2011 yılında otomotiv pazarının toplam satışlarının 907 bin adetle kapandığını hatırlatan Yenigün, bu yıl için toplam pazarın 800-850 bin adetler civarında olacağını öngördüklerini, pazarın şu anda öngörülerine uygun bir şekilde gittiğini, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ve gidişatında beklenmedik sıkıntı olmazsa, bu rakamlarda pazarın kapanacağını kaydetti.

Yenigün, geçen yılın son çeyreğinde yapılan ÖTV artışının firmalar tarafından karşılandığını, müşterilere yansıtılmadığını ancak 2012 yılında fiyatlara bu farkın yansıtılmaya başlandığını ifade ederek, ”Bir segment kayması oldu. Hafif ticari araçtaki müşteriler otomobile kaymaya başladılar. Bunun yüzde 20-23 civarında olduğu ay var. Bunun neticesinde bizim esas ana konumuz hafif ticari olduğu için bir miktar pazar payımız etkilendi. Ancak yeni strateji saptadık ve 2012’nin nisan  ortasından başlayan yeni bir strateji geliştirdik ve bu strateji ile de mayıs ayı sonuçları itibariyle yüzde 16’lık piyasa payına ulaştık. Genel strateji olarak da 11. yıl piyasa liderliği söylemimizi devam ettiriyoruz” diye konuştu.

Gelecek aydan itibaren Fort Focus’un 1.0 litre Ecoboost motorunu piyasaya sunacaklarını ifade eden Yenigün, bu motorun 100 ve 125 beygir olmak üzere iki versiyonunun bulunduğunu, 100 kilomtrede 5 litre yakıt tükettiğini ve 125 kilogram karbondioksit salınımı yaptığını anlattı.

Yenigün, Fort Focus’un 1.0 litre Ecoboost motorunun , Ford’un ürün teknolojilerine ne kadar önem verdiğinin göstergesi olduğuna işaret ederek, bu motorlarla dizel benzinli farkının ortadan kalkacağını öngördüklerini, piyasada bu ürüne benzer başka bir ürün olmadığını, rakiplerinin en erken bu tip motoru 1,5 yıl içinde çıkartacağını anlattı.

Önümüzdeki dönemde yeni ürünlerinin Türk otomotiv pazarında satışa çıkacağını belirten Yenigün, bu yeni modellerin Yeni Ford Ranger, Ford B Max ile Ford Tourneo Custom olduğunu söyledi.

Yenigün, piyasa şartları ve ürün aksiyonlarıyla 2012 yılını da geçen 10 yılda olduğu gibi pazarı lider olarak bitirmek istediklerini belirterek, ”Her piyasa şartında liderliği hedefliyoruz. Yıl bize göre 135 binlik bir satış adedi ile açılmıştı ama bu rakam nereye gider, 5-10 azalır, artar. O tamamen yılın özellikle eylül sonrası ne şekilde oluşacağına bağlı” dedi.

-”Türkiye’den mühendislik hizmeti ihracı…”-

Haydar Yenigün, Ford Otosan olarak 2007 yılında TÜBİTAK MAM merkezinde bir mühendislik merkezi açtıklarını dile getirerek, bu mühendislik merkezinde o günkü rakam itibariyle 600-650 kişilik bir mühendis sayısına çıkıp, hem Ford Otosan için, hem de Ford’un global projeleri için ürün geliştirme projeleri yapacaklarını paylaştıklarını hatırlattı.

Bu çerçevede 2007 yılında mühendislik merkezini bu 5 bin metrekarelik bir alanda kurduklarını ifade eden Yenigün, geçen aylarda bu merkezdeki mühendis sayısını artırdıklarını ve ikiye katladıklarını söyledi.

Yenigün, artık TÜBİTAK MAM merkezinde açtıkları mühendislik merkezinin yetmediğini ve 1.200 metrekare yeni bir ofis açtıklarını bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Mühendislik merkezimizi 6 bin 200 metrekareye çıkardık. Şu an itibariyle 1.200 tane Ar-Ge mühendisi orada çalışıyor. 2013 yılı başına kadar da 1.300 kişi olacağız. 1.300 tane mühendis global Ford’un ürün projelerini motor geliştirmesi, şanzıman tasarımları, kalibrasyon sistemleri üzerinde çalışıyor. Bu gerçekten Ford Otosan’ın ayağını yere sağlam basması ve yeni projeleri Türkiye’ye getirmesi açısından çok çok önemli. Biz mühendislik hizmeti ihraç etmeye başladık. Ford Otosan üretim tesislerinden araçlarını üretip, limanımızdan gemiye bindirip, dünyanın çeşitli ülkelerine gönderirken bir fatura kesiyor ve kasamıza avro geliyor.

Şimdi yeni açtığımız bu kapıdan da Ford’un mühendislik işlerini yapıp, mühendislik faturası kesmeye başlıyoruz. Bu çerçevede de Ford Otosan’a ve Türkiye’ye mühendislik himetlerinden export geliri elde ediyoruz. Geçtiğimiz yıl itibariyle mühendislik hizmetlerinden 50 milyon dolar civarında ihracat geliri elde ettik. Aynı zamanda bizim Ford Otosan’a da yapılan işlerimiz var. Onları dışında tutuyorum. Artık memlekete mühendislik hizmeti ihracat geliri sağlıyoruz. Bu hizmeti Ford’un dünyadaki bütün tesisleri ve mühendislik merkezleri alıyor. Biz onların mühendislik merkezlerine de iş yapıyoruz. Bu 50 milyon dolarlık rakam geçen yılki rakam bu yıl bu rakam 2 katına çıkacaktır.”

Ford’un mühendislik merkezleri ile Ford Otosan’ın Türkiye’de kurdukları yeni mühendislik merkezinin ortak olarak çalıştığına değinen Yenigün, Türkiye’deki mühendislik merkezinin Ford’un bir çok fabrikası için çalıştığını söyledi.

Yenigün, mühendislik merkezinde yoğunlukla motor ve aktarma organları üzerinde çalışıldığını ve araştırmaların yapıldığını ifade ederek, Türkiye’de mühendislik hizmetleri ihraç eden başka bir otomotiv firmasının olmadığını, Ford Otosan’ın mühendislik merkezinde çalışanların 4-5’inin dışındakilerin hepsinin Türk mühendislerinden oluştuğunu kaydetti.

-”Teşvikleri başta anlamadık, eleştirdim, bakan kızdı ‘sulandırmayın’ dedi”-

Hükümetin geçen hafta detaylarını açıkladığı teşvik paketinin açıklanan detayları ile birlikte çok güzel olduğuna işaret eden Yenigün, yeni teşvik sisteminde gerek motorda gerek araçta büyük ölçekli yatırımların ”stratejik öneme sahip yatırımlar” diye tarif edildiğini kaydetti.

Yeni teşvik sisteminin ilk açıklandığı zamanlarda açık olmayan tarafları bulunduğuna değinen Yenigün, ”Ben de onları sizlere söylüyordum. Sonra bakan bize kızdı, ‘sulandırmayın’ dedi. Örneğin, yüzde 40 diye bir tarif vardı açık değildi, anlayamıyorduk. bu son yapılan açıklamalarla onun da tarifi yapıldı. Stratejik ve büyük ölçekli yatırımların tarifi yapıldı, açıklığa kavuştu. Yatırımlar için teşvikte önemli şeyler var” dedi.

Yenigün, otomotiv şirketlerinin teşvik olsa da olmasa da belli bir noktaya kadar yatırımlarını yaptığını dile getirerek, kendilerinin de 19 Mart’ta yeni fabrikalarının temelini attıklarını, o fabrikada 110 bin tane araç üretileceğini, bunun için teşvik paketi çıksın diye beklemediklerini anlattı.

Bütün kapasite çalışmalarını, piyasanın gerektirdiğini şekilde yaptıklarını ifade eden Yenigün, şunları kaydetti:

”Teşvik bunun daha fazlasını yapmak için. Türkiye’nin 2023 vizyonunda 4 milyon tane araç üretilmesi var. Öbür taraftan da 1 milyon 200 bin adetlik üretim kapasitesi var, bunu da 4 milyona çıkartacak bir şey lazım. Teşvik bunun hepsini karşılamıyor. Zaten bunun bir kısmını biz daha önceki yatırımlarımızı açıklayarak yaptık. Teşvik bunu bir miktar daha cazip hale getirerek ilaveler yapması lazım. Bu çerçevede biz de motor projeleri, yeni araç projeleri biz bunları her daim çalışıyoruz. Bunların teşvike gireceğini düşünüyoruz.

4 milyonluk araç üretim hedefinin 2 milyonunu mevcut üretimleri olan otomotiv firmalarının kapasite artırımları ile yapacağız, geri kalan 2 milyonluk üretim içinse teşvikler devreye girecek, yeni oyuncular gelecek. Yatırımın Türkiye’ye gelmesi için Avrupa’daki krizin bitmesi gerektiğine inanmıyorum, ona katılmıyorum. Dünyada otomotivde stratejik öneme sahip ülkeler var, Türkiye bunlardan birisi. Türkiye’de otomotiv üretiminde 2 milyon rakamına zaten ulaşılır, ilave 2 milyona ulaşmak lazım. Bunun için bir şeyler yapmak lazım. 500 milyar dolarlık ihracata ulaşmak için sadece otomotiv değil, otomotiv hizmeti de ihraç etmemiz lazım. Dünyada üretilen bütün transitlerin mühendislik sorumluluğu bizde. Dünyanın her yerinde kullanılan Puma motorların mühendisliği Otosan mühendislik merkezi tarafından yapılıyor.”

-”Şartlar oluşursa, otomobil de üretiriz”-

Yenigün, Ford Otosan’da detayları da açıklanan yeni teşvik paketini hatmeden bir ekip olduğunu bildirerek, yanlış bir aplikasyonla teşvik almanın kendilerini çok sıkıntıya sokacağını, onun için tam olarak emin oldukları bir projeyi ortaya koyacaklarını söyledi.

Kendilerinin Ford’un ticari araç üretme merkezi olmak gibi bir hedefi olduğunu bildiren Yenigün, ”Bu hedefin peşinde koşuyoruz. Otomobil üretimi olur mu? Önümüzdeki dönemde şartlar ona getirirse onu da yaparız tabii ki de. Burada mühim olan o şartların oluşması ve hem Türkiye hem de bizim şirketimizi açısından bir anlam ifade etmesi. Şu andaki planlarımız tamamen ticari vasıta ve onun dünyaya sunumuyla alakalı” diye konuştu.

Yenigün, bir soru üzerine de Türkiye’nin Suriye ile yaşadığı gerilimin ekonomik yansımalarının bulunmadığına işaret ederek, hükümetin de Suriye konusundaki yaklaşımının büyük ülke politikasına yakışır şekilde yürütüldüğünü kaydetti.

AA

Kaynak: haber7.com
4451 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

web tasarımı

firma rehberi
© 2017 HaberMatik V2 ~ Site içeriği örnek olarak hazırlanmıştır, sitede yer alan logoların telif hakları kendi markalarına aittir.
HaberMatik, Marka Tescili ve 5846 sayılı "Fikir ve Sanat. Eserleri Kanunu" ile korunmaktadır.
Tasarım ve kodlar tescillidir, izinsiz kullananlar telif haklarından doğan bedeli peşinen ödemeyi kabuletmiş sayılır.
Reklamı Gizle
  Ayarları Gizle  
Haber Yazılımı

 Tasarım Rengi: