Hoşgeldiniz  
satılık haber domainleri

TL’nin simgesinde sağ-sol karmaşıklığı

Editör | 10 Temmuz 2012 | Ekonomi A- A+

TL’nin simgesinde sağ-sol karmaşıklığı

Bakkaldan fırına, alışveriş merkezlerinden pazar tezgahlarına kadar çok farklı alanlarda TL’nin yeni simgesi kullanılıyor. Gazete ve televizyon reklamlarında da ilgi çekmesi adına para birimi değil de simge tercih ediliyor. Ancak TL’nin simgesinin doğru kullanımı ile ilgili kafa karışıklığı devam ediyor.

YANLIŞ KULLANIMIN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

Dört ay önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı tarafından açıklanan simgenin yanlış kullanımının önüne geçilemiyor. Hatta kamu kurumlarının ilan ve reklamlarında dahi simge paranın sağ tarafına yazılabiliyor. Uluslararası uygulamalara paralel olarak simgenin, parasal tutarın solunda ve boşluk bırakılmadan kullanılması gerekmesine rağmen bu kurala fazlaca riayet edilmiyor. Reklam, tanıtım ve organizasyonlarda parasal değer sağda gösterilirken simge ile birlikte TL ibaresi de kullanılıyor. Merkez Bankası yetkilileri ise yeni tasarımın Türkiye ekonomisine olan güven ve istikrarı temsil ettiğini belirterek tüm kesimlerin bu konuda özen göstermesi gerektiğinin altını çiziyor. Banka yetkilileri doğru kullanımın yaygınlaşması için kamu kurumlarına büyük görev düştüğüne dikkat çekiyor.

GRAFİK VE TABLOLARDA SİMGE KULLANILSIN

Bankanın internet sitesinde yer alan TL ile simgenin kullanımına ilişkin ise şu ifadeler yer alıyor: “TL”, Türk Lirası’nın kısaltmasıdır. Türk Lirası’nı ifade edebilmek amacıyla kullanıldığı yere göre, aynı anda kullanmamak koşuluyla ya simge ya da kısaltma kullanılabilir. Metinlerde ve resmi yazışmalarda açıkça yazılması (Türk Lirası) veya kısaltmasının (TL) kullanılması tercih edilirken grafik, tablo vb. yerlerde simgenin kullanılması tavsiye edilir.”

Türk Lirası’nın simgesinin belli olmasının ardından simgenin banknotların üzerinde yer alıp almayacağı konusu da netlik kazanmış değil. Dünya uygulamalarını mercek altına alan Merkez Bankası, konuya ilişkin kararını henüz vermedi. Euro’da olduğu gibi Türk Lirası’nda da simgenin emniyet şeridinde yer alması gündemde. Türk Patent Enstitüsü tarafından koruma altına alınan TL simgesi, etik kurallar çerçevesinde ve marka-patent ile fikir ve sanat eserleri hukukundan kaynaklanan haklara zarar vermemek koşuluyla serbestçe kullanılabilecek. Çiziminde altın oran yöntemi kullanılan simgede Türkiye ekonomisinin ‘güven’ ve ‘istikrar içinde yükselen değer’ özelliklerinin öne çıkarılması hedeflendi.

Kaynak: ensonhaber.com
4690 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

web tasarımı

firma rehberi
© 2017 HaberMatik V2 ~ Site içeriği örnek olarak hazırlanmıştır, sitede yer alan logoların telif hakları kendi markalarına aittir.
HaberMatik, Marka Tescili ve 5846 sayılı "Fikir ve Sanat. Eserleri Kanunu" ile korunmaktadır.
Tasarım ve kodlar tescillidir, izinsiz kullananlar telif haklarından doğan bedeli peşinen ödemeyi kabuletmiş sayılır.
Reklamı Gizle
  Ayarları Gizle  
Haber Yazılımı

 Tasarım Rengi: