Hoşgeldiniz  
satılık haber domainleri

Mobil servis sağlayıcıları Apple’a savaş açtı

Editör | 12 Kasım 2012 | Teknoloji A- A+

Mobil servis sağlayıcıları Apple’a savaş açtı

40 milyon dolarlık rakama ulaşan mobil uygulama pazarının yüzde 80’ini Apple, Android ve Blackberry’ye kaptıran Türk mobil servis sağlayıcıları, Türkiye’de hiçbir vergi ve düzenlemeye tabi olmayan global işletim sistemleri uygulayıcılarına karşı mücadele başlattı. Konuyu Maliye Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun (BTK) gündemine taşıyacaklarını belirten MOBİLSİAD Başkan Yardımcısı Burak Kır, “Piyasadaki Türk oyuncular sattıkları her ürün için neredeyse yüzde 60’ın üzerinde vergi ödeyip, telekomünikasyon ile ilgili düzenlemelere uyma zorunlulukları varken, pazarın önemli bir kısmına sahip olan global oyuncular vergi edemedikleri gibi herhangi bir düzenlemelere de tabi değiller. Devletimizin önemli bir vergi kaybına neden olan bu durum, Türk firmaları açısından ise haksız rekabete neden oluyor. Konuyu Maliye Bakanlığı’na ve BTK’ya taşıyarak, sorunun bir an önce çözülmesini isteyeceğiz” dedi.

AKILLI TELEFONLAR 2012’DE ZİRVE YAPTI

Cep telefonu teknolojisinde yaşanan hızlı gelişimi değerlendiren MOBİLSİAD Başkan Yardımcısı Burak Kır, “Yeni bir dünya ile karşı karşıyayız. Bunun adı Akıllı Cihazlar Dünyası. Türkiye bu süreci 2007 yılından itibaren yaşamaya başladı, ancak 2012 yılında bu alanda zirve yapmış bulunuyoruz. GSM operatörlerin ellerindeki telefonların yüzde 20’si akıllı telefonlardan oluşuyor ve satılan cep telefonlarının yüzde 50’sini akıllı telefonlar oluşturuyor” dedi. 10 yıl içerisinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kullanılan tüm cep telefonlarının akıllı cihazlardan oluşacağını ifade eden Burak Kır, “Türkiye özellikle global oyuncular için gerek vergisel gerekse de hukuksal düzenlemeleri bir an önce hazırlamak ve uygulamak zorunda” dedi.

1 TL’nin neredeyse % 60’ı vergiye gidiyor

Akıllı telefonlar sayesinde artık cep telefonlarından yapılan işlemlerin daha kolay ve hızlı olduğuna dikkat çeken Burak Kır, “Spor, bilgi eğlence, oyun, müzik ve mobil ticaret hizmetlerini artık akıllı telefonlar sayesinde rahatlıkla yapabiliyoruz. Bu tüketicilere önemli bir avantaj sağlarken, piyasa oyuncuları olan bizleri haksız rekabet ile karşı karşıya bırakıyor” dedi. Türkiye mobil uygulamalar pazarında Türk şirketlerin yanı sıra aralarında Appe IOS, Android ve Blackberry’nin de bulunduğu global oyuncuların da bulunduğunu ifade eden Burak Kır, “Şu anda akıllı telefonlar üzerinden satılan uygulamalar pazarının yüzde 80’i global oyuncuların elinde. Ancak onların hiçbir vergi, kanun veya düzenlemeye tabi değil iken, Türk şirketler ise 1 TL’lik ürünün neredeyse yüzde 60’ını KDV, ÖİV ve diğer vergiler şeklinde devlete ödüyor” dedi.

Konu Maliye Bakanlığı ve BTK’ya taşınıyor

Türk şirketlerinin hiçbir şekilde devlete vergi ödemekten kaçınmadıklarını, Burak Kır, “Global oyuncular mademki, Türkiye’de iş yapıyorlar, o zaman bizler ile aynı şartlarda çalışacaklar. Eğer onlar da bizler gibi vergi ve kanunlara tabi olurlarsa, devletin bu alandan aldığı vergi gelirleri ikiye katlanır. Bizler için ise pazardaki haksız rekabet ortamı giderilmiş olur” dedi. MOBİLSİAD olarak önümüzdeki günlerde bu konuyu Maliye Bakanlığı’na ve BTK’ya taşıyacaklarını açıklayan Burak Kır, “Biz kesinlikle, global şirketler burada olmasın, pazarımızdan çekilsinler, demiyoruz. Onlara tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin de ihtiyacı var. Ancak, eşit şartlarda rekabet etmek bizim de hakkımız” dedi. Devletin bu konuda adım atmasını beklediklerini söyleyen Burak Kır, konuyu Maliye Bakanlığı’na ve BTK’ya taşıyacaklarını belirtti. Bu konuda adım atılmaz ise, Türk şirketlerinin hayatta kalabilmek ve global oyuncular ile aynı şartlarda rekabet edebilmek için yurtdışına taşınacağına dikkat çeken Burak Kır, “Firmalarımız maalesef buna mecbur kalacak. Kaldı ki, sektörümüzde bu yönde hareketlere şimdiden rastlamaya başladık” dedi.

Kaynak: ensonhaber.com
4698 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

web tasarımı

firma rehberi
© 2017 HaberMatik V2 ~ Site içeriği örnek olarak hazırlanmıştır, sitede yer alan logoların telif hakları kendi markalarına aittir.
HaberMatik, Marka Tescili ve 5846 sayılı "Fikir ve Sanat. Eserleri Kanunu" ile korunmaktadır.
Tasarım ve kodlar tescillidir, izinsiz kullananlar telif haklarından doğan bedeli peşinen ödemeyi kabuletmiş sayılır.
Reklamı Gizle
  Ayarları Gizle  
Haber Yazılımı

 Tasarım Rengi: