Hoşgeldiniz  
satılık haber domainleri

Krizdeki Avrupa’ya Derviş reçetesi

Editör | 20 Haziran 2012 | Ekonomi A- A+

Krizdeki Avrupa’ya Derviş reçetesi

Eski Devlet Bakanı Derviş, Euro Bölgesi’ndeki krizi kısa vadede durdurabilecek tek kurumun Avrupa Merkez Bankası olduğunu belirterek ”AMB ikincil piyasada İspanya ve İtalya’nın tahvillerini faizler daha makul bir düzeye ininceye kadar almalı. Bu 6 ay veya bir yıl sürebilir” dedi.

Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, Avrupa’da yaşanan borç krizi, Yunanistan, İspanya ve İtalya’daki durum ve krizden çıkış yollarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

KRİZ ÇOK CİDDİ BOYUTLARA GELDİ

Euro Bölgesi’ndeki krizin gerçekten çok ciddi boyutlara vardığını ve Yunanistan’la başlayıp başka ülkeleri de içine aldığını belirten Derviş, Avrupa’da izlenmesi gereken ekonomik politikayla ilgili ciddi bir tartışmanın olduğunu belirtti.

Kemal Derviş, şöyle devam etti: ”Gelişmekte olan ülkelerin çeşitli krizler yaşarken çok iyi öğrendikleri gibi, kriz anında, piyasalar aşırı tepki gösteriyor ve piyasaların karşısında ancak çok ciddi bir mali güçle durulursa krizin üstesinden gelinebiliyor. ABD’de bunu 2008’de gördük, Amerikan Merkez Bankası bütün gücüyle birden müdahale etti ve Hazine ile birlikte duruma hakim olabildi. Euro Bölgesi’ndeki ülkelerin ciddi bir sorunu var, aslında Merkez Bankalarını kaybetmiş durumdalar. Bugün İspanya’nın herhangi bir şekilde krize müdahale edebilecek bir İspanyol Merkez Bankası yok. Euro Bölgesi’ndeki ülkelerin Merkez Bankaları merkezileştirildi. Avrupa’nın merkezi bir mali politikası da merkezden ekonomik karar verme mekanizması da yok, ama merkezde bir Avrupa Merkez Bankası var. Piyasaların çok aşırı davrandığı kriz anlarında AMB bu krize yeterli ölçüde cevap veremiyor, konunun en önemli boyutu bu.”

YUNANİSTANDAKİ SON DURUM

Yunanistan’ın durumunun daha farklı olduğunu belirten Derviş, ”Yunanistan’ın borç yükü ödenemez boyutlarda, özel borcun önemli bir kısmının silinmesinden sonra bile Yunanistan’ın borcu olağanüstü boyutlarda ve ülkenin hiç kuşkusuz kamu sektöründen ek yardım alması, sadece yeni borç biçiminde değil, eski borçların azaltılması biçiminde yardım alması şart” dedi.

İSPANYA’DAKİ İŞSİZLİK DAYANILABİLİR GİBİ DEĞİL

İspanya ve İtalya gibi ülkelerin güçlü ekonomiye sahip ülkeler olduğunu belirten Derviş, ”Bence bu iki ülkenin hiçbir şekilde uzun vadede bu kadar zor durumda kalmaları için temel neden yok. Ama bu mali kriz ve spekülatif hareketler, korku, panik durumu yüzünden İspanya, 10 yıllık borçlanmayı ancak yüzde 7 gibi bir faiz oranıyla yapabiliyor, ekonomisi küçülüyor, bu hiçbir şekilde devam edemez. İşsizlik yüzde 25’lere yaklaşıyor, gençlerin işsizliği yüzde 50 civarında. Her ne kadar belki kayıt dışı sektörde bazı iş yerlerinde insanlar çalışıyorlarsa da işsizlik durumu gerçekten dayanılacak gibi değil” diye konuştu.

Kaynak: ensonhaber.com
4252 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

web tasarımı

firma rehberi
© 2017 HaberMatik V2 ~ Site içeriği örnek olarak hazırlanmıştır, sitede yer alan logoların telif hakları kendi markalarına aittir.
HaberMatik, Marka Tescili ve 5846 sayılı "Fikir ve Sanat. Eserleri Kanunu" ile korunmaktadır.
Tasarım ve kodlar tescillidir, izinsiz kullananlar telif haklarından doğan bedeli peşinen ödemeyi kabuletmiş sayılır.
Reklamı Gizle
  Ayarları Gizle  
Haber Yazılımı

 Tasarım Rengi: