Hoşgeldiniz  
satılık haber domainleri

Higgs’in ‘Tanrı parçacığı’ ismi şakası

Editör | 10 Nisan 2013 | Teknoloji A- A+

Higgs’in ‘Tanrı parçacığı’ ismi şakası

Maddeye kütle ve yoğunluk kazandıran atomaltı parçacığı teorisini ilk kez ortaya atan İngiliz Profesör Peter Higgs (83), aranan parçacığa ‘Tanrı Parçacığı’ olarak hitap edilmesinden rahatsız olduğunu açıkladı.

TANRI PARÇAÇIĞI İSMİ TARTIŞMASI

Yaradan’ın parçacacığı gibi bir şeyin olamayacağını ve bunun bir isme bile konulmasının sakıncalığı olduğu dile getirilmişti.

Türkiye’nin yanı sıra Mısır’dan da bu tür tepkiler gelmiş. Bu ismin kullanılmasının dinen yasak olduğu ve ismin derhal değiştirilmesi gerekitğini dile getirmişlerdi.

“TANRI PARÇACIĞI İSMİ ŞAKAYDI”

Higgs, İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye verdiği röportajında, “Her şeyden önce, ben bir ateistim. İkinci olarak, atom bileşenine ‘Tanrı Parçacığı’ ismi bir şaka sonucu verildi. Ama tatlı bir şaka değildi. Yanlış anlaşılmalara yol açtığı için buna izin vermemeliydim” diye konuştu.

BİR SÜRE İSMİNE KARAR VERİLEMEDİ

Tanrı Parçacığı terimi, ilk olarak 1993 yılında Nobel ödüllü fizikçi Leon Lederman ve bilim yazarı Dick Teresi’nin kitabı için üretilmişti. Zira, Higgs, bir türlü izine rastlanamadığı için parçacığa “Lanet olası” anlamına gelen “Goddamn” diyerek hitap edilmesini istememiş, bunun yerine “God Particle” (Tanrı Parçacığı) denilmesini istemişti.

VARLIĞI KESİN OLARAK KANITLANDI

İsviçre’nin Cenevre kentindeki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (Cern) yürütülen deneylerle aranan Higgs Bozonu’nun izine ilk kez geçen yıl temmuz ayında ulaşılmıştı. Geçen ay ise, Cern’den yapılan açıklamada temmuz ayında bulunan izlerle parçacığın varlığından kesin olarak emin olunduğu belirtilmişti.

Kaynak: haber7.com
4328 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

web tasarımı

firma rehberi
© 2017 HaberMatik V2 ~ Site içeriği örnek olarak hazırlanmıştır, sitede yer alan logoların telif hakları kendi markalarına aittir.
HaberMatik, Marka Tescili ve 5846 sayılı "Fikir ve Sanat. Eserleri Kanunu" ile korunmaktadır.
Tasarım ve kodlar tescillidir, izinsiz kullananlar telif haklarından doğan bedeli peşinen ödemeyi kabuletmiş sayılır.
Reklamı Gizle
  Ayarları Gizle  
Haber Yazılımı

 Tasarım Rengi: