Hoşgeldiniz  
satılık haber domainleri

Hareketsizlik Öldürüyor

Editör | 01 Kasım 2012 | Sağlık A- A+

Hareketsizlik Öldürüyor

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 3.2 milyon insan hareketsizlik kurbanı. Uzmanlar, haftalık 150 dakika yürümeyi tavsiye ediyor. Bu yürümenin, 10’lu yaşlardaki bir genç için her gün bir saat, orta yoğunlukta egzersiz anlamına geldiği belirtiliyor.

Radyoloji Uzmanı Dr. Kemal Serçe, hareketsizliğin zararlarına dikkat çekti. Lancet Dergisi’nde yayınlanan bir makaleden örnek veren Dr. Serçe, hareketsizliğin, dünyada her yıl yaklaşık 5.3 milyon ölüme sebep olduğunun iddia edildiğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise bu rakamın 3.2 milyon ölüm olduğuna dikkat çeken Serçe, durumu sigara ile kıyaslıyor.

Sigaranın, dünyada yılda 5 milyon civarında ölüme sebep olduğuna işaret eden Serçe, şu bilgileri verdi: “Hareketsizlik, kalp hastalıklarının yüzde 6’sından, tip 2 şeker hastalığının yüzde 7’sinden, kolon ve meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 10’undan mesuldür. Araştırmacılar, her hareket ettiğinde kişinin kan şeker, kolestrol ve trigliserit seviyelerinin normale döndüğünü, hareketsiz kaldığında ise bu değerlerin kötüleştiğini ifade etmektedir.”

“30 DAKİKADA 3 BİN ADIM ATIN”

Dünyada her üç yetişkinden birinin, 13-15 yaşlarındaki her beş kişiden ise 4’ünün kendileri için tavsiye edilen miktarda fizik aktivite yapmadığını ifade eden Serçe, şöyle devam etti:

“Tavsiye edilen fiziki aktivite, yetişkinler için haftalık 150 dakika canlı yürüme, 10’lu yaşlardaki gençler için her gün bir saat orta yoğunlukta egzersizdir. Kişinin daha fazla hareket etmesine yardımcı olan bir cihaz adım sayar, pedometredir. Bir çalışmada günde 10 bin adım atma niyetiyle pedometre kullanan kadınların günde 30 dakika yürümeyi hedefleyen kadınlardan daha fazla hareket ettiklerini göstermiştir. Elbette ki pedometre sadece kaç adım attığınızı söyler, yaptığınız aktivitenin yoğunluğu hakkında bilgi vermez. En azından orta egzersiz yoğunluğunu yakalamak için 30 dakikada 3 bin adım atmak uygun olacaktır.”

Kaynak: haber365.com
6345 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

web tasarımı

firma rehberi
© 2017 HaberMatik V2 ~ Site içeriği örnek olarak hazırlanmıştır, sitede yer alan logoların telif hakları kendi markalarına aittir.
HaberMatik, Marka Tescili ve 5846 sayılı "Fikir ve Sanat. Eserleri Kanunu" ile korunmaktadır.
Tasarım ve kodlar tescillidir, izinsiz kullananlar telif haklarından doğan bedeli peşinen ödemeyi kabuletmiş sayılır.
Reklamı Gizle
  Ayarları Gizle  
Haber Yazılımı

 Tasarım Rengi: