Editör | 12 Ağustos 2012 | Sağlık A- A+
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Tunç , göz seğirmelerinin ve kasılmalarının sık rastlanan bir rahatsızlık olduğunu dile getirerek, bazen tek taraflı bazen iki taraflı görülebildiğini, günlerce hatta aylarca sürebildiğini söyledi. Göz seğirmeleri arasında tek bir kas lifinin seğirmesi olan miyokimilerin daha sık görüldüğünü bu seğirmelerin dışarıdan çok da belli olmayan anlık kasılmalar şeklinde seyrettiğini ifade eden Tunç, bu tür seğirmelerin daha çok anksiyete, yorgunluk, göz kuruluğu, kafein ve gerginlikle ilişkili olduğunu belirtti. Devamlılık gösteren, iki taraflı seyreden göz seğirmelerinin ciddi bir hastalığın işareti olabileceğini, bu nedenle beyin görüntüleriyle araştırılması gerektiğini vurgulayan Tunç, bu tip seğirmelerin Multiple Skleroz (MS) hastalığı veya beyin sapı bölgesindeki damarlarda meydana gelen lezyonlardan kaynaklanabileceğine dikkat çekti.
Göz seğirmelerin de kimi zaman göz kapağının kasılması ve beraberinde ağız çekilmeleri olabildiğini anlatan Tunç, ”Bu yüz seğirmeleri denilen Hemifasiyal Spazm (HFS) adlı bir rahatsızlık. Bu hastalarda genellikle yakınma ağız kenarından başlar ve göze doğru gider. Gözde ve ağızdaki aralıklı kasılmalar dışarıdan da gözle görülebilir. Bu kasılmalar tek taraflı veya iki taraflı olabilir. Bu tür yakınmaların mutlaka sebebi araştırılmalıdır” dedi.
Bu tür kasılmaların diğer göz seğirmelerle karıştırıldığı, psikolojik olarak algılandığı ve kısa sürede geçmesi beklendiği için önemsenmediğini dile getiren Tunç, Hemifasiyal Spazm’ın tespit edilebilen sebebinin genellikle, yüze giden sinir çevresindeki damarsal yapının bu sinire bası yapması olduğunu söyledi. Hastalığının diğer göz seğirmeleriyle karıştırılabilindiğini, bu nedenle çok da önemsenmediğini, daha önce yüz felci geçiren hastalarda iyileşme sürecinde yaşanan sorunlarla (Fasial Sinkinezi) karıştırılabilindiğini anlatan Tunç, bu tür durumlarda hareket bozukluklarıyla ilgilenen doktorun hastayı mutlaka muayene etmesi gerektiğini bildirdi. Hemifasial Spazm hastalarında, ilk tercih edilen tedavinin botoks olduğuna dikkati çeken Tuğba Tunç, kasılmaların çene veya boyuna kayabildiğini, sinir üzerindeki basının gösterilmesi halinde cerrahi yöntemlere başvurulduğunu kaydetti.
KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Göz seğirmelerinin belirtilen yöntemlerle geçmemesi halinde mutlaka nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Tunç, Amerika’da yapılan bir araştırmada, yüz seğirmelerinin kadınlarda yüzde 14.5, erkeklerde ise yüzde 7.4 olarak görüldüğü bilgisini verdi. Tunç, diğer birçok nörolojik rahatsızlıklar gibi bu rahatsızlığın da daha çok kadınları etkilediğini söyledi.
GÖZ KIRPIYOR DİYE ŞİDDETE MARUZ KALIYORLAR
Tunç, bu hastaların genellikle ”sosyal mobbinge” maruz kaldığını hatta kimi hastaların ”toplum içinde göz kırpıyor” şeklinde algılanıp, şiddete bile uğradığını ifade etti. Bu nedenle hastaların psikolojik sorunlar da yaşadığını vurgulayan Tunç, tedaviyle istenmeyen bu kasılmaların önüne geçilebileceğini dile getirdi.
Kaynak: ensonhaber.com