Editör | 14 Temmuz 2012 | Siyaset A- A+
Raporlarda, illerin vergi, teşvik, işgücüne katılım bilgilerinden; müze, sinema sayısına kadar bir çok veri yer alıyor.
CHP Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu’nun, milletvekilleri, il ve ilçe yöneticilerinin yararlanabilmesi amacıyla 81 il için hazırladığı raporlardaki bilgiler, resmi olarak açıklanan en son istatistik verileri içeriyor.
”İl Raporları Serisi”nde öncelikle, her ilin tarihçesi, coğrafi özellikleri, demografik yapısı anlatılıyor.
Raporlarda, il ve ilçelerinin, genel, yerel seçimlerde aldığı oy oranları, tablolar halinde gösteriliyor.
Ayrıca, temel ekonomik, işsizlik, istihdam ve işgücü verileri; genç ve kadın istihdamı ve işgücüne katılım, yoksulluk göstergeleri, vergi, teşvik, KÖYDES, organize sanayi bölgeleri, dış ticaret, tarım, turizm, karayolu, eğitim, sağlık, altyapı, çevre bilgileri; sivil toplum, müze, sinema, sporcu, spor kulübü sayıları, kamu yatırımları, gelişmişlik endeksleri de tablolar halinde yer alıyor.
Raporun son bölümünde ise ilin, ”güçlü yönleri ve fırsatları” ile ”zayıf yönleri ve sorunları” madde madde sıralanıyor, önerilerde bulunuluyor.
CHP, il raporlarıyla, ”illerin ekonomik ve sosyal durumu hakkında temel bilgileri sunmayı, iller arasında karşılaştırmalar yapmak için gerekli verileri ortaya koymayı, illerin temel sorunlarını belirlemeyi, gelişme dinamiklerini açıklamayı” amaçlıyor.
”Her ilin ayrıntılı resmi çizildi”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önsözde, 81 il için ayrı ayrı hazırlanan bu raporların, CHP’nin yerel özelliklere ve farklılıklara verdiği önemin açık bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Kamu politikalarının bilimsel ve kapsamlı verilere dayanmasının bir zorunluluk olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, ancak bu tarz bilgiler temelinde akılcı ve etkin kamu politikalarının geliştirilebileceğini kaydetti.
Kılıçdaroğlu, raporlarda her ilin ayrıntılı bir resminin çizildiğini belirterek, ”İl raporları, CHP iktidarında hayata geçirilecek olan sosyal devlet politikalarının temelini oluşturacaktır. CHP, bölgeler ve iller arası eşitsizlikle mücadeleyi ulusal kalkınma stratejisinin öncelikli hedeflerinden biri yapacaktır. Her ilimize aynı strateji ile yaklaşılmayacak, özgün sorunlar için özgün politikalar geliştirilecektir. Amacımız, sadece belli merkezlerde yoğunlaşan değil, her yöresiyle, her köşesiyle kalkınmış bir Türkiye’dir” dedi.
(AA)
Kaynak: bugun.com.tr