Editör ~ 09 Eylül 2013 ~ Gündem ~ 1786 Kez Görüntülendi. A- A+
Yeni düzenlemeye göre, içkiler işletme dışından görülecek şekilde satılamayacak. Alkollü içkilerin otomatik satış makineleri ile satışı, her nevi oyun makineleri ya da farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilmesi, basın-yayın ve posta yoluyla tüketicilere satışı da yasak olacak.
DÜZENLEME BUGÜN YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, düzenlemenin büfeci açısından özellikle müşteri kaybı noktasında olumsuz etkileri olacağını öne sürdü.
Uygulamanın haksız rekabete yol açacağını iddia eden Palandöken, “Yandaki meyhane içki satışına devam ederken, büfeci satamayacak” dedi. Özellikle turistik bölgelerde iş yeri bulunan esnafın uygulamadan daha fazla etkileneceğine işaret eden Palandöken, saat 22.00’den sonra içki satın almak isteyen bir turiste durumun izah edilmesinin zor olduğunu öne sürdü.
“KORSAN SATIŞLAR ARTABİLİR”
50 yılı aşkın süredir bakkalcılık yaptığını ve müşterinin tutulmasının kolay olmadığını bildiğini dile getiren Palandöken, kimi esnafın müşteri kaybetmemek adına korsan satışlar yapabileceği uyarısında bulundu.
Türkiye’de perakende olarak satış yapan yaklaşık 200 bin nokta bulunduğunu belirten Palandöken, “Bu yerlerin birçoğunun kiraları önceki gelir koşullarına göre yapılmış. Bu açıdan bakıldığında söz konusu yasak bence iyi olmadı” diye konuştu.
ESNAF: “CİROMUZ DÜŞECEK”
Büfeciler ise uygulamanın başlamasının ardından gelirlerinin ciddi oranda düşmesinden ve başta kira ve vergi olmak üzere birçok giderini karşılayamaz durumda olmaktan çekiniyor. Ankara’da 10 yıldır içki satışı yapan Taner Karagündostu, şu an işlettiği yerde 3 yıldır bulunduğunu ve kendisine 150 bin liraya mal olduğunu söyledi.
Yasağı desteklemesine karşın özellikle uygulama saatini oldukça erken bulduğunu dile getiren Karagündostu, “Ciromuzun yüzde 80’ini akşam 10.00 ile 12.00 saatleri arasında elde ediyoruz. Bu yüzden, yasak, gece yarısından itibaren uygulamaya konulmalı” dedi.
Cirolarında yüzde 50 kayıp yaşamayı beklediğini ifade eden Karagün dostu, kira ödemesinin yanı sıra sigortalı işçi çalıştırdığını ve başta kredi borcu olmak üzere bankalara borcu bulunduğunu dile getirdi. Başkentli bir başka esnaf Ersin Akbaş da kendi dükkanını gece yarısı kapatacak olmasına karşın yine de cirosunun yüzde 20 azalmasını tahmin ettiğini kaydetti. Bir başka büfe işletmecisi Erkan Asiltürk de gelirlerinde azalma beklediklerini ve düzenlemenin başlangıç saatinin gece yarısı olması gerektiğini söyledi.
Etiketler: