logo

hosting
24 Nisan 2013

Türkler Irak’ta buldu: Zeytinyağı kalitesinde petrol

Türkler Irak’ta buldu: Zeytinyağı kalitesinde petrol

İki Türk şirketi Genel Energy ve Petoil’in Irak’ın kuzeydoğusunda yer alan Chia Surkh sahasında tahmin edilenin de üzerinde rezerv bulması, Kuzey Irak petrol ve doğalgazının Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara nasıl açılacağını bir kez daha gündeme getirdi.

7 SAHADA FALİYET GÖSTERİYORLAR

Kuzey Irak bölgesinde Tawke, Chia Surkh, Dohuk, Ber Bahr, Miran, Bina Bawi, Taq Taq ve Kewa Chirmila olmak üzere toplam yedi sahada faaliyet gösteren Genel Enerji’nin Kamu İlişkileri Başkanı Pars Kutay, Türkiye’nin bu petrol ve doğalgal kaynaklarına kayıtsız kalamayacağını söyledi.

”HEM PETROL HEM GAZ VAR”

Chia Surkh sahasında gerçekleştirdiği incelemeler sonrasında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kutay, şöyle dedi:

“Bölgenin jeolojisini iyi bildiğimiz için bölgede iyi bir kaynak var. Hatta belki de bugüne kadar telaffuz edilen rezervlerinde ötesinde kaynak olabilir. Hem petrol, hem gaz var. Bunlar Türkiye’nin ihtiyacının çok üzerinde rezervler. Dolayısıyla Türkiye gibi enerjiye aç, enerji kaynakları kısıtlı bir ülkenin, enerji kaynakları artan bir ülkenin hemen yakınındaki, 150-200 kilometre ötesinde böyle bir kaynağa kayıtsız kalmasının mümkün olmayacağını düşünüyoruz.

ZEYTİNYAĞI KALİTESİNDE PETROL

1902 yılında keşfedilen Chia Surkh sahası o günün teknolojisinin daha derinde sondaj yapılmasına izin vermemesi nedeniyle sonraki yıllarda kapatıldı. Kerkük’ten bile önce Mezopotamya bölgesinde bilinen ve sondajı yapılan ilk saha… Kerkük daha sonra bulunuyor. Sahada ilk sondajımızı yaptık. Dört sondaj daha yapmayı planlıyoruz. İlk sondajda günlük yaklaşık 12 bin varillik bir akış olması, yüksek basıncın olması bizi ve piyasaları sevindirdi. Petrolün kalitesi de oldukça iyi ve hafif. Zeytinyağı kalitesinde…”

“300 MİLYON VARİLLİK REZERV”

Chia Surkh sahasının geliştirilmesi için bu yıl sonuna kadar dört sondaj daha yapılacağını belirten Kutay, “2014 yılının ilk yarısında üretime geçmeyi planlıyoruz. İlk kuyudan elde ettiğimiz verilerle, aşağı yukarı bu sahanın 300 milyon varillik bir rezerve sahip olduğunu düşünüyoruz. Şu an en yüksek üretimin yapıldığı Taq Taq sahasına yakın bir kalitede ve rezerv miktarında olduğunu düşünüyoruz” dedi.

”BÖLGEYE BÜYÜKLER GİRDİ”

Türkiye’nin bu kaynakları nasıl kullanacağı konusunda gerekli politikaları geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Kutay, bölgede bir konsolidasyon süreci olacağını belirterek, “Bölgeye büyükler girdi. Şimdi o büyüklerin yeni hamlelerini bekleyebiliriz. İrili ufaklı şirketler var. Onların bir kısmında satın almalar yoluyla kendilerine bağlayabilirler. Ama önümüzdeki 3-5 sene, bölgede bölge bir hareketlilik olacağını düşünebiliriz” ifadelerini kullandı.

”BÖLGEDEKİ EN BÜYÜK BİZİZ”

Kutay, “Satın mı alınacaksınız, satın mı alacaksınız” soruya “Bizim için bir şey söz konusu değil. Biz bölgedeki en büyüğüz şu anda… O da olabilir, öbürü de olabilir. Sonuç itibariyle ticaret bu…” yanıtını verdi.

Kaynak: ensonhaber.com
1111 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+10 = ?