logo

hosting
10 Haziran 2013

Apple yeni bombalarını görücüye çıkarıyor!

Apple yeni bombalarını görücüye çıkarıyor!

Apple pazartesi günü yazılım geliştiricileri konferansı “WWDC 2013″ kapsamında bu yıl ve sonrası için öngördüğü yenilikleri vitrine çıkaracak. Yenilikler arasında adı geçen en güçlü adaylar arasında Apple saati “iWATCH”, online müzik yayını hizmeti “İRADİO” ve mobil işletim sisteminin yeni sürümü “İOS 7″ ile yeni “MACBOOK” çeşitleri yeri alıyor. Peki, yeni iPhone? Belki…

ABD’li bilişim devi Apple her yıl olduğu gibi bu yıl da yazılım gelişme uzmanlarını San Fransisco’da gerçekleştireceği “Wordwide Developers Conference” (WWDC) kapsamında bir araya getiriyor.

Daha önce şirketin planladığı yenilikleri Steve Jobs tanıtıyordu. Jobs’un ölümünden sonra bu görevi Apple’ın yeni CEO’su Tim Cook üstlendi. WWDC konferansları her ne kadar öncelikli olarak yazılım uzmanlarını hedef alsa da, Apple geleneksel olarak her seferinde yeni donanımlarını da bu konferanslarda tanıtmayı sürdürüyor.

iRADİO

Apple her ne kadar sır saklamayı sevse de şirketin ücretsiz bir online müzik servisi üzerinde hazırlıklarını sürdürdüğü uzun süredir biliniyor. Artık bu servisin devreye girmesi için geriye sayımın başladığı belirtiliyor. Apple’ın cüzi ücretler karşılığında sınırsız müzik dinleme imkanı veren ve mobil cihazlara müzik indirme imkanı sağlayan Spotify benzeri bir müzik hizmeti başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor.

ABD medyası da Apple’ın bu kapsamda Warner Music ile imzaladığı lisans anlaşmasına dikkat çekiyor. Universal Music ile yapılan anlaşma zaten kesinleşmişken, tek eksik kalan şirket olarak Sony Music görünüyor. iRadio’nun ücretsiz sunulacağı ve reklamla finanse edileceği ileri sürülüyor.

Ancak iRadio kullanıcılarının Spotify, Napster ve Rdio gibi benzeri servislerde olduğu gibi tek tek parça seçemeyeceği, buna karşılık sadece müzik sevdikleri türünü tercih edebileceği ifade ediliyor. Böylelikle adından da anlaşılacağı üzere iRadio’nun sınırsız müzik dinleme ve indirme imkanından ziyade online radyo servisi olacağı tahmin ediliyor.

iWATCH

iWatch için de Apple cephesinden resmi bir açıklama yok. Ancak şirketin “akıllı telefon saati” hakkında yapılan dedikodular çok ciddi görünüyor. İddialara göre şirketin yaklaşık 100 çalışan “iWatch” üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

“iSaat” hakkındaki dedikoduların kaynağını ise Tim Cook’un bir röportajında bilgisayar teknolojilerinin günlük kullanımdaki cihazlarda daha fazla yer alacağını söylemesi oluşturuyor. Buna göre “iWatch”un akıllı telefon özelliklerine sahip olması ve iOS ile çalışması bekleniyor.

MACBOOK

Apple WWDC 2012′de yeni MacBook Pro ve MacBook Air modellerinin tanıtımını yapmıştı. Bilindiği üzere şirket dizüstü bilgisayarlarını yıllık ritimle yeniliyor. Apple bu kapsamda teknik ve tasarım özellikleri yenilenmiş MacBook modellerini yılda bir kez bir vitrine koyuyor.

13 inçlik MacBook Pro’nun daha da incelmesi ve yüksek tanımlı (HD) bir ön kameraya ve daha kaliteli bir mikrofona sahip olması bekleniyor.

Bu arada bütün MacBook modellerinde Intel’in yeni Haswell işlemcilerinin kullanılacağı tahmin ediliyor. Intel bu yeni nesil işlemcilerin 9 saate varan günlük kullanım ve 13 güne ulaşan bekleme süresi sağlayacağını belirtiyor.

iOS 7

Apple’ın iOS 7′yi kullanıma sunması ise en az dedikodu konusu olan hususlar arasında yer alıyor. Bilindiği üzere “iOS 6″ geçen yılki WWDC konferansında duyurulmuş, ancak harita hizmeti Apple Maps’in başarısızlığı yüzünden neredeyse ticari bir felakete dönüşmüştü.

iOS 7′nin Apple’ın mobil cihazlarına tamamen yenilenmiş bir arayüz sağlayacağı belirtiliyor. Blogcular ve uzmanlar bu kapsamda şaşırtıcı derecede ortak beklentiler içine girmiş görünüyor. İddialara göre iOS 7′nin siyah-beyaz kontrastına sahip olacak. Uygulamaların arayüzünde ise gerçek nesnelere yapılan atıftan vazgeçilmesi bekleniyor. Örneğin takvim uygulamasının artık deri ajanda görünümüne sahip olmayacağı ifade ediliyor.

Bunlara paralel olarak iOS 7′nin genel anlamda daha “minimalist” bir arayüze sahip olacağı ve daha az gölge kullanacağı ileri sürülüyor. Apple’ın yeni işletim sistemi tasarımında Flickr ve Vimeo uygulamalarını, daha önce iOS 6′da Facebook ve Twitter için yaptığı gibi sisteme entegre etmesi bekleniyor.

Bu arada MacOS’ta veri paylaşımı için kullanılan AirDrop fonksiyonunun iOS 7′de yer alabileceği de sektörde konuşulanlar arasında. Böylelikle MacBook ve iPHONE arasında veri iletişiminin çok daha kolay olması mümkün olabilecek.

OS X

WWDC konferanslarında hiç değişmeyen şeylerin başında ise Apple’ın masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarında kullandığı işletim sistemi OS X’te yapılan yeniliklerin tanıtılması oluyor. Geçen yıl “Mountain Lion” sürümünü tanıtan Apple’ın bu yıl işletim sistemini biraz daha iOS ile entegre hale getirmesi bekleniyor.

Bu arada “Power-User” olarak tanımlanan kullanıcılar için bazı yenililkler de bekleniyor. Bunların başında ise çoklu monitör kullanmayı tercih eden kullancılar için Safari’de bazı iyileştirmeler yapılacağı geliyor. Ancak sektörel gözlemciler OS X’de yer alacak yeniliklerin yine de iOS’un gerisinde kalacağı konusundan hemfikir görünüyor. Bunun sebebi ise Apple’un yazılım geliştirme uzmanlarının çoğunu OS X’den çekerek mobil işletim sistemine kaydırmış olması şeklinde açıklanıyor.

iPHONE 5S

Apple’ın bu yıl içinde yeni iPhone ve iPad modellerini piyasaya süreceğinden kimse kuşku duymuyor. Şirketin gerek tabletleri gerekese akıllı telefonları hakkında yüzlerce dedikodu malzemesi dolaşıyor. Ancak bunun yarın gündeme gelip gelmeyeceği merakla bekleniyor.

Buna göre gündeme gelebilecek yeni modelin “iPhone 5S” olması mümkün görünüyor. “Ucuz iPhone” cephesinde bir gelişme olup olmayacağı ise belirsizliğini koruyor. Yeni “iPad mini” için Retina ekran beklentisi dolaşırken, iPad 5′in ise daha ince olacağı ileri sürülüyor.

Öte yandan bütün bu spekülasyonların ne kadarının gerçeklik payına sahip olduğunu, yarın başlayacak plan WWDC 2013′te anlamak yine de mümkün olmayacak. Çünkü Apple, iPad ve iPhone için yapacağı tanıtımları geleneksel olarak ağustos ve eylül aylarına saklıyor.

SON DAKİKA SÜRPRİZİ YAŞANIR MI?

Apple çevrelerinde yaşanan dedikodu fırtınası bir yandan devam ederken, yenilik ve sürprizleri seven şirketin herkesi bir kez daha şaşırtması mümkün görünüyor.

Tim Cook, selefi Steve Jobs’u takip ederek, efsane haline gelen “one more thing” (bir şey daha var) cümlesini kurduktan sonra yeni iPhone 5S’i ya da iPhone 6′yı cebinden çıkarabilir.

CİHAN

Kaynak: haberturk.com
1287 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+10 = ?